Partit Socialdemòcrata

Intervencions Consell General

Intervenció de Rosa Gili en el debat d'investidura 2019

Crea: 05/15/2019 - 15:13
La consellera general del PS Rosa Gili, durant la intervenció.

La sessió d'avui és important, molt important. I no és que sigui important per DA, pel PS, per Liberals, per Tercera Via o per Ciutadans Compromesos.

O, en tot cas, no ho hauria de ser específicament per a cada una de les formacions, de forma individual.

La sessió d'avui és important per al nostre país, per Andorra, perquè avui triarem el proper cap de Govern.

Triarem l'equip que haurà de portar el timó de les decisions públiques al llarg dels propers 4 anys.

Andorra ha d'escollir entre dos candidats i dues propostes, profundament diferents.

La primera, la demòcrata-liberal, representa donar aire i vida a la continuïtat de qui ha governat el país durant 8 anys i que ens ha deixat l'herència que ens ha deixat.

No m'estendré en els detalls d'aquesta herència... el ciutadà la pateix cada dia i sap bé de què parlo.

Parlo d'un país adolorit, d'una societat fracturada, esgotada, dividida i desorientada.

Però també d'una societat dura, valenta, supervivent i orgullosa...

La mateixa societat andorrana que, amb els seus vots, el passat 7 d'abril ha reclamat clarament un canvi a l'edifici de Govern.

Un canvi de rumb, i de manera de fer, que no serà possible perquè la nova manera de fer ha resultat ser... la mateixa de sempre... amb els mateixos de sempre.

La lectura dels resultats no és massa complicada. Gairebé un 65% dels vots, dels 18.000 vots vàlids, han votat NO a Demòcrates per Andorra.

Per aquesta raó, presentem avui la nostra candidatura, la candidatura del PS, com a alternativa real a la proposta demòcrata-liberal... la d'aquells que han pres decisions d'esquena a la voluntat del poble i al marge del benefici general de la comunitat, de la gran majoria dels nostres ciutadans i, per tant, d'esquena a Andorra.

Perquè sabem que les coses es poden fer millor, o senzillament es poden fer bé... Cal reflexionar millor les decisions a prendre en la gestió pública, minimitzant la improvisació...

És una obligació de tots nosaltres, dels polítics, d'escoltar les persones, totes les persones...

Les que pensen igual i les que no pensen igual.

L'aportació de tots és benvinguda, és indispensable.

Cal evitar prendre males decisions per culpa de no haver escoltat, o no haver volgut escoltar

I tot i amb això no garanteix no equivocar-se.

Òbviament, tothom s'equivoca en algun moment.

Però equivocar-se des del debat previ, des de la contraposició d'idees i propostes, des de l'aportació plural de punts de vista i solucions és, com a mínim, una forma democràtica i participativa d'equivocar-se.

Per nosaltres, aquesta és l'essència i el fonament de treballar com a representant del poble, ostentant càrrecs públics.

I és per tot això, i molt més, que avui proposem votar un equip diferent, un tarannà diferent, una visió diferent...Un equip, encapçalat pel nostre candidat a cap de Govern, que té clar, i SEMPRE tindrà clar, que la prioritat ha de ser l'interès general. Un equip que SÍ que té una altra forma de fer... de fets i no de paraula.

Qui ha de governar els propers 4 anys, no ho ha de fer pensant en els seus propis interessos ni en els interessos d'uns quants.

Volem que es governin els propers 4 anys pensant en el futur i en la prosperitat del país... ÚNICAMENT pensant en els ciutadans d'Andorra...

No ho entenem d'altra manera.

Altrament estarien traint la voluntat i la veu dels votants... que potser ja en tenen prou d'això.

Per aquesta raó demanem el vot, avui, per a un projecte de país coherent i seriós.

Un projecte, el socialdemòcrata, dirigit per sobre de tot a assolir benestar per a tots els ciutadans d'Andorra: dels infants i joves, de les persones treballadores assalariades del sector públic i privat,

dels empresaris, dels pensionistes... de tots, preservant l'equilibri de tots els sectors perquè la societat sigui sana, justa i benestant.

Seguint el mateix raonament i perquè decau una cosa de l'altra, avui cal votar per a la candidatura seriosa, la que escolta i reflexiona abans d'actuar de manera irresponsable.

La candidatura que garanteix seguretat jurídica pel país, major confiança.

Cal votar la candidatura del partit socialdemòcrata, perquè tots hem vist, durant 8 nefastos anys, com governa i per a qui governa la candidatura continuista demòcrata-liberal.

Ja hem vist com funcionen i, darrerament, també hem vist el grau de respecte als valors més elementals.

Andorra no és el pati del darrere de la casa de ningú, ni un joc de rol en el qual guanya aquell qui més càrrecs ostenta...

Andorra és el país de tots els que hi viuen i hi treballen... i també dels que el visiten i el fan créixer econòmicament.

I parlant de creixement econòmic, tan necessari actualment després dels vuit anys de fiascos i fracassos en les poques iniciatives de reactivació econòmica, cal recordar que la seguretat jurídica és essencial per a la credibilitat d'un país, pels propis ciutadans i per a tots els inversors que puguin venir de fora.

Les conseqüències d'una mala llei o d'un mal reglament fan molt de mal i, sovint, no n'hi ha prou en modificar els textos a posteriori, perquè el mal, el greuge, ja està fet.

Alguns d'aquests errors deixen seqüeles i, d'altres, esdevenen irrecuperables.

Difícil dir quants inversors estrangers, potencials i altres ja consolidats, poden exercir "d'ambaixadors" del país, en positiu.

Em pregunto quants d'ells poden cridar als quatre vents les bondats del sistema d'inversió estrangera andorrana, sense ser corregits o desmentits.

Quants inversors han estat escaldats i foragitats amb uns tempos eterns en les tramitacions, unes normes farragoses i una operativa... inoperant..!

I tot això, clarament, resulta ser el fruit de lleis amb uns continguts mal estudiats, improvisats i aprovats a correcuita per omplir "expedients de feina feta".

Establir i aprovar l'obertura econòmica sense tenir la fiscalitat adequada, sense sospesar-ne l'afectació en els diferents àmbits professionals, ha sigut com a mínim poc hàbil.

El nombre d'advocats, fisioterapeutes, dentistes... entre altres, han augmentat, de manera desproporcionada, el nombre de llicències atorgades a estrangers, sense aportar valor afegit real al país i provocant una saturació en algunes àrees professionals.

En definitiva, Que calia obrir, sens dubte... fer-ho bé, hauria estat intel·ligent i era exigible!!!

Malauradament, el Govern Demòcrata no ho va fer bé!! I els nostres ciutadans ho saben!!!

I és per això, i moltes més coses, que un percentatge tan alt de votants han dit NO a Demòcrates per Andorra...

L'esperpèntica gestió de la Funció Pública també ha sigut obra del Govern actual.

Una nefasta gestió que deixa un pèssim escenari quant a la motivació dels funcionaris del país, clarament menystinguts, menyspreats i desgastats pel govern demòcrata.

Senyors Demòcrates, Senyors Liberals, Senyors de CC, els treballadors públics d'aquest país no volien ni volen la llei de la Funció Pública aprovada sense consens i que s'ha fet sense tenir en compte les parts concernides.

Així ho veien llavors quan estaven a l'oposició, però sembla que ara han canviat d'opinió i ja no pensen igual. Ara ja no sembla una qüestió important malgrat les promeses donades en campanya electoral i quan van decidir portar la llei al Constitucional.

En fi!

Ara ja els sembla adequat desenvolupar reglaments d'una llei polèmica...

Ja tindran temps d'explicar-ho als seus electors i entre ells als funcionaris! Avui mateix els sindicats els hi recorden!

Una classe funcionària que ha patit vuit anys de monumental manca de visió política quant a la importància d'una administració forta, sense pressions ni arbitrarietats, com recull la nostra Constitució.

Per a demòcrates les persones han importat i importen ben poc.

Efectivament, el govern demòcrata mai ha volgut donar protagonisme a la veu treballadora a través d'un funcionament sindical intel·ligent.

Mai ha volgut donar eines als treballadors per a desenvolupar-se i poder fer arribar, de manera legítima i constructiva, la seva veu, les seves opinions, les realitats del dia a dia del mercat laboral.

L'escolta i la democràcia que suposa implicar la ciutadania en les decisions no és del gust d'aquells que han governat el país durant 8 anys.

Així ho han demostrat... Imposant unes lleis laborals, amb la veu silenciada d'una de les dues parts concernides.

Unes lleis laborals amb les quals, com a membres del govern continuista i seguidista demòcrata, es trobaran ben còmodes els seus socis nouvinguts.

Unes lleis que retallen drets i prestacions d'acomiadament de manera poc empàtica, poc solidària i que infravalora les afectacions d'una població andorrana que ja no viu tan bé com abans, que pateix les conseqüències d'una crisi que no s'ha superat i que, pel que sembla, podria perdurar.

D'això no se n'ha parlat, poc importa també pel que sembla!

El discurs dels Demòcrates d'ahir va fer referència als drets de les persones.

Van anunciar una propera Llei d'igualtat de tracte i no-discriminació.

Cosa que està molt bé si no fos que al mateix temps continua mantenint i defensant una vulneració d'un dels drets més bàsics i fonamentals de la dona a poder disposar del seu cos. Continuen rebutjant despenalitzar l'avortament al nostre Codi Penal, fins i tot, fins i tot, insisteixo, en els tres supòsits bàsics (violació, mal malformació i fins i tot) preservant una situació anacrònica i inacceptable al segle XXI.

I després s'anomenen reformistes, progressistes...

I ho sento molt Senyors Demòcrates però la seva proposta d'acompanyament aquelles persones que necessitin arribar a aquest mal tràngol és humiliant, paternalista i retrògrada per a les dones andorranes!!!

I ara fa mal als ulls i a les orelles veure que aquells que pretenien consultar la ciutadania en aquesta qüestió, tan important, que concerneix drets bàsics hi hagin renunciat a la primera de torn!!!

En un altre àmbit, un altre tema que preocupa els nostres ciutadans.

No veiem mesures efectives de manera immediata al greu problema de l'habitatge en les seves explicacions.

Doncs sí, Senyors Demòcrates, Liberals i CC, enfront d'un greu problema calen accions fortes i amb un cert grau d'intervencionisme.

Per això el projecte del PS inclou mesures interconnectades, detallades i concretes amb el clar objectiu d'afrontar clarament el problema pensant en l'interès del país.

Aquí rau la diferència entre aquells per a qui l'habitatge és un bé de consum i nosaltres per qui és i ha de ser un dret.

Una altra cosa

Ahir, en el seu full de ruta el candidat Xavier Espot ens va parlar de pactes d'Estat.

D'aquells mateixos que ens hem fet un tip de sentir durant dues legislatures. "Déjà vu!!!" Senyors Demòcrates!

Un d'ells es referia a un pacte per a treballar l'Acord d'Associació amb la UE.

Un tema que nosaltres només entenem exitós si es fa a través d'una Comissió legislativa ad hoc que pugui treballar sense seguir compromisos d'agenda tancats prèviament sense consultar-ho als Consellers d'aquesta Cambra i deslligada de qualsevol acceptació no consensuada anteriorment.

Per a l'afectació tan transcendent d'aquesta qüestió que comporta canvis importants, possible alteració de la sobirania legislativa i que preocupa a molts ciutadans, entenem que aquest afer hauria de ser portat per tots els 28 consellers conjuntament, amb la col·laboració i connivència de tots els agents socials i econòmics andorrans.

En aquestes condicions, els socialdemòcrates acceptarem parlar de pacte d'Estat per a l'acostament a la Unió Europea.

En relació a un potencial Pacte per a les pensions, el mateix.

Tal com ens vam comprometre amb els punts de diàleg i de participació ciutadana de les candidatures de d'Acord, no contemplem tractar un tema com aquest sense la participació i la implicació de tots, del Consell i de la societat andorrana perquè una qüestió com aquesta implica decisions delicades i complicades per a la població, perquè parlem d'afectacions sobre la seva vellesa dels nostres ciutadans, sobre el fruit del treball de tota una vida, de si els nostres ciutadans podran viure dignament o no després de tota una vida laboral.

Sobre la sanitat, farem la nostra feina legislativa estiguem on estiguem com no pot ser d'una altra manera.

El dia d'avui no entenem per què no s'ha publicat encara la cartera de serveis, llesta des de fa molts dies. Així ens consta!

Uns pactes d'Estat per a afrontar uns temes que els governants demòcrates han sigut incapaços de tractar amb dues majories absolutes. Sens dubte per manca de valentia política perquè els mitjans no els faltaven.

Senyor Candidat de Demòcrates, senyors Consellers dels diferents partits que avui li donaran suport, convé avui que expliquin a la població andorrana com pagaran els 120 milions que costa entrar a l'FMI perquè el dia d'avui vostès no n'han parlat!

I vista la quantia és una evidència que no és una qüestió menor!

Per anar concloent, reitero que avui el millor projecte per a aquest país és el Socialdemòcrata.

L'alternativa és més del mateix, poc valent, poc eficient, poc reflexionat. Si abans ens preocupaven aquestes maneres de fer pel país avui encara el veien menys creïble vistos els darrers esdeveniments que han demostrat les prioritats d'aquells que entraran al Govern i el dia d'avui, per molt que puguin dir, no ens sembla pas que el més important sigui tirar endavant aquest país.

12 ministeris, pel que sembla, no en posem més perquè la legislació no ho permet.

El candidat demòcrata-liberal a Cap de Govern ha estat l'impulsor, directe o col·legiat, de les lleis laborals, sindical i de conflicte col·lectiu (que llevaven més drets que no en donaven), de la llei de seguretat ciutadana (controladora i amb tics dictatorials), de la llei de responsabilitat penal dels menors (record absolut en treball legislatiu expeditiu), o de la llei de la persona i de la família (que per sort, malgrat l'embut de Demòcrates, no van aconseguir fer-nos engolir)... I entre elles moltes lleis més!!!!

Perquè de lleis se n'han fet mooooooltes!

Coneixem al ministre ara candidat a Cap de G que ha prioritzat la quantitat de lleis per damunt de la seva qualitat...

No vull acabar sense recordar que és d'acord amb valors de solidaritat, justícia, equilibri, transparència, informació i equanimitat que es van treballar els punts de d'Acord, la plataforma territorial sota la qual jo i altres Consellers d'aquesta sala ens vam presentar a les passades eleccions.

I justament van ser aquests acords, i aquests valors, els que van ser el punt de lligam entre els dos partits promotors de d'Acord, PS i Liberals.

