Partit Socialdemòcrata

Canillo

La candidatura de PS i Independents d’Escaldes-Engordany avaluarà l’accessibilitat dels seus carrers i espais públics

Crea: 12/08/2019 - 11:20

La candidatura de Partit Socialdemòcrata i Independents d’Escaldes-Engordany s’ha compromès a fer un estudi de l’accessibilitat de la parròquia, des del punt de vista de l’accessibilitat universal, és a dir, per a totes les persones. Antoni Fernandez, candidat número 9 de la llista de PS i Independents d’Escaldes-Engordany, ha exposat que “tota la gent pot tenir problemes diversos en la seva vida a l’hora de moure’s” i, per tant, per fer l’estudi “pensem no només en persones amb discapacitat sensorial, motriu o cognitiva, sinó també amb gent gran, dones embarassades,...”.   Així, la idea és avaluar els carrers, espais i establiments públics “per aplicar les mesures pertinents per millorar-ho en cas que sigui necessari”, ha manifestat Fernandez, que ja ha avançat que ho serà en diversos punts.

“Definitivament, tenim problemes bastant greus, penso, d’accessibilitat a la nostra parròquia”, ha afirmat el candidat, i “no només d’accessibilitat, sinó també de seguretat”. En aquest punt, ha assenyalat voreres molt estretes i amb pilones metàl·liques “que impedeixen el trànsit de les persones amb normalitat”, o fetes amb materials que al mullar-se són molt relliscants i que “són problemàtiques per a tothom, i fins i tot perilloses”, entre molts altres aspectes a millorar.  

El PS demana els estudis d’avaluació d’impacte ambiental de la plataforma esquiable de Soldeu

Crea: 07/31/2017 - 17:53
Simulació de com ha de quedar la futura plataforma.
El conseller general del Partit Socialdemòcrata Pere López ha entrat a tràmit aquest dilluns diverses preguntes que el Govern haurà de respondre de forma escrita i una demanda d’informació vinculades al projecte de la plataforma esquiable de Soldeu. El parlamentari ha posat en relleu “els dubtes” que genera el disseny de la infraestructura, especialment per l’impacte ambiental i visual que pot tenir, tot recordant que es cobrirà un tram de riu de 140 metres: “la llargada d’un camp i mig de futbol”, ha destacat.
 
En el primer dels escrits entrat a Sindicatura, Lopez recorda que, segons el Reglament de la construcció, “en tot cas, sobre la llera dels rius i torrents i en les seves franges de protecció no s’admetrà cap cos voltat derivat d’un projecte d’iniciativa privada”. I, justament, remarca, aquest és el caràcter “del projecte de plataforma esquiable realitzat i impulsat per la societat Ensisa”. Per això, pregunta a Govern “com interpreta (...) l’apartat segon de l’article 8 del Reglament de construcció”. 
 
El segon dels escrits tramitats aquest dilluns consisteix en la demanda de diferent documentació vinculada amb el projecte. Així, el parlamentari socialdemòcrata reclama tenir “els informes d’avaluació d’impacte ambiental realitzats”, així com tots efectuats els darrers deu anys relatius a les pistes de l’Avet i l’Àliga. López també reclama que li sigui facilitada tant la “llicència urbanística” com “el projecte constructiu” de la plataforma esquiable de Soldeu.
 
El conseller general del PS ha explicat que “tant la llicència urbanística com els estudis d’impacte ens ofereixen molts dubtes”. Especialment preocupant és el fet que “es cobreixi el riu durant més de 140 metres i que una iniciativa de caràcter privat sobre terrenys privats es permeti la cobertura”, circumstància que, ha alertat, “ens sembla que no s’adequa al reglament de la construcció”. Per això, “volem veure quins informes avalen la construcció des del punt de vista mediambiental i també legal d’una infraestructura d’aquesta envergadura”
 
El parlamentari ha volgut fer una crida a l’executiu perquè, malgrat les dates actuals, trameti la informació el més àgilment possible i no s’escudi en el fet que el termini per complir les peticions no comença a comptar fins al setembre. “Aquests documents han d’estar preparats. Ens agradaria que Govern fos diligent en fer-nos arribar aquesta documentació, ja que serà d’interès públic veure com justifiquen reglamentàriament i en relació a l’impacte ambiental un projecte que tindrà un impacte visual obvi i molt rellevant”, ha manifestat López, que també ha volgut recordar el que estipula el Reglament de la construcció. “Si analitzem l’apartat segon de l’article 8, crec que es pot posar molt en dubte que una societat privada pugui fer un projecte on es cobreixi el riu”, ha indicat el polític socialdemòcrata, que al mateix temps ha insistit en la posició defensada des de fa setmanes pel PS: “No pot merèixer la qualificació d’interès nacional”. 
 