Aquests acords van representar els punts claus per a reclamar la restitució d'una democràcia malmesa durant 8 anys pels dos governs demòcrates, dels quals n'ha format part molt activa l'actual candidat demòcrata-liberal a Cap de Govern.

Ens presentàvem davant dels ciutadans argumentant la recuperació de la democràcia, i per això mateix proposem un espai per revertir unes maneres de fer força més maquiavèl·liques que honestes i coherents.

Creiem, sincerament i honestament, que el moment requereix el vot a la proposta del Partit Socialdemòcrata, el vot al candidat a cap de Govern socialdemòcrata Pere López.

 

Discurs del debat d’Investidura del M.I. Sr. Pere López Agràs, candidat del Partit Socialdemòcrata

Crea: 05/14/2019 - 18:02
López camina cap el faristol.
 
 
 
Andorra és un país, geogràficament parlant, petit; des d'un punt de vista estadístic ocupem el lloc 184è amb una superfície de 468 Km² (a Àfrica, Amèrica, Àsia o Oceania existeixen un nombre important de petits Estats que formen part de l'ONU. De menys de 500 km² en són una dotzena. A Europa són 5 els estats més petits que nosaltres). Aquesta és una realitat que ens fa sentir encara més orgullosos i més apegats al nostre territori i a la seva gent, possiblement, que molts ciutadans de grans, d'enormes països quant a la seva superfície. Tot i aquesta petitesa i com a conseqüència de l'evolució econòmica i social dels darrers 60-70 anys i les seves implicacions demogràfiques la societat andorrana és avui en dia una societat molt plural i molt diversa.
 
Andorra, entenem els socialdemòcrates, s'ha de construir forçosament sobre la base d'una suma de les voluntats de tothom sense excepció; perquè el país plural que som i les múltiples realitats existents demanen actuacions i accions polítiques diverses, que escoltin i que entenguin la complexitat de la nostra societat per poder esdevenir veritablement una societat pròspera i moderna.
 
En el nostre petit país es concentren. d'una banda. persones de gran vàlua, de gran capacitat de treball i que, sigui quin sigui el seu origen, estimen i s'esforcen dia a dia per tirar aquest país endavant; i, de l'altra, el nostre petit país està ple d'espais naturals i indrets de gran bellesa dels que ens sentim plenament orgullosos.
 
Les més de 80.000 persones que vivim a Andorra ens aixequem cada dia per afrontar amb molt d'esforç el que representa tirar endavant el país; molts d'entre nosaltres (la gran majoria diria jo) portem al llarg del dia diferents barrets que es corresponen a les diferents responsabilitats diàries, familiars, professionals, associatives, esportives, culturals; i també és clar administratives, de gestió, polítiques, socials i de molts altres tipus.
 
Tots som necessaris per titar endavant el nostre país en el seu dia a dia. Totes i tots som del tot necessaris en el dia a dia del nostre país!
 
Per tot això; per la petitesa del nostre país, per la proximitat amb la seva gent, és perquè ens dol especialment contemplar l'actual situació que es viu al nostre país; marcada per una absoluta manca de cohesió i per una societat cada cop més fracturada, en què creixen i es fan cada dia més grans les diferències; un país en el qual hi ha massa, massa persones que pateixen dificultats econòmiques i penúries quan just enfront seu es parla dia sí dia també de xifres milionàries de visitants, d'importacions, de pressupostos públics i veuen molts aires de grandesa en moltes de les actuacions tant del Govern, de les entitats parapúbliques i dels comuns.
 
Aquest ha estat el principal llegat dels 8 anys i de les dues majories de DA encapçalades per Toni Martí i que han comptat al llarg de gairebé 7 anys amb el senyor Xavier Espot com a ministre; fractura, divisió i creixement de les desigualtats; i en què una part important de la ciutadania abans esmentada resulta gairebé del tot invisible i (permeti'm el joc de paraules senyores i senyors de DA) ni han comptat ni pretenen comptar pràcticament per a res amb ells.
 
Persones com ara (i per citar només alguns exemples) els pensionistes que amb 35, 40 i fins i tot més anys cotitzen tenen pensions molt per sota dels mil euros; o els treballadors que pateixen d'una precarietat laboral i d'uns salaris baixos inferiors al cost de la vida en el nostre país.
 
I quan parlem de fractures ens referim per exemple a la provocada i generada de forma intencionada entre treballadors públics i els treballadors del sector privat; una fractura que finalment ha portat una pèrdua efectiva de drets i de qualitat de vida que farà cada cop més evident en els mesos a venir amb l'aplicació efectiva de les lleis aprovades a final de la legislatura i que es traduirà en unes del tot absents polítiques de conciliació de la vida laboral i la vida familiar.
 
Fractura també l'existent entre els treballadors públics, l'actual govern i la nostra societat; a Andorra DA ha convertit el fet de ser un treballador públic en gairebé en motiu de vergonya i ha promogut una reforma de la funció pública que va en contra dels ciutadans i alhora atempta contra l'objectivitat i la independència del servei públic.
 
Un altre exemple és també el pràcticament inexistent diàleg social entre patronals i sindicats; el bon funcionament de la nostra activitat econòmica requereix una col·laboració efectiva i justa entre treballadors i empresaris per millorar la qualitat del servei i la qualitat de vida de la gent, dues qüestions que alguns encara es resisteixen a voler veure (des del més pur curt termini) que estan ben estretament lligades i relacionades.
 
Fractura també entre els que voten i els que no poden fer-ho; que no poden votar i alhora pateixen de forma ben directa les conseqüències de les legislacions que s'aproven en aquest Consell General; condicions laborals, pensions, cobertures sociosanitàries, ...; tot plegat fa part del càlcul electoralista maquiavèl·lic i de doble moral de DA.
 
En els darrers anys hem assistit a un creixent desprestigi de l'activitat política al nostre país i una degradació progressiva de les nostres institucions; una qüestió en la qual tots hi tenim, segurament que amb diferents graus, part de responsabilitat. Finalment, la política no és cap altra cosa que l'instrument que els ciutadans tenim per triar les condicions en les quals volem viure. Ara bé, situem el problema allà on s'ha gestat els darrers 8 anys en què la defensa constant d'interessos partidistes i personals ha portat DA a anul·lar el paper de les institucions, a nomenar persones amb carnet i ex-càrrecs públics per presidir tots els òrgans (a priori no polítics) que els ha estat possible; amb una voluntat que es pot perfectament titllar d'absolutista; tota una sèrie d'actuacions que han malmès la credibilitat de les institucions que han d'esdevenir contrapoders a les accions de l'executiu.
 
Aquest és un camí certament desencertat i en el que tots hi sortim perdent; és moment de retornar a les institucions públiques el paper que han de tenir i de posar-les al servei dels ciutadans.
 
Els consellers del PS hem decidit presentar una candidatura a cap de Govern per defensar un model de país en el qual tothom hi tingui cabuda; una proposta de Govern que fem extensiva a tots els ciutadans d'aquest país amb independència del vot expressat per ells el passat dia 7 d'abril.
 
Una proposta que es pretén àmplia, plural i inclusiva; una proposta que persegueix, aspira, somnia (si m'ho permeten) a fer d'Andorra un país on els ciutadans visquin bé, visquin feliços, que puguin arribar a final de mes de forma adequada i sense anar amb l'aigua al coll; un país en el qual les institucions exerceixin lliurement les seves funcions sense ingerències ni governamentals ni partidistes, que es posin al servei dels ciutadans; un país en el qual els seus ciutadans se sentin orgullosos del seu llegat històric, de la seva llengua, del seu patrimoni cultural, natural i immaterial i en el que tots aquests actius es posin en valor i a l'abast de tots els seus ciutadans i visitants; un país obert, modern que evolucioni al ritme que ho fan els països més punters en matèria de drets i de llibertats; un país que doni i ofereixi possibilitats a cada un de tots nosaltres per a poder desenvolupar el nostre propi projecte de vida i en el cadascú tingui les mateixes oportunitats per a poder assolir els seus objectius i que ningú es quedi enrere; un país que es caracteritzi per escoltar els seus ciutadans i per tenir unes administracions obertes, disposades al diàleg i a l'entesa amb els seus ciutadans; un país que estableixi els mecanismes per garantir un dret a un habitatge digne i a un preu assequible; un país on termes d'igualtat es passi de les paraules als fets i es recullin de forma efectiva les reivindicacions feministes, les del col·lectiu LGBTI, dels joves, de la gent gran, de les persones amb diversitat funcional; un país que doni suport al teixit econòmic, als autònoms, als joves i als emprenedors; un país que ofereixi serveis públics bàsics de qualitat i accessibles per a tothom com ara a les escoles bressol, als serveis socials universals, a la salut sexual i reproductiva, al transport públic; o un país en què la sanitat està ben organitzada i en la que no es malbaraten recursos alhora que es retallen prestacions necessàries.
 
El passat 7 d'abril 2 de cada 3 vots emesos en la llista nacional van ser per altres llistes que la de DA; i en 4 parròquies van ser llistes diferents de les de DA les que van obtenir el triomf. Ja sabem que a Andorra cada parròquia té el mateix pes electoral quant al nombre de consellers; tanmateix, convé recordar que els triomfs de DA van arribar en 3 de les 4 parròquies amb menor nombre d'electors. Queda palès doncs que una majoria de ciutadans van votar i van voler un canvi polític tot i la posició dominant de DA en les administracions i entitats públiques i els propis auguris que els feien estar convençuts que revalidarien si no ampliarien la majoria absoluta; aquest és la veritable voluntat que els ciutadans van expressar el 7 d'abril.
 
Contràriament, però, a aquesta voluntat expressada de forma molt majoritària pels ciutadans, en les darreres setmanes hem vist moviments que semblen ara de cop haver oblidat del tot des de la mala gestió de DA, el menysteniment cap a les institucions del país, la més que dubtosa gestió dels diners públics i la defensa de l'interès general; alguns semblen haver oblidat que es presentaven amb projectes de govern alternatius, de tenir "altres formes de fer i altres formes de ser" o de la tan defensada necessitat d'un canvi polític al país i han començat, d'esquena als ciutadans, a pujar de forma forçada al carro d'una governabilitat a qualsevol preu i sense escoltar el que els ciutadans han demanat per a posar-se al servei i fer de crossa d'un govern absolutista i autoritari, opac, mal gestor, sense planificació ni avaluació, amb actituds i accions que s'allunyen de servir i afavorir l'interès comú com ha estat el govern de DA. 
No és un moment (ens sembla) de continuar amb la improvisació que ha caracteritzat al Govern de DA ni d'estar lligats de peu i mans per les decisions preses per l'anterior govern, per les explicacions no donades, per la informació que se'ns ha amagat i de molts altres elements que comporten la pesada motxilla de la gestió de DA.
 
I amb la voluntat oberta que correspon –al nostre entendre– al moment polític actual després dels resultats electorals, de forma respectuosa cap a totes les formacions polítiques i als ciutadans, hem estructurat en 10 grans blocs la nostra proposta del que entenem caldria prioritzar i atendre de forma preeminent des d'un govern de canvi de l'actual rumb polític del nostre país.
 
1. Democràcia, institucions i participació ciutadana
 
2. Negociacions amb la Unió Europea
 
3. Suport al teixit econòmic, diversificació i creixement econòmic
 
4. Política social i de serveis públics
 
5. Drets i llibertats
 
6. Administració pública
 
7. Fiscalitat i comptes públics
 
8. Igualtat
 
9. Cultura i patrimoni
 
10. Joventut i futur
 
1. Democràcia, institucions i participació ciutadana
Fèiem referència anteriorment que la qualitat de la nostra democràcia s'ha vist fortament afeblida en els darrers anys i per aquest motiu que aquest apartat el situem com el primer dins de la nostra proposta de Govern.
 
Recollint el compromís contret amb la ciutadania el passat 7 d'abril, el nostre projecte de Govern engloba la voluntat i la ferma determinació de reforçar la responsabilitat pública i política dels gestors públics envers els ciutadans.
 
Perquè pensem que aquests són els pilars sobre el que s'ha de construir la confiança entre la ciutadania i els responsables públics, perquè apodera les persones en relació a la gestió pública, fomentant la transparència i informant de primera mà els nostres ciutadans, endurint les mesures contra la corrupció política, incentivant la neutralitat informativa i la independència judicial.
 
Així, avui reafirmem el nostre compromís amb el programa electoral comú de d'Acord. Ens comprometem a fer públiques les condicions d'exercici, funcions i remuneració de tots els membres del Govern, del Consell General i dels Comuns, de tots els càrrecs de confiança del Govern, del Consell General i dels Comuns.
 
A més, de totes les noves places, beques i concursos públics del Govern, del Consell General, dels Comuns, i de societats públiques hauran de ser penjades a les seves pàgines webs respectives, a més del BOPA.. També els contractes públics, els convenis de col·laboració i les activitats subvencionades del Govern, del Consell General, dels Comuns.
 
D'igual manera, el Govern, el Consell General, els Comuns i les societats públiques hauran de publicar les seves agendes i tota la seva informació estadística no confidencial i estudis d'impacte.
 
Un altre aspecte molt important de cara a la ciutadania andorrana com a reconeixement del respecte degut cap a tots aquells que ens han fet confiança i també a tots els ciutadans és l'establiment d'un sistema de preguntes i demandes d'informació pública que desenvolupi el dret de petició (art. 23 de la Constitució) que obligui legalment al Govern, al Consell General, als Comuns, i a les societats públiques, a respondre quan 200 persones majors de 16 anys ho requereixin així com crear un sistema de consultes populars o l'obligació convocar una consulta oberta a totes les persones amb dret de vot en cas de demanda per part de més d'un 15% del cens electoral.
 
Propostes innovadores i democràtiques, desmuntant aquella percepció de molts dels nostres ciutadans de l'actual manca de proximitat i de transparència; com també ho és l'avaluació anual del grau de compliment del programa electoral per part del Govern, especificant les accions empreses per cada punt del programa, en forma d'una memòria anual.
 
En les darreres legislatures s'han produït diverses contractacions públiques, adjudicacions, que han posat més que en dubte el bon ús dels cabals públics; algunes de les actuacions esmentades haurien suposat en qualsevol país actuacions d'ofici de la fiscalia per esbrinar si es tractava de casos de corrupció política. I haurien comportat dimissions pràcticament immediates dels responsables polítics. A casa nostra ni dimissions ni actuacions d'ofici d'una fiscalia tremendament polititzada i partidista s'han produït en cap dels escandalosos casos.
 
Per aquests motius cal dotar-nos d'eines legislatives potents per lluitar contra la corrupció pública i política; per exemple amb el fet que tots els càrrecs electes en eleccions comunals i generals de dur a terme una declaració jurada de béns davant de notari a l'accedir al càrrec i posterioritat així com la publicació d'un codi de conducta dels Consellers Generals, càrrecs polítics del Govern i dels Comuns, i que aquest sigui d'accés obert al públic.
 
La legislació proposada suposarà també l'obligació de tots els càrrecs electes i personal de relació especial del Govern, els Comuns i el Consell General de fer públics conflictes d'interès, i, si escau, recusar-se de qualsevol procés en el qual existeixi conflicte d'interès així com l'enduriment del delicte de corrupció política al codi penal, establint un període d'investigació suficient i penes estrictes, proporcionals al dany social causat.
 
En el mateix sentit cal procedir a una modificació de la llei de la contractació pública per evitar el tràfic d'influències, per evitar els actuals abusos de posició i fraus en concursos i per fomentar la igualtat d'oportunitats. Una modificació de llei que és del tot urgent per acabar amb la catàstrofe econòmica que ha provocat la present llei i els seus reglaments d'aplicació i les interpretacions dels mateixos i que provoca uns efectes devastadors sobre el teixit productiu del nostre país. 
 
Aquest sistema perniciós està provocant la desaparició de moltes empreses petites de 2 a 12 empleats que estan sotmeses a una asfíxia constant. Doncs a nosaltres sí que ens importa i molt.
 
Cal modificar tot el sistema de contractació i d'adjudicació pública de les obres, cal revisar i actualitzar els sistemes d'homologació i classificació d'empreses per afavorir als petits industrials; fets que abaratiran el cost de les obres, que frenarà de ben segur els imprevistos així com les nefastes i escandaloses desviacions pressupostàries actuals, evitant la desaparició de petites empreses autòctones i algunes amb un històric notori i personal molt qualificat i generant un increment de les cotitzacions a la CASS.
 
Un altre punt important de l'extens programa de regeneració democràtica tant del PS com de les candidatures de d'Acord feia referència a la neutralitat informativa entesa com el dret dels ciutadans a disposar d'informació neutral i fiable i entre altres qüestions establir l'obligatorietat dels mitjans de comunicació de fer públics i visibles els noms dels seus accionistes en cada publicació i a la pàgina web del mitjà, especificant el nombre d'accions de cada propietari, o fer pública la despesa de Govern, Comuns, Consell General i societats públiques en concepte de publicitat en cada un dels diferents mitjans de comunicació.
 
Quant a la independència judicial i d'altres institucions cal fer aquí de nou esment al devastador efecte del pas de DA per les diferents entitats i administracions públiques i el nul respecte cap a la seva independència; de cap altra manera pot catalogar-se el nomenament una darrere de l'altra per a presidir la justícia a través del CSJ i d'altres institucions de persones que han estat consols, consellers generals, ministres, secretaris d'Estat per DA.
 
En aquest sentit proposem que per salut democràtica i respecte a principis democràtics tan bàsics com són la independència judicial i la separació de poders proposem que els membres del Consell Superior de la Justícia i del Tribunal Constitucional no podran haver tingut cap càrrec polític previ durant els darrers deu anys anteriors. 
 
Finalment, un clàssic d'aquesta casa, proposem modificar l'article 5 del reglament del Consell, ja que la darrera modificació entenem respon únicament a la voluntat de posar majors dificultats a l'accés dels consellers generals a la informació.
 
2. Negociacions amb la Unió Europea
Andorra està negociant des de l'any 2014 un Acord d'Associació amb la Unió Europea. No cal que expliquem quin és el posicionament del Partit Socialdemòcrata respecte de la conveniència d'associar-nos amb la UE, de fet, portem l'acord d'associació als nostres programes electorals des de l'any 2005 i durant el curt Govern del PS del 2009 al 2011, es van assentar les bases perquè la lliure circulació de capitals esdevingui una realitat avui. Això no obstant, quan als anys 2000 nosaltres ja parlàvem de la necessitat d'associar-nos amb Europa, la realitat europea n'era una de ben diferent de l'actual. L'Europa dels anys 90 encara era una Europa de valors, que havia de permetre al nostre petit estat avançar cap a un espai de possibilitats econòmiques i ric en drets i llibertats, solidari i amb el projecte d'esdevenir una unió política construïda sobre un nexe identitari europeu comú. Nosaltres enteníem Europa com un paraigua que havia d'enfortir el nostre jove reconeixement internacional com a Estat independent -amb l'entrada a l'ONU l'any 1993 i al Consell d'Europa l'any 1994- i que havia d'aixoplugar també la nostra fragilitat en tant que Estat de molt petites dimensions.
 
Actualment la UE és una supraorganització internacional amb importants discrepàncies internes entre els estats membres, que observa l'avançament de partits radicals amb posicions clarament antieuropeistes i que es troba en la contínua discussió del Brexit; uns fets evidencien com els mateixos ciutadans europeus qüestionen una UE que vol assolir un grau més elevat d'unió política. Entre les causes d'aquesta desafecció ciutadana creixent respecte de la UE probablement un entramat normatiu i institucional obscur i gairebé incomprensible pels ciutadans sumat a posicionaments exclusivament economicistes abandonant el nexe identitari comú dels valors europeus de la pau i de la solidaritat.
 
Així doncs, resulta evident que no era el mateix parlar d'associar-se amb Europa l'any 2000 que actualment i aquest retard fruit de l'immobilisme del conservadorisme andorrà fa que la negociació actual pugui estar contaminada de certa pressa per part de la UE.
 
Però, arribats a aquest punt, cal fixar posicions. Des del Partit Socialdemòcrata continuem veient de forma positiva un futur acord d'associació amb la UE, perquè creiem que pot portar beneficis econòmics al nostre territori, tal com ja es va produir amb l'acord duaner de l'any 1991. Però hem de ser prudents, extremadament prudents. Davant una Unió Europea que es mou absolutament per criteris econòmics, hem d'identificar l'interlocutor des d'un punt de vista exclusivament econòmic, és a dir, no confiem en què la UE vetlli pels nostres interessos quan no és capaç ni de protegir els interessos dels seus propis ciutadans sense cap mena d'escrúpol ni remordiment, només cal observar el cas grec. I no menys important és el fet que la UE és un monstre territorial i econòmic en relació amb nosaltres que sembla que ara podria tenir fins i tot cert interès en "liquidar" la qüestió dels microestats que han estat sota sospita d'activitats financeres poc transparents.
 
Per tant des del Partit Socialdemòcrata proposem continuar amb les negociacions amb la UE però, contràriament al que ha fet DA, atenent a tres principis bàsics:
 
- Fent pinya: Actuant des de totes les posicions polítiques i des de tots els sectors com un sol actor. Cal tenir presents la defensa dels interessos dels professionals i empresaris andorrans en la negociació de l'acord d'associació amb la UE. Una negociació que s'està produint actualment d'esquena als agents econòmics.
 
- Sense pressa: Davant la transcendència i conseqüències dels resultats de l'acord per a Andorra no ens podem precipitar, cal poder reconduir de forma efectiva les negociacions la propera legislatura és l'eventualitat d'haver anat massa lluny posant en risc la supervivència de diversos sectors d'activitat al país.
 
- Amb una directriu política clara: Fonamentada en una política clara i pública delínies vermelles.
 
Quan parlem de fer pinya, parlem d'integrar tot l'arc parlamentari, els agents econòmics i socials i, en definitiva, a tota la ciutadania en la negociació. S'han de crear taules de treball mixtes -Govern-Agents econòmics i socials- en les que es discuteixin i es tractin els acords a assolir des de cada àmbit d'actuació específic. Compte tinguda la magnitud d'aquesta negociació, proposem també crear una comissió legislativa ad hoc en el si del Consell General. En ambdós casos caldrà que la informació circuli amb agilitat i transparència i caldrà, també, dotar-nos de les eines que permetin prendre les decisions adequades, principalment assessoraments de professionals experts en la matèria i estudis d'impacte econòmic i social. Per acabar amb la nostra idea de negociació integradora i oberta caldrà que els ciutadans referendin l'acord final.
 
Paral·lelament, cal centrar l'esforç en què la UE entengui que la nostra dimensió administrativa requerirà períodes més amplis d'incorporació del cabal europeu a l'ordenament intern. No volem compromisos de signatura de textos i acords que el Govern precedent ja ha negociat unilateralment. Altrament, la transposició de la normativa europea a l'ordenament andorrà requerirà uns esforços titànics per a la nostra administració i, per tant, s'ha de fer forma gradual per a poder fer-ho amb garanties.
 
El moment actual amb preacords no explicats, amb informació amagada als ciutadans i precipitacions per part del Govern juntament amb les eleccions europees en curs demanen sinó una aturada una pausa en les negociacions, un inventari de totes les comunicacions amb la Unió Europea i un sumarització del contingut de totes les actes celebrades entre la UE i Andorra.
 
No és moment de continuar realitzant reunions per inèrcia ni de seguir agafant compromisos sense conèixer el veritable punt en què es troben les negociacions.
 
Finalment, cal una línia política decidida i vehement davant la Comissió Europea. El nostre criteri es fonamenta en una política de línies vermelles infranquejables. Que la política fiscal en tota la seva dimensió ha de ser de titularitat exclusiva estatal, el manteniment del sistema de quotes d'immigració i la protecció dels monopolis estatals –amb la possibilitat de tancar d'altres sectors estratègics–.
 
3. Suport al teixit econòmic, diversificació i creixement econòmic
Ja fa anys que el Govern de DA ens va prometre diversificació econòmica. Ja fa anys que vostès fan creure que Andorra viuria un procés exitós d'obertura econòmica que cal modernitzar els tràmits burocràtics per fer-los més i millor adaptats a la societat, i sobretot, als actors econòmics que més ho necessiten. A més a més, ja fa anys que escoltem com es diu que s'aposta per l'emprenedoria, quan a l'hora de la veritat, no es crea cap marc legal i fiscal que faciliti les noves activitats emprenedores i o millori la vida d'aquells autònoms que cada dia intenten aixecar i fer prosperar el seu negoci.
 
Des del grup parlamentari socialdemòcrata, sabem i som conscients de la complexitat de moltes d'aquestes problemàtiques. Però al mateix temps, també som coneixedors que cal posar-se a treballar des d'ara perquè moltes de les situacions com les esmentades impliquen sectors i actors estratègics pel futur del nostre teixit econòmic i productiu.
 
La nostra acció econòmica vol recuperar el comerç i el turisme i que siguin pilars sòlids de la nostra economia. Aquesta acció es basarà en primer lloc, en la creació d'una taula de Comerç i Turisme per a la promoció comercial de tot el país, ja que la generació de riquesa depèn en bona part dels sectors comercial i turístic.
 
No obstant això, no volem deixar endarrere aquells projectes iniciats pel Govern d'Andorra i per això volem millorar la gestió i aplicació del Pla Estratègic del Turisme de Compres d'Andorra i la gestió del CACC: el Consell Andorrà per a la Competitivitat del Comerç dotant de pressupost per fer efectives les seves previsions i accions i per fer-les extensives amb accions en el conjunt dels espais comercials de tots el país.
 
Cal reforçar els seus recursos econòmics i humans, dotar-lo de pressupost propi per llei i d'un equip especialitzat de gestors públics experts en turisme de compres i en processos de gestió publicoprivada, i atorgar-li poder polític perquè pugui prendre decisions autònomes amb transcendència pública. A més, resulta fonamental incloure el màxim d'actors en la presa de decisions Així mateix, és també fonamental una gestió transparent d'Andorra Turisme Si no fem això, continuarem any rere any, pressupost rere pressupost, amb l'opacitat que hem vist que té aquest organisme.
 
Només així es podrà establir un veritable model inclusiu i participatiu en les polítiques públiques de turisme de compres, que faci d'Andorra un destí turístic més atractiu, més competitiu i més adaptat a les exigències del turisme de compres del present i del futur.
 
També, apostem per una veritable diversificació econòmica i que s'estableixi un marc legal essencial i de caire específic per al desenvolupament i l'impuls d'activitats relacionades amb la biotecnologia, l'energia i el tercer sector així com és necessària una dinamització econòmica amb el foment microfinançament, el crowdfunding les cooperatives i l'emprenedoria ara organitzacions no governamentals, d'economia solidària, associacions, etc.
 
En aquest punt, som especialment sensibles amb la situació d'ofec legal i fiscal que viuen molts autònoms a Andorra, als quals no se'ls facilita engegar o fer funcionar el seu negoci. Són exemples, les altes quotes a la seguretat social i/o la manca de bonificacions fiscals dins aquest sector. Per aquest motiu, si de veritat volem apostar per l'emprenedoria, cal abans repensar quines mesures poden facilitar que noves persones vulguin agafar aquest camí professional. I nosaltres volem començar fent-ho per canviar el sistema de quotes a la seguretat social (fent-les més proporcionals i equiparables als països veïns i les millors pràctiques europees). Unes quotes que han de fer atractiva la figura de l'autònom, que és la principal figura legal de l'emprenedor. Sobretot, en els primers anys d'activitat econòmica.
 
L'obertura econòmica no només no ha donat els resultats promesos sinó que en lloc d'obrir nous sectors d'activitat o generar noves possibilitats s'ha convertit en competència directa dels sectors més madurs del país, en molts casos oferint un nivell de qualitat en els serveis i béns inferiors al que oferien els agents econòmics que ja existien al país. Per això, volem modificar la llei d'inversions estrangeres mitjançant la modificació dels procediments d'autorització, dels formularis i de l'atenció donada als inversors estrangers i plantejant alhora la necessitat de tancar-la a determinats sectors per protegir els interessos dels empresaris i professionals andorrans especialment en aquells sectors més madurs i en els que hi ha una oferta més que suficient i en els que la inversió estrangera només està suposant pèrdua de qualitat del sector quan no una competència quasi deslleial a les empreses actualment existents.
 
La inversió estrangera a més per si sola no pot funcionar si no va acompanyada d'una estratègia més general i transversal. S'hauria de poder autoritzar diversos permisos d'immigració de forma paral·lela (i que per tant cal modificar també la Llei d'immigració) especialment quan parlem de càrrecs directius. També cal donar més possibilitats als potencials inversors, que no es vegin limitats per la falta de serveis o tecnologia com ens hem trobat en el passat.
 
Altres qüestions potser afecten el sector privat però també es poden regular a nivell legislatiu com ara en l'activitat bancària, la competitivitat en transferències i mitjans de pagament internacionals, limitacions a obrir comptes d'alguns bancs a sectors de forma global com per exemple entre altres afectant el comerç internacional.
 