El PS qüestiona que la construcció de la plataforma esquiable a Soldeu sigui una exigència de la FIS

Crea: 06/06/2017 - 13:19
López, durant una compareixença amb periodistes.
El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López té dubtes en relació a què la Federació Internacional d’Esquí (FIS) exigís el projecte de la plataforma i l’aparcament de Soldeu per concedir la celebració de la Copa del Món del 2019. El parlamentari ha posat en relleu que l’entitat ja considera com a “excel·lent” l’actual instal·lació i que només va recomanar millores que feien referència a ampliació d’espais però, en cap cas, una construcció com la que ara es vol tirar endavant i per a la qual el Govern ha atorgat una declaració d’interès nacional que no compleix els requisits establerts a la llei. Per això, el polític socialdemòcrata vol que el gabinet s’expliqui al Consell General i ha tramitat una pregunta oral que s’haurà de respondre en la sessió prevista pel proper dia 15.
 
En l’escrit tramitat a Sindicatura, López remarca que “la carta de la FIS” ja “considera d’excel·lent la pista de l’Avet”. De fet, apunta que, en la missiva, només “s’indica que aquesta consideració podria ser encara millor en el cas de disposar de més espai per a cabines de premsa, estands i accessos públics”. Per això, es demana “de quina informació es desprèn l’exigència de la FIS d’allargar la pista així com la de construcció d’un aparcament” i es pregunta “quines alternatives ha estudiat el Govern tant en la pista Avet com en la resta del domini Grandvalira”. 
 
El parlamentari del PS ha explicat que “hem analitzat la informació lliurada pel Govern i, en particular, la carta de la FIS del 2012”. Un cop fet aquest exercici, “no hem sabut trobar les exigències suposades d’ampliació de la pista i de la construcció d’un aparcament”, ja que “la demanda consisteix bàsicament a disposar de més espai per posar els estands i els mitjans de comunicació”. Per tant, “al nostre entendre, no es pot desprendre de cap manera l’exigència ni l’obligació de construir una instal·lació com la que el Govern ha validat mitjançant la declaració de projecte d’interès nacional”. 
 
López ha volgut reiterar les crítiques de fa uns dies, quan ja es va qüestionar que aquesta declaració segueixi el que està establert en la legislació vigent. “Està feta sobre una instal·lació que no entra en la llista de les susceptibles de fer-ho i en què el Govern no hi ha intervingut sinó que és un projecte elaborat des d’Ensisa”, ha recordat. Per tant, “en aquests dos aspectes, es contravé absolutament la llei d’ordenament del territori perquè diu clarament que és Govern qui ha de redactar, elaborar i aprovar el contingut dels projectes d’interès nacional”. 
 
 
Des del partit s’ha volgut fer públic mitjançant les xarxes socials tant la mateixa carta de la FIS, on en cap moment hi ha l’exigència d’un projecte tan ambiciós com el que es vol realitzar a Soldeu, com l'escassa documentació tramesa des del ministeri d’Ordenament Territorial mitjançant el qual Govern ha justificat la declaració de la plataforma esquiable de Soldeu com a projecte d’interès nacional. En aquest segon document, s’han assenyalat diferents incongruències, entre altres que s’assegura que l’atorgament de les finals de la Copa del Món del 2019 depèn del fet que la instal·lació es tiri endavant, quan ja estan adjudicades; que es digui que l’aparcament soterrani és una exigència de la FIS, quan en cap cas se cita a la carta; o la interpretació de la plataforma esquiable com una instal·lació que entra en la consideració d’equipament educatiu i cultural.
 
A continuació podeu consultar aquesta documentació: 
 
 
També podeu consultar un altre article de la Llei d'Ordenament del Territori i Urbanisme que no compliria la declaració de projecte d'interès nacional.
 
Subscriure a RSS - Canillo