Cal una reglamentació i posada en funcionament d'un punt empresa per a la realització de tots els tràmits de caràcter empresarial. I ho proposem fer a través de la creació del Gestor únic per a les tramitacions administratives i processos d'inversió estrangera que inclogui informació de societats, comerç, immigració, CASS, comuns i tota altra informació que un inversor o empresari del país pugui necessitar. Un gestor que facilitaria la gestió i el seguiment de les tramitacions i la relació de l'empresari amb l'Administració. Aquesta mesura i la modificació de la filosofia i de la documentació necessària per a l'autorització comportarà una reducció important i imprescindible per a tots els processos d'obertura de negocis; un fet que avui (i ho dic directament) suposa un fre al creixement econòmic.
 
També, si volem protegir l'activitat econòmica i empresarial dels nostres professionals, cal modificar la llei de col·legis professionals per establir l'informe vinculant i l'obligatorietat de col·legiació com a requisit previ i inexcusable i en tots els casos per a l'atorgament del dret a l'exercici professional.
 
Finalment quant a les inversions públiques proposem una programa d'inversions efectiu i dinamitzador de l'economia i que alhora sigui d'utilitat per als ciutadans; les inversions en habitatge públic i en equipaments públics al servei dels ciutadans han de tenir un caràcter prioritari;
 
En guant a la inversió en vies públiques aquesta ha de quedar circumscrita a les dues inversions actualment necessàries que són les corresponents a les dues vies d'accés; a les inversions quant als accessos al Pas de la Casa (que fan vergonya) i en fer una veritable desviació de Sant Julià per a la sortida de vehicles per la frontera sud.
 
4. Política social i de serveis públics
Un dels àmbits governamentals més importants per la seva transcendència és sens dubte el del món sanitari. Reafirmem ara i avui, davant d'aquesta sala, el nostre compromís davant la necessitat per afrontar de manera determinada i immediata la reforma del nostre sistema sanitari.
 
Perquè ni entenem ni compartim que durant 8 anys i dues legislatures amb majoria absoluta, el Govern de DA en el qual estava el senyor Espot hagi sigut incapaç de redreçar la deriva d'un sistema sanitari que per sort ha anat oferint sanitat de qualitat gràcies a l'entrega dels bons professionals però no gràcies a les actuacions dels responsables governamentals que hi ha hagut aquests darrers anys.
 
Ha faltat valentia, han primat amiguismes i desídia fent que actuacions nefastes pel sistema s'enquistessin davant la mirada còmplice i irresponsable de tots aquells que seien en un Govern col·legiat de DA durant molts, massa anys.
Convé recordar que el PS no vam tenir més remei que acudir a la justícia per provocar un mínim de canvis més que obligatoris front a la gravetat de la situació.
 
Ho vam afirmar en campanya i ho continuem fent ara. Convé una sacsejada forta en aquest funcionament que ha demostrat tenir moltes llacunes, mancances i ineficiències.
 
Per aquesta raó entenem necessari trencar l'actual estructura de funcionament del SAAS que s'ha fet massa gran, inaccessible, obscur en alguns moments i també, ho deia abans, ineficient.
 
No ha de canviar massa el dia a dia de totes les persones que fan bé la seva feina però sí que permetrà trencar hàbits enquistats des de fa massa temps dels òrgans dirigents i que perjudiquen la sanitat pública andorrana. Una sanitat que necessitem tots que sigui la més eficient, avantguardista i de qualitat.
 
Crear dues parapúbliques, Hospital i Cedre, permetrà alliberar aquesta segona, víctima directa de la ineficiència evident d'una estructura massa gran i poc flexible i que ha fet que molts padrins, en el seu dia a dia, hagin patit mancances, retards en les seves necessitats quotidianes i incomunicacions que no es poden permetre en un servei d'atenció a les persones, i més quan aquestes són vulnerables com ho són persones grans internades en una residència.
 
Finalment, tot el personal dels Centres d'Atenció Primària restarà sota la responsabilitat directa del ministeri de sanitat.
 
Són molts els reptes històrics que són al nostre projecte en aquest àmbit afectant la cartera de serveis, les tarifes, el sistema de facturació, el control dels professionals, els medicaments entre d'altres que necessiten actuacions, presa de decisions i deixar de seguir mirant cap a una altra banda.
 
Alhora proposem reformular la figura del metge referent (mantenint-lo) i garantir l'efectivitat i la validesa jurídica del sistema de la història clínica compartida.
 
Per l'efectivitat de totes aquestes actuacions tan necessàries des de fa anys és imprescindible el lideratge de la política sanitària des del ministeri de salut.
 
Així mateix, per als professionals sanitaris proposem establir un codi d'actuació on quedin ben definitives les seves competències, les avaluacions i les necessitats formatives.
 
Totes aquestes accions de reorganització, de millora de la gestió, de sortir dels actuals abusos i malbarataments són essencials per a poder plantejar propostes sanitàries per a millorar la qualitat dels nostres ciutadans com ho són per exemple la incorporació dels psicòlegs i dels dietistes a la cartera de serveis de la CASS perquè entenem la seva feina com a essencial per a la prevenció de problemes de salut posteriors, perjudicials per a la persona afectada però que signifiquen també importants despeses de salut pública que van incrementant amb el temps quan no s'actua en fases preliminars. També, per exemple, la universalització del tercer pagador com a mesura d'eliminació de les barreres que suposen per a molts ciutadans fer-se una analítica o anar al metge. 
 
L'educació pública, pilar d'una vida autònoma amb capacitat de judici i acció i en igualtat de condicions. I és en aquest sentit que, per garantir-ho proposem l'educació pública i gratuïta dels 0 als 3 anys, la diversificació de la formació professional i un sistema de beques ben finançat i ampli, que permeti l'accés a l'educació superior dins i fora d'Andorra.
 
El dret a l'educació pública i de qualitat ha de començar des del 0 anys, per això des del PS apostem per la gratuïtat de l'educació dels 0-3 anys. Aquesta és una mesura necessària, és una qüestió de justícia social i de drets, primer per les famílies donat que aquesta mesura els hi suposaria un estalvi que podrien destinar a altres despeses familiars. Segon, pels mateixos infants, tots ells han de tenir accés a una educació des del 0 anys, perquè és en aquesta etapa de la vida que es determina com un serà de gran. 
 
També proposem un pla contra el masclisme dins dels centres educatius, hem d'educar els nostres joves sota un vessant igualitari, que respecti a tothom per igual, sigui quina sigui el seu gènere o condició sexual.
 
Volem treballar en la millora de la qualitat educativa a partir de quatre accions principals: la dotació de més autonomia als centres educatius en la innovació i la definició pedagògica; l'establiment de la formació continuada dels docents i d'una carrera professional basada en el mèrit; la reducció de l'enorme proporció existent de personal eventual al cos especial d'Educació; i l'establiment del debat del paper que Govern ha de tenir en el funcionament dels centres congregacionals.
 
En relació a la gent gran, reitero de nou el nostre compromís perquè tots puguem envellir de la millor manera aportant recursos perquè tots puguem estar el màxim de temps a casa.
 
Un altre dels reptes de futur que com a societat haurem de fer front, és la solitud. Per això, des del PS volem començar immediatament a combatre aquestes situacions, amb actuacions com ara la implantació efectiva d'un pla integral de dependència i d'atenció domiciliària.
 
Es tracta de planificar les ajudes a la dependència i a l'hora de generar un entorn de participació pública i privada que permeti cobrir i garantir les necessitats de les persones amb dependència. La finalitat principal d'aquest pla és el manteniment de les persones en situació de dependència en el seu entorn habitual de vida i de convivència, sense perjudici de l'ordenació dels recursos residencials i d'atenció diürna, quan el manteniment en el propi entorn no sigui possible.
 
Aquest és un projecte necessari per poder abordar de forma més eficaç i humana la problemàtica de la dependència i també esdevé un projecte interessant per analitzar i capbussar-se en les possibilitats ocupacionals que ofereix un jaciment d'ocupació a l'alça en els països del nostre entorn, lligat a l'envelliment progressiu de la població mitjançant, entre altres propostes com:
 
- Una xarxa de cuidadors a domicili les 24 hores dels 7 dies de la setmana segons necessitats (amb col·laboració d'empreses privades).
 
- Un servei assistencial a domicili (metges i infermers liberals...) que puguin oferir atenció personal d'higiene i la gestió de la medicació per alleugerir les famílies i oferint el màxim benestar a casa dels nostres padrins amb necessitats.
 
- Una ajuda social per familiars que tinguin persones grans amb necessitats d'atenció per tal de compensar la reducció laboral que pot comportar aquesta necessitat.
 
- L'estimulació de les persones institucionalitzades a través d'activitats exteriors organitzades, tallers, col·laboracions amb altres franges d'edat que poden necessitar atenció com poden ser els infants mentre els pares treballen (per fer deures, per compartir experiències, per aprendre junts...).
 
- Pisos sociosanitaris per a persones grans amb prou autonomia. És una realitat en molts països, permet viure més temps en autonomia, compartint necessitats lligades a l'envelliment, lluitant contra l'aïllament que poden patir algunes persones grans.
- Borsa de temps de la gent gran i intercanvis generacionals. Dirigida directament a la millora de la qualitat de vida, la Borsa de temps permet combatre la soledat que pugui afectar la gent gran i la limitació dels recursos econòmics. Cada persona posseeix uns coneixements i unes habilitats insubstituïbles que pot compartir amb persones de qualsevol edat, especialment amb els joves, els quals podran rebre formes de fer molt útils per a la seva vida.
 
Proposem que és necessari instaurar per una qüestió bàsica de solidaritat una prestació econòmica de la CASS per ajudar a atendre descendents o ascendents malalts. Malgrat haver-ho plantejat diverses vegades durant la passada legislatura,Demòcrates no va mostrar sensibilitat cap a qui ho necessita i per qui és un greu problema i va mostrar un immobilisme total deixant de banda aquelles persones amb infants malalts hospitalitzats a Andorra o de manera encara més complicada a hospitals de Tolosa, Perpinyà o Barcelona.
 
Un repte molt important dels anys a venir és sense dubte el de les pensions; els socialdemòcrates volem tornar tota la dignitat i respecte als nostres padrins i padrines després d'haver treballat tant per Andorra; per això proposem pujar la pensió mínima després de 40 anys cotitzats fins a fer-la equiparable en tots aquests casos al salari mínim; i establint alhora una reducció del 2,5% del salari mínim per cada any cotitzat per sota dels 40 anys; aquesta és una qüestió que ens sembla del tot fonamental i irrenunciable si es parteix de la base que el salari mínim professional ha d'equivaler als ingressos mínims perquè una persona pugui viure al país.
 
Diferents estudis avalen, més enllà del que és ja gairebé de pur sentit comú, que el salari mínim ha d'estar situat en els 1.200 euros mensuals; una xifra amb la qual no és fàcil viure i pagar un pis de lloguer a Andorra, per posar un exemple, però per sota de la qual és del tot impossible fer-ho; per tant proposem que el salari mínim interprofessional experimenti l'actualització necessària per estar adaptar a la realitat i se situï amb caràcter immediat en l'import de 1.200 euros.
 
Els efectes positius sobre la qualitat de vida de pensionistes i assalariats i pensionistes són evidentment importants; també ho són, tot i la resistència a veure'ls i llegir els resultats de mesures similars aplicades en altres països els efectes sobre el consum intern, sobre el conjunt de l'economia, sobre les importacions, sobre les recaptacions fiscals i finalment sobre les cotitzacions a la CASS.
 
Entenem del tot necessàries i urgents les modificacions de la Llei de la CASS i de la Llei de serveis sociosanitaris. No per reiterades les demandes en aquest sentit i els casos exposats de forma pública en debats, compareixences d'institucions o en sessions de control aquesta necessitat han passat a un segon pla per a nosaltres. De forma concertada amb la federació de la gent gran, la FAAD, altres associacions de caràcter social es fa necessària una revisió de diverses situacions que suposen importants disfuncions de l'aplicació d'ambdues lleis afectant per exemple a l'accés a nombrosos serveis públics o per exemple a la insuficiència de l'import de les actuals pensions d'invalidesa i d'altres com per exemple la dignificació i eliminació de certes condicions afectant negativament a les pensions de viduïtat.
 
Totes aquestes mesures no les pot garantir el senyor Espot ni DA i molt menys encara una potencial coalició taronja-blau-lila; en primer lloc per una més que constatada manca de sensibilitat en aquest sentit; i en segon i molt més important i determinant que la primera, per manca de finançament. Nosaltres sí que tenim el finançament i proposem (en paral·lel a la reforma fiscal de la qual parlaré més tard) que almenys el 75% dels beneficis d'Andorra Telecom i FEDA es destinin a augmentar les pensions més baixes del país, al pressupost de les prestacions contingudes en la llei de serveis socials o per a una revisió a l'alça de les injustes pensions en casos d'invalideses diagnosticades per la CASS.
 
No només es tracta d'un finançament real i clar per a propostes que són de justícia social, de l'humanisme polític al qual em referia anteriorment i de racionalitat econòmica sinó que a més donarien sentit a qüestions com les elevades tarifes en determinats serveis de telefonia, internet o de televisió; unes tarifes que els ciutadans pagaran de millor gust si van destinades a una qüestió tan digna com les pensions més baixes en lloc d'anar a equilibrar els actuals desgavells pressupostaris del Govern de DA.
 
5. Drets i llibertats
Accedir a l'habitatge és el dia d'avui a Andorra una veritable necessitat. Des del Grup Parlamentari Socialdemòcrata considerem que totes les polítiques públiques que es facin en aquesta matèria, han de tenir un sentit i han d'estar connectades perquè el resultat final sigui plenament satisfactori. Per fer-ho, considerem primordial l'elaboració d'un Pla pel Dret a l'habitatge d'Andorra, 2019-2025. Un pla amb un horitzó a 6 anys vista, que ha de ser elaborat amb tots els actors –públics i privats– implicats en les polítiques d'habitatge a Andorra. Un pla que posi èmfasi en la situació preocupant actual de l'habitatge, i que garanteixi el dret a l'habitatge i la seva funció social.
 
Concretament, per canviar el model de polítiques d'habitatge és important prendre consciència de la necessitat de crear habitatge de titularitat pública i a preu assequible. Quan visites Jovial a Andorra la Vella i parles amb les persones que actualment hi viuen, t'adones de la importància i necessitat d'aquesta política d'habitatge a Andorra. Des del grup socialdemòcrata considerem que falten més projectes com aquest; per això cal començar a ampliar el parc d'habitatge de protecció oficial per poder destinar aquest tipus d'habitatge a col·lectius com ara joves, gent gran o persones amb diversitat funcional. Apostem i creiem necessari posar a disposició dels ciutadans i de les famílies que més ho necessitem condicionar entre 150 i 200 pisos de protecció oficial provinent en una fase inicial de rehabilitacions i contractes molt llarg termini amb propietaris i en una segona fase de projectes pròpiament de pisos de protecció oficial. El fons inicial proposat per la "Societat Pública de Gestió d'habitatges buits i de protecció oficial" és d'uns 20 milions d'euros; uns fons que preveiem siguin aportats des de les reserves de FEDA i STA.
 
Per una altra banda, també és bàsic oferir un nou ús social a aquells pisos buits que actualment existeixen a Andorra. Per fer-ho possible, abans necessitem tenir dades quantitatives i qualitatives sobre la quantitat real de pisos buits, la seva localització, el tipus de pis i/o la necessitat d'una rehabilitació per fer-los habitables. Aquestes dades serien recollides en un Registre de la Propietat. En aquest sentit, aquesta agència posaria en contacte aquells propietaris privats que voluntàriament oferien el seu habitatge buit perquè sigui ocupat. La societat asseguraria al propietari que el seu habitatge estaria ocupat, que es farien els pagaments mensuals i es conservaria adequadament l'habitatge.
 
A més, gràcies al registre de la propietat i la gestió de la societat pública esmentada, podríem dur a terme una política pública que fixi i indexi els preus de referència de l'habitatge, a través d'uns barems i variables prefixades. Aquesta política també ens permetria promoure mesures fiscals que promocionessin rebaixes i deduccions en impostos comunals i de Govern, quan es tracti d'habitatge destinat al lloguer a preu assequible (el qual el seu preu estaria establert per l'índex de preus de referència prèviament elaborat).
 
Per últim, per millorar la qualitat de vida dels llogaters i llogateres d'Andorra considerem bàsic establir pròrrogues més àmplies equiparables al període principal del contracte. 
 
La manca de diàleg social i de negociació col·lectiva ha estat a la base d'una reforma laboral desigual i injusta que, per citar només alguns exemples, precaritza el mercat del treball, amb la reducció dels terminis d'avís per poder modificar horaris o dies de descans o, inclús, la flagrant reducció de les indemnitzacions d'acomiadaments injustificats, improcedents o fets en forma indeguda (el què a la pràctica implica beneficiar a l'empresari poc respectuós amb la Llei).
 
Però això no és tot; una Llei de mesures de conflicte col·lectiu que tracta la vaga no com un dret fonamental inherent a la dignitat humana sinó d'una forma absolutament restrictiva, amb serveis mínims sobredimensionats o una Llei d'acció sindical que no té cap voluntat que els sindicats esdevinguin un mecanisme real de defensa dels treballadors.
 
La normativa aprovada és contrària a la normativa internacional en matèria de treball i no hauria estat possible la seva adopció en cas que Andorra hagués ratificat els convenis fonamentals i de governança de la OIT (Organització Internacional del Treball) o hagués ratificat els articles de la Carta Social Europea (CSE) que encara resten per ser d'aplicació a Andorra.
 
Proposem la signatura i ratificació dels 8 convenis fonamentals i dels 4 convenis de governança més els dos protocols addicionals de l'OIT un fet que suposaria un salt qualitatiu important de cara a l'adequació de l'estàndard laboral andorrà i a la transparència internacional en aquesta qüestió.
 
La Carta Social Europea és l'instrument normatiu del Consell d'Europa que garanteix els drets i llibertats socials dels individus en la seva vida quotidiana. Són els 12 articles que a Andorra li falten per signar -total o parcialment-; ja en el moment de la ratificació inicial, l'any 2004, els nostres companys del Grup Parlamentari Socialdemòcrata varen lamentar la manca de ratificació d'aquests articles però, avui -15 anys més tard-, és força evident que és el moment de seguir avançant, com ara la protecció davant de l'acomiadament. És històrica la reivindicació del Partit Socialdemòcrata contra l'acomiadament lliure. Continuem defensant la indecència d'acomiadar, sense cap causa, una persona treballadora i avala la nostra tesi tant la Carta Social Europea com l'OIT.
 
Defensem fermament la ratificació de l'article 16 que estableix el dret de la família a la protecció social, jurídica i econòmica que protegeix aspectes com les prestacions familiars -acordades per unanimitat en la Llei de la CASS del 2008 -i que unilateralment van derogar Demòcrates per Andorra l'any 2014- o el suport a la construcció d'habitatges adaptats a les necessitats de les famílies, article que connecta clarament amb la darrera de les ratificacions que proposem, la de l'article 31.3. Resulta curiós veure com de l'article 31 de la CSE revisada, en el qual es regula el dret a l'habitatge, l'única disposició a la qual Andorra no es compromet és aquella que estableix l'obligació dels Estats signants de fer assequible el preu dels habitatges a les persones que no disposin dels recursos suficients. Aquesta disposició connecta directament en l'enfocament del Partit Socialdemòcrata de la qüestió de l'habitatge.
 
Seguint parlant de qüestions que afecten la família, no podem més que celebrar que la regulació de la família, que es va intentar forçar tant a finals de la legislatura passada pel Govern Demòcrata quedés frenada; ara la treballarem de manera pausada i seriosa com es mereix un tema tan important com són totes les normes que regeixen la nostra vida i la de les nostres famílies. Treballarem per a una regulació digna d'una societat moderna, adaptada al segle XXI i que persegueixi, com no pot ser d'una altra manera, donar una resposta justa, adaptada i favorable a totes les situacions que se'ns presenten en la nostra vida quotidiana (temes de filiació dels fills, adopcions, matrimoni, herències...).
 
Tenim clar que cal desfer la discriminació que va instaurar la Llei qualificada de les unions civils i de modificació de la llei qualificada del matrimoni de l'any 2014, que no va permetre anomenar matrimoni a la unió de parelles del mateix sexe significant aquesta com una subcategoria totalment desproveïda de sentit al segle XXI, provocant així una discriminació evident pels components de la família i encara pitjor per la part més vulnerable, els seus fills.
 
Així nosaltres proposem un tractament de la qüestió de manera inversa anomenant la unió entre dues persones casament independentment del sexe ni de la seva orientació religiosa de les persones que la componguin.
 
També recollirem una demanda legítima de molts ciutadans sense creences religioses que és la de poder-se acomiadar o acomiadar les persones estimades de manera civil, sense presència de membres d'església. I per aquesta raó regularem una cerimònia de comiat civil.
 
També entenem resoldre de manera valenta i adulta un greuge gravíssim cap als drets fonamentals de les dones andorranes. El dret a disposar del propi cos, el dret a decidir el nombre de fills que volen tenir, el dret a decidir si es veuen amb cor d'afrontar maternitats complicades per raons mèdiques, econòmiques...
 
Sense voler posar en entredit l'estructura constitucional actual afrontarem tots els passos necessaris amb l'objectiu primordial d'arribar a la normalitat de qualsevol país avançat i democràtic i cal treure Andorra i les andorranes de la postura més que misògina i medieval, quant a drets, en què es troba el nostre país.
 
Perquè és evident que haver d'arribar a afrontar un avortament per qualsevol causa és molt dur i dolorós per a tota dona, s'ha de treballar de manera urgent i eficient l'educació de la salut sexual i reproductiva a totes les escoles del país. En farem una prioritat però no pot quedar ni un sol jove andorrà poc o mal informat en aquesta qüestió.
 
Per finalitzar l'epígraf de drets entenem necessari fer esment als drets polítics i de nacionalitat; d'una banda quant a la doble nacionalitat que entenem suposa un atorgament de drets en positiu tant a andorrans (per estudis, per treball, per desenvolupament personal) com als residents permetent una integració efectiva i real i una millora de la seva implicació i participació en la societat.
 
Per a alguns la qüestió de la doble nacionalitat és una qüestió electoral i avantposen els seus propis interessos polítics als drets dels ciutadans.
 
I en segon termes fent referència a la modificació del sistema electoral, la clau de volta de tot plegat i en bona part motiu pel qual molt dels drets que els nostres ciutadans demanen no són avui en dia una realitat en detriment d'una gran majoria i per a benefici de només uns quants. Proposem impulsar una modificació del sistema electoral tant de les eleccions generals com comunals, una proposta que era el punt primer del programa de d'Acord de les passades eleccions.
 
Les modificacions proposades són en la circumscripció parroquial de les eleccions generals: l'assignació del segon conseller a la segona candidatura més votada, a no ser que la primera, almenys, dobli en nombre de sufragis a la segona.
 
Quant a les eleccions comunals el repartiment totalment proporcional dels consellers de Comú, utilitzant el sistema de la resta més elevada (el mateix en ús a la circumscripció nacional de les eleccions generals i fixar el nombre de consellers comunals a 10 per totes les parròquies.
 
6. Administració pública
L'administració pública és un actiu cabdal per als andorrans. Lluny de pensar que només comporta despesa per al país el Partit Socialdemòcrata enfoca l'administració com la plataforma perquè l'acció de l'Estat esdevingui una realitat. Per tal que s'entengui millor el que acabo de dir, pensem en l'administració en clau de les persones que la integren, que hi treballen en el sector públic. Els treballadors públics són els mestres dels nostres fills, la policia que ens protegeix i defensa, els bombers que apaguen els focs o rescaten excursionistes perduts, els duaners que controlen la liquidació correcta dels impostos que mantenen el país o la persona que ens renova el passaport, que ens informa de la normativa, que vetlla per la qualitat del nostre aire o que assenyala i corregeix els punts negres de les nostres carreteres i, així, un llarg etcètera de persones que treballen diàriament per a fer-nos la vida més fàcil. Perquè no ens oblidem: si l'administració sovint ens complica la vida, no sol ser per capritx del funcionari de torn, sinó que aquest s'ha de subjectar sovint a normatives feixugues o mal dissenyades o mal procedimentades.
 
Malauradament, durant les dues legislatures de DA especialment, els treballadors de la funció pública han estat sotmesos a un atac constant que els han confrontat amb els del sector privat i que, en general, els ha caricaturitzat com a privilegiats no mereixedors de tants privilegis, amb el vil objectiu que l'opinió pública veiés amb bons ulls les retallades dels seus drets laborals que han hagut de patir. El final de la passada legislatura ens va confirmar el què el PS venia predient: que aquesta confrontació serviria per acabar justificant les retallades dels drets de tots els treballadors, del sector públic i del privat!
 
Però lluny de recrear-nos en l'autocomplaença del "ja ho vaig dir jo", estem aquí per a proposar solucions. I la nostra solució implica retornar als treballadors d'aquest país la dignitat perduda, per desfer les retallades unilateralment imposades dels drets en els termes inicialment compromesos són un menyscabament de la dignitat dels treballadors. Per tal d'exemplificar, pensem en com és possible que continuem parlant d'actius de la nostra societat com és la seguretat, si no tenim suficients, motivats i compromesos als policies que els han d'assegurar? És per això que parlem d'incorporació de nous efectius, de revisions de graelles salarials i de tornar a rebaixar els règims sancionadors, perquè no calen noves sancions sinó comandaments valents per a aplicar-les quan sigui necessari. Nosaltres defensem que per a tenir una administració eficient cal que s'incentivi la tasca dels bons treballadors públics i que es posi mà amb aquells que no ho són, que es dimensionin correctament els equips i que s'incentivi els treballadors per a continuar formant-se i perquè assoleixin més altes quotes de satisfacció professional. Però, especialment, volem revertir la desaparició de la figura del funcionari. Cal que les persones empleades al servei de l'administració tinguin garantida la seva feina, perquè només així es garantirà la seva neutralitat i independència.
 
De ben segur que caldran altres canvis per revertir els efectes de la nova Llei de la Funció Pública, uns canvis que caldrà treballar de forma conjunta amb els representants sindicals de l'administració, perquè aquesta és una llei feta a l'esquena dels treballadors públics i per a la qual els ha estat negada la negociació col·lectiva, aspecte del dret fonamental a la llibertat sindical reconegut pel Tribunal Europeu de Drets Humans. Aquest fet sumat al fet que la Llei deixa un paper massa important al desplegament reglamentari sense fixar legislativament uns mínims, és el què ens ha portat a recórrer-la al Tribunal Constitucional (conjuntament amb Liberals d'Andorra, perquè el desplegament reglamentari deixa en mans del Govern de torn la regulació del règim laboral de les persones empleades per l'administració, sense dóna'ls-hi les mínimes garanties als efectes de la seguretat jurídica i amb el consegüent risc d'arbitrarietat que porta implícita aquesta remissió reglamentària, excessiva al nostre criteri. Però, més enllà de les persones empleades a l'administració calen altres mesures per acostar l'administració a la ciutadania i, en aquest sentit, considerem prioritari apostar per la informació i la transparència. L'obligació de traslladar la informació pública a la ciutadania és la clau per a potenciar una societat desperta i vigilant amb els seus governants. Per això volem potenciar aquest accés a la informació amb una nova Llei de transparència que permeti als ciutadans fiscalitzar l'acció de Govern.
 
7. Fiscalitat, comptes públics i sector financer
Per al PS la fiscalitat és un instrument democràtic i hem de tenir en compte que, com és evident, no tothom té el mateix poder adquisitiu. Per això el nostre sistema de tributació ha de ser progressiu: qui més té més ha de pagar; ho diem des del PS però hem de recordar a les altres formacions que ho diu la nostra Constitució. La nostra Constitució preveu en l'article 37 que totes les persones físiques i jurídiques contribuiran a les despeses públiques segons la seva capacitat econòmica. 
I una cosa cal dir de forma molt clara; al fet que els ingressos provinents de les SICAVs o dels dividends tributin o establir un segon tram sobre de 10 vegades el salari mínim no significa apujar els impostos; significa simplement que qui aquells que no contribueixen avui en dia a les arques públiques ho comencin a fer.
 
I el més greu és que malauradament no paguen els que més podrien pagar.
 
No ens enganyem, la tributació al nostre país continua sent baixa. L'actual nyap impositiu del nostre govern ens porta a una situació que està molt lluny de ser democràtica i igualitària. El tipus efectiu de tributació de l'Impost de Societats és només d'un 2,9%; a avui en dia la recaptació fiscal directa se sustenta de forma molt principal en la tributació dels assalariats i les cotitzacions socials.
 
Totes aquestes mesures ens permeten obtenir entre 30 i 40 milions d'euros, és amb aquests diners amb els quals es poden pagar les mesures socials i de millora de la qualitat de vida que volem portar a terme.
 
Per altra banda la lluita contra el frau fiscal ha de ser real i efectiva. Proposem formar un cos especial d'inspectors i tipificar el frau fiscal amb l'objectiu d'obligar a tots ells contribuents i no només castigar les errades d'aquells que compleixen amb les seves obligacions. Per aquests motius proposem modificar la tipificació del frau fiscal per disposar d'una norma que sigui més contundent davant els fraus voluntaris, l'ocultació d'activitat o la no presentació de declaracions.
 
Quant al sector financer, i després del fracàs de l'anomenada comissió especial, proposem la creació d'una comissió mixta entre Consell General, representants del sector, l'òrgan regulador i la UIFAnd.
 
Una comissió de supervisió i de control de risc del sistema financer que ha de ser capaç de dibuixar el futur del sector en els anys a seguir, establir un full de ruta de les actuacions a emprendre i elaborar informació estadística i en forma de memòria de forma periòdica que doni confiança als organismes i agents internacionals.
 
8. Igualtat i equitat de gènere
La igualtat és la idea fonamental sobre la qual es construeix la ideologia i els valors dels partits i els projectes socialdemòcrates; l'establiment de mesures i actuacions per donar les mateixes oportunitats, els mateixos drets amb independència dels orígens, dels ingressos o de qualsevol altra circumstància són l'essència de tot projecte socialdemòcrata.
 
La igualtat es troba present al llarg de tota la nostra proposta política; ja sigui en temes econòmics (increment del salari mínim o de les pensions més baixes per exemple), en l'accés als serveis públics (escola bressol pública i gratuïta, tercer pagador, transport públic subvencionat...) o, entre d'altres, en els drets i llibertats individuals (casament universal, cerimònia comiat, drets dels infants).
 
Les desigualtats i discriminacions de gènere no són més importants que altres tipus de discriminacions però sí que tenen una afectació a un número més grans de ciutadans, a la meitat de la població. I per això mereix necessàriament una atenció destacada.
 
La qüestió de l'avortament entès com el dret de les dones per a decidir sobre el seu propi cos és evidentment una qüestió molt important. Essencial diria jo. Però les reivindicacions feministes, les més que justificades reivindicacions dels que som feministes van molt més enllà.
 
Des del PS estem compromesos des de fa temps en qüestions que són fonamentals en la nostra concepció de societat com són l'equitat salarial o l'equitat en l'accés a llocs de responsabilitat. Són molts els debats mantinguts en relació a aquestes qüestions, com ben segur recordaran els consellers i conselleres presents la passada legislatura per exemple, en referència a aquesta qüestió.
 
Proposem la instauració d'una secretaria d'Estat d'igualtat com ja vam fer des del govern del PS l'any 2010 per tractar entre d'altres de totes aquestes qüestions.
 
Som fermament partidaris de la instauració per via legal de quotes que garanteixin la presència d'un mínim de dones en òrgans directius i de responsabilitat de les entitats públiques i que aquests barems siguin també referència en el sector privat per accedir a ajudes, bonificacions fiscals, labels,...
 
També entenem necessari establir (com ja vam fer via esmena en el seu moment amb el rebuig de DA) una reserves de places en concursos d'accés a la funció pública per a dones i també per a persones amb diversitat funcional.
 
9. Cultura i patrimoni; patrimoni, cultura, llengua
La cultura és clau per a la integració i la cohesió social motiu pel qual té un paper central en la nostra política social i del benestar. La cultura no només incideix en el desenvolupament de la persona i de les societats, sinó que també té una dimensió econòmica que contribueix a incrementar la riquesa d'un país.
 
El nostre objectiu principal és contribuir a crear i mantenir no només un clima propici a la llibertat d'expressió artística, sinó també les condicions materials que facilitin la manifestació d'aquest talent creador i per fer-ho proposo quatre accions concretes: l'establiment de l'Estatut de l'artista, que asseguri les condicions necessàries per al desenvolupament de la seva activitat; l'elaboració d'un pla de suport a la creació artística per donar resposta a les necessitats dels nostres creadors quant a recursos, producció i difusió de la seva obra; la formació del Consell Nacional de la Cultura i les Arts; i la implantació del mecenatge i el patrocini cultural privat.
 
Si parlem de creativitat, també parlem del patrimoni cultural, un dels testimonis principals de la història i de la identitat d'un país. Partint del deure essencial de la societat i dels poders públics de preservar aquesta riquesa col·lectiva i transmetre-la en les millors condicions a les generacions futures, proposem la modificació de la Llei del Patrimoni Cultural amb l'objectiu de garantir la conservació dels nostres béns d'interès culturals i els seus entorns i reestructurar el departament gestor d'aquest patrimoni.
 
El paper socialitzador del patrimoni cultural passa per mesures de foment, que han d'afavorir-ne l'accés i garantir-ne el coneixement i és en aquest sentit que proposem l'elaboració d'un Pla Nacional d'equipaments culturals que s'adeqüi a les necessitats i a les inquietuds de la ciutadania i el bastiment de l'Arxiu i del Museu nacionals, dues institucions claus en la conservació del nostre patrimoni i en el relat de la nostra història.
 
10. Joventut i futur
Després de tot l'esmentat i explicat, cal mirar també cap al futur amb esperança. Cal començar a treballar per una Andorra més inclusiva, participativa i sostenible per a tothom (el qual ens ajudi a complir el màxim els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 de l'Organització de Nacions Unides). En aquest sentit, nosaltres considerem que la sostenibilitat és bàsica pel benestar i salut de la nostra societat.
 
I això només passa per repensar els nostres models essencials des d'una òptica de futur i des de perspectives culturals, esportives i mediambientals i proposant nous models participatius i democràtics per als joves, el nostre present però sobretot el nostre futur.
 
En aquest sentit, considerem que una de les formes amb les quals Andorra pot contribuir a nivell global a fer front al canvi climàtic és amb el reciclatge de residus, així com també reduir les dioxines resultants de la incineració i les conseqüències que tenen per a la qualitat de l'aire i la salut de la població.
 
Ens trobem actualment davant la generació d'andorrans i andorranes més ben formada de la nostra història, però que al moment d'accedir al mercat laboral andorrà no troben cap sortida interessant i que pugui satisfer la seva formació i interessos laborals. Aquest, és un dels principals motius pels quals el dia d'avui, molt del nostre capital humà decideix no tornar Andorra quan acaben la seva formació. I fins i tot, i tristament, molts no en decideixen tornar mai.
 
Cal establir mecanismes per adaptar el nostre sistema educatiu a les necessitats de l'entorn. I això només passa, apostant per un marc comú d'aprenentatge amb l'objectiu de donar una resposta més ràpida i eficient a les necessitats dels alumnes per poder-los integrar al mercat laboral. I nosaltres ho volem fer, apostant per mecanismes flexibles que permetin elaborar i ajustar programes per donar resposta a les necessitats que vagin sorgint al mercat tant a la Formació Professional, com en el nostre sistema d'Educació Superior.
 
És indubtable que l'esport ocupa a la nostra societat un lloc ben visible. Però, l'esport no és només un espectacle ni la seva pràctica està destinada en exclusiva a la competició. L'esport gaudeix de virtuts pel que fa a la pròpia formació en valors, el respecte a les normes i les relacions amb els altres.
 
Tant en solitari com en equip, la pràctica de l'esport amateur i de base procura l'adquisició d'habilitats i la inclusió de tothom, a més de ser un mecanisme preventiu de salut pública.
 
Nosaltres apostem per l'esport de base i volem fer arribar els diners en forma de subvencions al nombre més gran d'agrupacions per a la pràctica esportiva diversa i no concentrar-les en les federacions més fortes.
 
La cultura és una eina de lluita contra la desigualtat i de prevenció contra els diversos gèneres de violència, contra la intolerància, etc. És en aquest sentit que proposem donar resposta a les demandes ciutadanes tot creant espais que afavoreixin la interacció entre els àmbits de l'educació i la joventut com és la Biblioteca Pública i formulem l'augment del públic mitjançant l'accessibilitat, l'oferta i la creativitat.
 
Mesures basades en l'obertura de l'accés al patrimoni, diversificant i coordinant l'oferta i generant espais creatius sostenibles en el temps. La cultura té moltes expressions i molts públics i val la pena el seu cultiu per igual. Apostar per la cultura és apostar no només pel nostre i llegat i la seva transmissió a les generacions futures sinó la de fer-la possible entre la joventut.
 
Fa poc, ens hem assabentat que Luxemburg (un petit Estat d'Europa), decidia apostar pel transport públic gratuït, com a mesurar per pal·liar les desigualtats socials existents i la congestió permanent del país per culpa del trànsit
 
Des del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, considerem que el dret a la mobilitat té un paper destacat en la sostenibilitat d'Andorra. No només pel seu vessant mediambiental sinó també social. Aquesta Andorra de tothom i per a tothom que volem.
 
Per fer-ho possible, creiem fonamental articular una xarxa nacional de transport públic nacional, que unifiqui tarifes i sistemes, determini la concessió i subvenció de les línies, ofereixi tota la informació sobre la seva articulació i planifiqui el desenvolupament futur de la mobilitat pública, especialment en el context dels nuclis urbans.
 
A més a més, també considerem bàsic que els i les nostres joves universitaris que estudien fora d'Andorra, tinguin garantit el dret a desplaçar-se. Per això, apostem pel "Carnet Universitari de Transport". Un carnet que gaudiria d'una part sufragada i seria estàndard per a tots els estudiants, hagin obtingut o no la beca corresponent al transport. Un carnet que és una reivindicació de fa anys de la joventut del país, i que els dos governs de DA no han volgut escoltar.
 
L'estudi sobre l'abstenció electoral acabat de publicar; un estudi realitzat conjuntament entre el CRES i el Departament d'Estadística de Govern del 2016, reflectia que els joves entre 18 i 35 anys eren els que menys votaven en les eleccions comunals i generals.
 
La joventut és el present. La joventut vol ser partícip dels canvis de la nostra societat. La joventut no vol que siguin uns altres els que ens diguin allò que ens convé, un col·lectiu amb unes necessitats particulars que han de ser escoltades. La joventut vol apoderar-se per ser independent i poder emancipar-se. La joventut creu en què la nostra societat pot ser millor que l'actual i si no participa, és perquè o bé no la deixen o bé no hi veu la utilitat.
 
Cal passar del paternalisme de les polítiques actuals a l'apoderament juvenil.
 
Des del PS, considerem que cal potenciar el màxim de canals i eines per afavorir la participació juvenil i del conjunt de la societat. Només així es pot lluitar contra l’actual desafecció i la indiferència política.
 
Per acabar.
 
Des del PS volem mirar al futur amb il·lusió i amb confiança; i ho fem amb l'esperança de poder gaudir algun dia d'un futur millor per a tothom, per a tots nosaltres.
 
Moltes gràcies.

Intervencions de Rosa Gili en el debat de la llei de Funció Pública

Crea: 01/17/2019 - 13:39
Rosa Gili intervenint al Consell General.

Reserva d'esmena sobre el manteniment dels triennis

Reserves d'esmana i vots particulars en relació a la figura de funcionari

Aquesta primera agrupació correspon a la reserva d'esmena 1 i als tres primers vots particulars que ha presentat el PS.
 
El projecte de llei de la Funció Pública que votarem avui limita la denominació de funcionaris únicament a les persones que exerceixen les funcions d'interventors, als cossos especials de Duana, Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvaments, Penitenciaris, Policia i Banders; en la línia del que ja va fer DA en les disposicions finals de la llei del Pla de Pensions de la Funció Pública del 2014.
 
Llavors, van modificar l'essència de la Funció Pública, ho van fer per la porta del darrere, sense consens ni el debat necessari per a una modificació tan transcendental com és la de la llei de la Funció Pública que ha sigut vigent fins al dia d'avui.
Ara bé, entre la modificació del 2014 i ara, DA han canviat coses que van decidir llavors, com per exemple que als inspectors ja no se'ls requereixi ser funcionaris., canvis en els règims jurídics dels diferents grups de treballadors... Canvis que costen d'entendre i que s'expliquen per la improvisació de les seves accions i segurament per la proximitat amb el període electoral.
 
Ho dèiem llavors, el 2014, DA va desmantellar l'essència del que ha de ser una funció pública d'un país democràtic amb uns treballadors motivats, formats, que fan bona feina sempre amb independència de pressions i dels polítics que estan al poder.
 
La reserva d'esmena que votarem ara, demana tornar a donar la consideració i denominació de funcionaris a tots els sectors de treballadors públics, com era abans de la modificació improvisada del 2014: mestres i professors, personal de l'administració general, del departament de tràmits, de cultura, d'ordenament del territori, de medi ambient, d'exteriors.... Entre altres, eren funcionaris.
 
De fet, l'apartat 1 del mateix article 5 defineix al personal funcionari com aquell que és nomenat per ocupar llocs de treball de caràcter permanent amb atribucions que impliquen l'exercici de l'autoritat o la participació directa o indirecta en l'exercici de les prerrogatives de potestat pública de l'estat.
 
Senyora Ministra, li agrairia que ens expliqués què entenen vostès per personal amb atribucions que impliquin l'exercici de l'autoritat o la participació directa o indirecta en l'exercici de les prerrogatives de potestat pública de l'Estat.
 
Li demano a vostè perquè tot i que aquesta pregunta la vaig fer en comissió legislativa d'interior, quan treballàvem aquesta llei, ningú me la va saber contestar.
 
Senyors de DA, consideren vostès que l'educació pública andorrana no és potestat pública de l'Estat?
 
Tampoc ho és per vostès la defensa del medi ambient o la tasca d'aquelles persones de l'administració general que gestionen els nostres documents personals (passaports i altres), les nostres dades personals o aquells que apliquen les normatives que són competència de l'Administració Pública, tècnics d'exteriors que negocien temes tan importants com l'acord d'associació amb la UE o altres més persones que treballen per l'Administració pública.
 
Senyors de DA, què entenen vostès per prerrogatives de potestat pública de l'Estat?
 
Crec que molts ho agrairíem per poder entendre el seu raonament en modificar la normativa de la funció pública.
 
Perquè francament vostès han creat ara una nebulosa que, no se m'enfadin, però crec de veritat, que ni vostès saben què han fet ni gairebé el perquè.
 
I veient disposicions de les lleis del cos d'educació o del cos diplomàtic m'ho reforcen.
 
El problema és que això pot comportar problemes de seguretat jurídica, incertesa i normatives que es contradiuen les unes a les altres.
 
Per exemple, parlarem d'un personal d'educació que serà autoritat, segons el seu projecte de llei, però no funcionari. (art 46).
 
A parer nostre, en aquest cas, els docents compleixen clarament amb les dues condicions que defineixen els funcionaris però vostès no els volen anomenar així. Per quina raó?
 
(Què passa amb el cos diplomàtic? Seran o no seran funcionaris?
 
L'article 6.6 de la llei del Cos diplomàtic es refereix al fet que alguns càrrecs es donaran a funcionaris, això vol dir que només serà pels més antics, ja que els nous treballadors ja no ho seran.)
La veritable raó que justifica aquest canvi en la denominació de la funció estaria bé que ens l'expliquessin.
 
Per tot això, ens trobem avui parlant d'aquesta reserva d'esmena i d'aquests vots particulars que es refereixen a uns canvis, a un reforçament de la figura del treballador públic que ja no serà funcionari dins de la funció pública andorrana sense que n'entenguem ni el motiu ni la justificació.
 
Estarem atents a les seves explicacions Sra. Ministra però francament un cop més queda palesa la poca serietat, la manca de rumb i la improvisació del Govern de DA.
 
Finalment, em referiré als vots particulars 1 i 2 que fan referència a la figura de l'interventor. Una figura important que compartim que ha de ser un funcionari, de la mateixa manera que ho pensem que ho han de ser tots els treballadors amb autoritat i que compleixen prerrogatives de potestat pública de l'Estat.
 
De fet, ja ho he dit, volem que ho siguin tots els treballadors públics del país; conservant evidentment que hi puguin haver agents de l'administració que no tinguin la nacionalitat andorrana quan així convingui.
 
Ara bé, no compartim l'esmena presentada pel grup Demòcrata que introdueix una diferenciació entre l'interventor funcionari i el que no ho és.
 
Entenem que aquí hi hauria una diferència de tracte, potser una discriminació segons si l'interventor general és o no és funcionari, un tracte diferent que no pot ser acceptable en cap cas, en una figura tan important com la de l'interventor general de Govern.
 
Per tot l'exposat, demano el vot positiu a la reserva d'esmena 1 i al Vot particular 1, 2 i 3.
 
Senyors de DA, no s'ho agafin malament però permetin una opinió, una anàlisi des de fora. I si m'equivoco, agrairé que ens ho expliquin de manera entenedora.
 
Més aviat creiem que vostès han anat navegant sense rumb tots aquests anys (ho solen fer en molts temes per tant massa no ens sorprèn).
 
Després d'haver promès el 2011 la lluna a tothom en una fantàstica campanya de fum i d'il·lusió que ha resultat ser un fracàs de millora pel país, vostès han destrossat la motivació dels treballadors públics d'aquest país. Tot i que avui no és el tema, el fracàs no s'ha quedat únicament en l'àmbit dels treballadors públics sinó que s'ha estès a tota la població o en tot cas a una gran part i així ho vam veure amb la manifestació del passat 17 de desembre.
 
Van treballar a dividir el teixit assalariat en dos bàndols: aquells treballadors públics que vostès definien sense amagar-se com a privilegiats i els altres. A algú li sona allò del "divideix i venceràs"! Fins ara se n'han sortit prou bé però veurem si encara els hi dura molt temps més.
 
Als funcionaris els van rebaixar els sous, els van congelar els triennis que ara els converteixen en quinquennis, rebaixar les pensions, els vam treure el dret a prejubilar-se, els van dividint en dues categories -funcionari i treballador públic- amb un tracte jurídic antagònic que afeblia la independència i la garantia de no arbitrarietat en la seva feina. Van fer tractes diferents dels cossos especials i al general sense justificació, van prendre mesures retroactives que ha deixat persones en mala situació i penso en casos d'alguns que s'ha vist obligats a jubilar-se entre el 2014 i ara, que comptaven amb unes condicions de jubilació i per no tenir els anys d'antiguitat requerits en la normativa del 2014 ara n' estan patint les conseqüències...
 
Ara sembla que obren portes perquè algunes situacions s'arreglin però per alguns potser ja no hi són a temps.
 
Això no és acceptable, Senyors. de DA, no es pot jugar amb el futur ni amb la vida de les persones.
 
No sé si em trauran la justificació de la nacionalitat, que vostès han fet tots aquests canvis per regularitzar la situació de residents que teníem treballant a l'administració i que segons vostès estaven discriminats. És això? Així m'ho va dir un dia la senyora ministra.
 
Amb tot el respecte però si la raó és aquesta, no se la creu ningú.
 
Recorda senyor Martí el debat i la votació de la rebaixa dels anys per a la naturalització, a l'inici del seu mandat i que vostè, va dir que ja ho farien més endavant però que llavors no era el moment i que amb 8 anys no n'han parlat mai més?
 
Que aquells que no han volgut mai rebaixar els anys per a obtenir la nacionalitat andorrana, aquells que no volen sentir a parlar de doble nacionalitat o del vot dels residents a les comunals, ara ens diguin que un dels pilars de la modificació de la funció pública andorrana es justifica per millorar la consideració dels agents de l'administració amb nacionalitat estrangera no s'ho creu ningú.
 
Si és senzillament que no troben persones andorranes per aquesta funció pot ser que en rumiïn la raó i reflexionin que potser les condicions de remuneració no acaben de ser les adequades.
 
Això passa amb altres càrrecs importants, en què se'ns diu que no es troben candidats andorrans però llavors agafen gent que ve de fora, a qui acabem pagant uns salaris moltes vegades desorbitats, i que probablement si haguéssim proposat el mateix a un nacional, aquest hauria deixat la seva dedicació actual per una millor feina ben remunerada.
 
 
Reserva d'esmena sobre la composició del comitè tècnic d'organització i gestió
 
A través de l'article 11, es crea el Comitè Tècnic d'Organització i de Gestió que no existia abans.
 
Aquest Comitè és un òrgan consultiu però tracta temes molt importants com la creació, modificació i supressió de llocs de treball, propostes de reubicació, comissions de serveis, .entre altres temes importants i sensibles.
 
Temes que fins ara podien ser de la competència de la Comissió Consultiva que curiosament desapareix dividint-se en dos organismes.
 
De fet, el grup parlamentari demòcrata que era qui havia de recollir les demandes finals dels sindicats, a través de les seves esmenes ha considerat que els representants dels treballadors es podien conformar amb la simple qualitat d'observadors en un òrgan consultiu que els concerneix directament.
 
Queda clara que la diferència entre ser membre o bé observador comporta menys drets en el cas de la segona categoria. No crec que calgui ser massa eminència per entendre-ho.
 
No voldria creure que un Govern de DA escaldat per alguna sentència judicial contrària lligada a un funcionament anormal d'una Comissió Consultiva on els representants dels funcionaris tenien drets haurà motivat aquesta novetat.
 
Aquesta reserva demana que en aquest Comitè hi hagi com a mínim dos representants dels sindicats de l'administració amb la consideració inequívoca de membres d'aquest òrgan.
 
Ja hem parlat abastament en aquesta sala de la nostra visió de les tasques i de la funció que han de tenir els representants dels treballadors i ha quedat clar que aquesta es troba als antípodes de la visió del Govern i del Grup Parlamentari de DA per qui, encara que ho vulguin negar, no en valoritzen la seva tasca de representació i sempre l'allunyen de la informació i de les preses de decisions.
 
Nosaltres considerem essencial i de justícia que els representants dels treballadors siguin membres de ple dret d'aquest organisme que a més, recordo és únicament consultiu.
 
Sembla que DA es vulgui emancipar de la nosa que poden provocar els representants dels treballadors en un òrgan consultiu que els concerneix més que directament.
 
Això no va en la línia de la transparència i de la democràcia del segle XXI, senyors de Demòcrates.
 
Per aquesta raó demanem el vot positiu a la nostra reserva d'esmena.
 
 
Reserves d'esmena sobre la situació dels treballadors interins
 
Aquí tractem la delicada situació del treballador interí de la Funció Pública. Els Socialdemòcrates ens hem fet un tip d'alertar de què ha sigut i continua sent per molts, una situació laboral precària que ha perpetrat Demòcrates per Andorra.
 
Amb el company Gerard Alís, vam presentar preguntes escrites en relació a la situació dels eventuals al juliol 2016 i al gener 2017 que ens van permetre visualitzar un nombre més que excessiu de persones amb aquests tipus de contractes i contractats per l'administració a empreses de treballs temporals durant períodes de temps que arribaven fins a 10, 12, 14 anys.
 
Persones que han treballat i treballen per administració durant anys i panys, amb salaris molt justos, no valoritzats, pressionats per avaluacions excessives en relació als altres, sense dret a formacions i per tant, en clara discriminació en relació als altres treballadors de l'Administració Pública.
 
Un Govern que exigia compromisos a les empreses privades de cara a no abusar de la figura del treballador temporal però que al mateix temps ha usat de totes les fórmules possibles i imaginables per explotar gent jove, i no tant jove, durant terminis de temps inacceptables.
 
De fet, en el projecte de llei del pressupost del 2017 vam presentar una esmena demanant la regularització en un any de la meitat d'aquests treballadors.
 
DA la va rebutjar però tímidament va anar presentant alguns edictes per regularitzar algunes d'aquestes places. Lamentem que pel que sembla alguns d'aquests concursos es van fer sense el rigor necessari i ara un Tribunal els ha hagut d'invalidar.
 
En fi, queda clar que el Govern de DA, malgrat dues legislatures amb majoria absoluta, no ha volgut ni sabut gestionar aquesta qüestió.
 
A través de les nostres esmenes a aquest projecte de llei, vam proposar limitar el període de temps en què l'administració ha de poder contractar un treballador de manera interina (coherentment amb l'article 14 de la llei de relacions laborals votada en aquesta sala el mes passat) a dos anys, ja que és evident que la figura de l'interí és necessària en alguns casos. Ara bé, a través de la nostra esmena, vam afegir que a partir de dos anys de contractació pública, en cas de continuar prestant el servei, el treballador interí ha de tenir dret a cobrar una indemnització com la tindria si hagués estat contractat per una empresa privada.
 
De fet, un Tribunal andorrà ha sentenciat en aquest sentit i ens sembla més que raonable.
 
Finalment, la segona reserva d'esmena que debatem ara proposa eliminar l'article 113 del projecte de llei que estableix que el personal interí li és aplicable amb caràcter analògic el règim estatutari propi dels funcionaris, ja que hi veiem, em sap greu dir-ho, una certa hipocresia i ironia de gust dubtós.
 
Per tot l'exposat, demanem el suport a les nostres reserves d'esmena.
 
 
Vot particular en relació a les reserves de plaça
 
Ara tractarem una qüestió que elevem al Consell perquè pensem que es mereix explicació i transparència.
 
Mirin senyors de DA, si el 2015, aquesta disposició, que vostès van canviar discretament via la llei del Pressupost i que ja era bastant interessada, ara ja passa de taca d'oli a parer nostre.
 
I no tant pel seu contingut sinó per la conveniència i l'interès d'introduir drets en les lleis segons si els beneficien a vostès o no.
I m'explicaré!
 
L'any 2008, es va limitar a un mandat l'excedència per càrrec polític dels funcionaris.
 
El 2010, el Govern del PS va proposar ampliació a dos mandats i vostès ho van rebutjar.
 
M'atreveixo a dir vostès perquè el president suplent del Grup Parlamentari de CR de llavors (el senyor Ladislau Baró) és avui president de grup parlamentari de DA. I com que CR va desaparèixer, és fàcil demostrar que nva convertir-se en DA, conjuntament amb ApC, per cert. Els senyors Enseñat i Aleix no em contradiran, suposo.
 
El 2011, DA arriba al poder i en l'últim pressupost abans de les eleccions, el del 2015, vostès amplien l'excedència política a dos mandats a partir de l'aprovació de la dita Llei.
 
Per tant, qui gaudia d'una excedència de plaça a la primera legislatura de DA podia continuar tranquil·lament i fer-ne una segona sense perdre cap dret.
 
Per tornar al nostre debat, què fan vostès en aquesta nova llei de la Funció Pública?
 
Doncs reprodueixen el text que havien posat al 2015.
 
Com que va lligat a l'entrada en vigor d'aquesta llei, resulta que el comptador queda a zero per a algunes persones que curiosament són càrrecs del seu Govern i del seu grup parlamentari.
 
L'article 42 de la Llei de la Funció Pública descriu tots els càrrecs polítics o de confiança que donen dret a reserva de plaça pels funcionaris.
 
La llista és llarga: membres del Govern, cònsol major i menor, secretari general de Govern, secretaris d'estat, interventor general, director d'un organisme autònom o entitat parapública, secretaris generals dels Comuns, càrrecs a organismes internacionals, consellers generals, personal de relació especial en l'Administració general, en l'Administració de justícia o en els comuns, secretaris d'un membre del Govern.
 
Em deixo alguna casuística però tothom haurà entès que a part dels Consellers Generals que poden ser de l'oposició tot i que actualment no n'hi ha cap a l'oposició, la resta beneficia als càrrecs nomenats per la majoria i per tant, per Demòcrates per Andorra.
 
Mirin, ho deia abans, el problema no és tant la mesura que podríem compartir, com fins i tot anar més enllà, ja que pensem que fins ara els pocs assalariats que hi ha hagut al Consell General han sigut funcionaris, a part de comptades excepcions.
 
Aquesta presència permet aportar visions diferents de les que poden tenir empresaris i professionals liberals.
Consellers aquests que no tenen cap mena de limitació actualment per la seva dedicació professional.
 
Senyora ministra, m'agradaria que vostè em pogués dir quantes persones actualment amb càrrecs que he citat es veuen beneficiades per aquesta disposició? Ministres, secretaris d'estat, càrrecs de confiança...
 
Si no em pot contestar ara, faci-m'ho arribar si us plau.
 
Li faré més fàcil.
 
Em pot dir quantes persones en aquesta sala es poden veure beneficiades amb aquesta mesura? Ministres? Consellers, síndics, ministres?
 
Per què aquesta disposició fa mal als ulls, demano avui el vot positiu al Vot particular presentat.
 

Intervenció en el debat de tota la llei

Senyors de DA, permetin-me una opinió, una anàlisi feta des de fora de les seves files; fet per algú que ha seguit atentament tots els seus moviments d'aquests darrers anys en relació a la Funció Pública i que culmina avui amb la votació d'aquest projecte de llei.
 
Vostès, Demòcrates per Andorra, van prometre en la campanya del 2011, una gestió política diferent, engrescadora i d'excel·lència, en una fantàstica estratègia de màrqueting, de fum i d'il·lusió.
 
Un projecte polític que acaba ara aquesta segona etapa, després de 8 anys de majories absolutes, amb un fracàs estrepitós en la gran majoria de temes que han tocat.
 
Van fer promeses als funcionaris en campanya electoral i en lloc de respectar-les, vostès en dos mandats, han destrossat la imatge i la motivació dels treballadors públics d'aquest país.
 
Van aconseguir dividir el col·lectiu assalariat en dos bàndols: aquells treballadors públics que vostès definien, sense amagar-se com a privilegiats (verifiquin hemeroteca) i els altres: els treballadors de l'empresa privada.
 
A algú li sona allò del "Divideix i venceràs"!
 
D'això en saben molt, senyor Martí, senyors de DA!
 
S'ha de reconèixer que fins fa poc els ha sortit prou bé però veurem si encara els hi dura molt temps més.
 
Als funcionaris els van rebaixar els sous, els van congelar els triennis, els han convertit en quinquennis, els van rebaixar les pensions de jubilació, els vam llevar el dret a prejubilar-se, els van dividir en dues categories: funcionari i treballador públic amb un tracte jurídic antagònic que afeblia la independència i la garantia de no arbitrarietat en la seva feina.
 
Van atorgar tractes diferents als uns i als altres sense explicació que ho justifiqués.
 
Van prendre mesures retroactives que han deixat persones en mala situació, de manera injusta.
 
Penso en casos d'algunes persones que s'ha vist obligades a jubilar-se per llei als 65 anys que han plegat sense tenir els 15 anys mínims amb títol oficial de funcionari, que es van imposar a la llei del 2014 i a qui per qüestions de formalismes i de poques ganes de trobar solució a les seves situacions, han perjudicat molt.
 
Aneu a demanar ajudes als serveis socials els hi ha arribat a etzibar!
 
Situacions que ara amb la nova llei haurien trobat solució. Suposo que per DA són danys col·laterals de qui improvisa, no treballa prou en temes, no parla, no consensua, es tira a la piscina i després ja veurem.
 
Inacceptable, senyors de DA, no es pot jugar amb el futur ni amb la vida de les persones.
 
Durant aquest mandat, vostès han assolit tot un èxit en el seu tracte i en les negociacions amb els funcionaris. Evidentment ho dic en mode irònic!
 
Han aconseguit ser responsables d'una lamentable primícia, dues vagues.
 
La primera més discreta, la segona contundent, un clar símptoma de malestar i descontentament del col·lectiu dels treballadors públics.
 
Dues vagues de funcionaris resultants de les negociacions fallides de DA amb els representants dels treballadors públics degudes a enganys, a la falta de respecte i de consideració cap a uns col·lectius que gestionen temes molt importants de les vides de tots els ciutadans d'Andorra.
 
Així, el projecte de llei que analitzem avui contempla canvis d'escenaris inesperats. Recordem quan la ministra Descarrega i seu el Govern, desbordats i esgotats, van acabar passant el projecte de llei inacabat al Consell General, passant el marró, com es diu col·loquialment, als Consellers de la majoria perquè fessin les esmenes que calguessin per acontentar, o en tot cas, calmar els ànims d'uns representants dels funcionaris, que ja havien perdut tota confiança i credibilitat enfront de les seves paraules i les bondats del seu projecte de llei.
 
Les presses van ser les habituals en tancar temes, corrents sense massa reflexió, ni consens ni serietat.
 
I el resultat final ha quedat molt lluny de les expectatives que encara podien tenir alguns. (La prova la manifestació d'ahir al vespre amb 1.000 persones!!!)
 
Un fracàs de gestió senyor Martí, senyora Descarrega, senyor candidat continuista de DA, Xavier Espot!
 
Mirin, acabaré, referint-me a unes reflexions que ja vaig fer fa un temps en un article a la premsa.
 
Aprovar una llei de retallades de drets laborals, una llei de no drets sindicals, de no dret de vaga, de no dret de manifestació al desembre,
 
Aprovar una llei de retallades de drets dels treballadors de la Funció Pública al gener a 15 dies de la dissolució del Consell General, en ple període precampanya, preelectoral és d'una gosadia impressionant, segurament alimentada per dues majories absolutes, sense diàleg amb la gent i allunyada de la realitat dels ciutadans d'Andorra,
 
Mirin, vostès han demostrat conèixer molt bé el funcionament de la societat andorrana i més concretament dels electors d'aquest país.
 
Saben que algunes persones no tenen temps de seguir de massa de prop els temes polítics, a d'altres no els interessa massa, a alguns ciutadans gens.
 
Molts es queden en titulars de premsa o amb informacions superficials que beneficien a DA. D'altres es diuen desencantats de la política i anuncien abstencions o vots blancs... i això a vostès els va bé.
 
Tanmateix, moltes coses em porten a creure que ara algunes coses ja no "colen", que la gent no és ruca i que tot i que cal un temps de maduració, acaben per veure-ho clar, acaben adonant-se de qui els hi fa promeses que no arriben mai, de les falses veritats i de qui oblida que la política ha de gestionar-se en benefici de la gran majoria.
 
En conclusió i sense que sigui cap sorpresa a hores d'ara, anuncio doncs el vot negatiu dels consellers del PS al projecte de llei de la Funció Pública de Demòcrates per Andorra.
 

Intervenció de Rosa Gili en el debat de la llei de conflicte col·lectiu

Crea: 12/11/2018 - 17:08
Els consellers generals del PS, durant una sessió.

Reserves d'esmena contra les limitacions que s'imposen al conflicte col·lectiu

Aquesta agrupació de reserves d'esmena busca denunciar unes disposicions que a parer nostre limiten el procés de conflicte col·lectiu, contradient l'objectiu pretès i anunciat. 
 
No compartim que s'impedeixi fer ús del procediment de conflicte col·lectiu per modificar allò que es pacta en un acord o un conveni col·lectiu que estigui vigent. Si aquest és bo, tenim la certesa que no hi haurà conflicte col·lectiu.
 
Perquè impedir el diàleg i la discrepància?
 
Per què prohibir-ho per llei!
 
No hi ha cap raó que justifiqui que els acords siguin inamovibles.
 
Tanmateix podíem acceptar reflexionar com reobrir un altre procés de conflicte. Prohibir és restrictiu, és intervencionista; no compartim aquesta manera de procedir.
 
Què no tenen confiança en la gent i el seu bon criteri? Nosaltres sí que creiem en l'autoregulació de les persones, dels treballadors i dels patrons?
 
No ens agrada aquest intervencionisme regulat per llei, no podem d'estar d'acord que s'obligui a un arbitratge, si no s'arriba a un acord després del tercer dia. El principi de l'arbitratge és que sigui voluntari i així ho preveu l'article 1 de la Llei 47/2014 d'arbitratge del Principat d'Andorra. Vostès el fan obligatori després de tres dies, només tres dies de conflicte.
 
Si les parts no obliguen a un acord en el termini de tres dies hàbils, obliguen a sotmetre les parts a un arbitratge que finalitzi amb un laude de compliment OBLIGATORI. Els socialdemòcrates creiem en l'arbitratge però sempre de manera voluntària.
 
A més, no entenem per què es limita a les condicions de treball perquè pot haver-hi altres aspectes que es podrien resoldre via arbitratge. Un cop més, perquè limitar-ho per llei? Què aporta això?
 
Una de les reserves d'esmena elimina apartats de la proposició de llei. Per nosaltres, el dret de vaga és irrenunciable, per aquesta raó anul·làvem que es puguin pactar clàusules mitjançant un conveni col·lectiu, en virtut de les quals les parts es comprometen a no fer vaga durant el seu període de vigència. En aquest sentit anava una de les esmenes.
 
A través de les nostres esmenes volíem eliminar parts de l'article (punt 2.b i 3) perquè entenem que són limitadors del dret de vaga.
 
Baixen en un detall innecessari en la llei que traspua desconfiança en els treballadors: prohibir la vaga per un "dany greu intencionat i desproporcionat a l'empresa".
 
Hem explicat les raons per les quals no ens agraden les disposicions de llei esmentades. No en compartim la línia general. Per això, demanem el vot positiu a les nostres reserves d'esmena.
 

Reserves d'esmena sobre les limitacions al dret a vaga

Aquesta agrupació té per objectiu elevar al ple el que per nosaltres són obstacles, impediments, advertències per tots aquells que tinguin la temptació de fer vaga. Un exemple, per convocar-la, vostès demanen majoria simple de tots els assalariats de l'empresa. No dels presents en l'assemblea sinó que de tots els treballadors de l'empresa.
 
Crec que és important recordar que la vaga és l'últim recurs que té un treballador quan està en desacord amb el seu patró o amb mesures governamentals que el puguin afectar.
 
Cap, cap treballador té ganes de fer vaga, perquè no cobra, perquè cap treballador amb seny busca el conflicte gratuïtament, perquè és desagradable entrar amb conflicte amb el patró, amb els companys de feina que no comparteixen el problema i que no volen fer vaga, i també de cara als usuaris de l'empresa.
 
Es fa molt difícil exercir el dret de vaga demanant quòrums mínims d'assistència del 50% dels representants dels assalariats.
 
Des del PS demanem autoregulació, no infantilització de les persones, no volem paternalisme.
 
Els representants de les organitzacions sindicals també haurien de poder convocar una vaga., són persones escollides que ja representen els treballadors.
 
A França no cal preavís en el sector privat. Nosaltres n'hem posat també però considerem que els terminis que DA proposa són massa llargs.
 
Tampoc ens agrada la responsabilitat excessiva de les persones que configuren el comitè de vaga. Se'ls hi demana garantir la prestació de serveis necessaris per a la seguretat i la integritat de les persones i dels béns, manteniment dels locals, de la maquinària, les instal·lacions i les mercaderies de l'empresa o les empreses concernides.
 
El Comitè de vaga s'ha d'encarregar de la vaga, no de la resta.
 
Entenem que això és una responsabilitat excessiva, fora de lloc que el que fa és posar més traves a la vaga.
 
Qui faci un desperfecte, qui causi problemes fora de lloc se l'ha de sancionar a nivell individual; el comitè de vaga no pot ser responsable de les conseqüències de les actuacions inadequades que s'hagin pogut donar.
 
Vostès corresponsabilitzen també al comitè de vaga junt amb l'empresari de garantir els serveis i treballs de manteniment necessaris per a la represa normal de les activitats quan finalitzi la vaga.
Des del PS no compartim que al final acabi sent l'empresari que decideixi unilateralment aquesta qüestió si no hi ha acord, deixant molt poc temps als treballadors discrepants per impugnar aquesta decisió.
 
Aquesta és, al nostre parer una altra limitació directa de la durada de la vaga.
 
A més considerem negatiu que es pugui substituir la gent durant la vaga. Una manera més de limitar el dret de vaga.
 
Ens sembla inadmissible no tenir dret a prestació econòmica de la seguretat social per baixa mèdica. Un fre més al dret de vaga. Hauríem haver-ho pogut matisar-ho, rumiar-hi però en cap cas, posar-ho tal qual a la llei.
 
Moltes de les seves propostes semblen avisos a navegants, voluntat de fer por, també quan s'adverteix que s'està sotmès a responsabilitats penals i civils i administratives.
 

 

Reserves d'esmena sobre el tancament patronal

Una de les esmenes d'aquesta agrupació buscava obrir reflexió sobre els serveis mínims.
 
Hem de tenir present que un excés de serveis essencials és un altra manera de limitar el dret de vaga.
 
Malauradament no van voler entrar en aquesta reflexió.
 
Sorprèn que aquesta llei parli del conflicte col·lectiu, del dret de vaga i del dret de tancament patronal de manera conjunta.
 
Primera, perquè no ens constava que hi hagués necessitat urgent de regular el tancament patronal.
És una mesura que permet que l'empresari decideixi unilateralment el tancament temporal de l'empresa, el que suposa que ningú cobra en aquest cas.
 
Es podria interpretar que se li donarien (al patró) eines per tenir mesures de coacció.
 
No sembla innocent haver presentat conjuntament el tancament patronal amb el dret de vaga. Sembla també un advertiment per a aquells treballadors temptats de recórrer a la vaga.
 
No diem que no hagi d'existir el tancament patronal però posar-ho aquí és, com a mínim, desafortunat. Hauria de ser molt excepcional, una mesura acceptada pel ministeri de Treball i, en canvi, vostès han invertit el sentit de l'autorització. El patró decideix, els assalariats es queixen. Les nostres esmenes anaven en sentit contrari. Buscant protegir un cop més la que sabem que és la part més feble.
 
Un tancament patronal mal portat pot comportar moltes conseqüències per tots els treballadors.
 
Pot provocar un fort enfrontament entre treballadors en conflicte, en situació de vaga i els altres. Portar a una guerra interna.
 
Reitero que haver regulat el dret al tancament patronal conjuntament amb la resta és com a mínim molt desafortunat.
 
Demanem suport a les nostres reserves d'esmena.
 

Intervenció sobre la llei de conflicte col·lectiu

Començaré per dir que tenim molts dubtes que no hi hagi incoherències al text legislatiu.
 
La vaga és un conflicte col·lectiu, veritat? Segons l'article 7 la vaga és una mesura de conflicte col·lectiu, però a la llei es recull en dos capítols diferents.
 
Han quedat evidenciats dos models molt diferents, el de DA i el nostre. Un model restrictiu, a tendència "repressiva", limitador de drets i el nostre, un model que creu en la seva gent, en els treballadors, en la seva voluntat per treballar pel bé de l'empresa i de la realitat andorrana. Un model que marxa de la confiança reforçada per la certesa que cap treballador amb seny té gens d'interès a promoure sense raó conflictes col·lectius, sota la forma de vaga o d'altra forma.
 
Aquesta també és una llei de no dret, de no vaga.
 
Van prometre regular-ho durant l'altra legislatura, ho fan ara tard i al nostre parer malament.
 
Separar el dret de vaga del dret sindical és més que sorprenent. Ajuntar-ho amb el dret patronal deixa palesa la por de la majoria de regular un dret vàlid en totes les democràcies del voltant.
 
No ho havia cap demanda, cap urgència de regular el dret de tancament patronal.
 
Un dret que pot matar el dret de conflicte col·lectiu perquè dona un dret desproporcionat als patrons per poder tancar les seves empreses en un moment de conflicte.
 
Una regulació que mal utilitzada pot provocar un conflicte enorme entre treballadors, entre els favorables a reclamar els seus drets via una vaga enfront d'aquells que preferiran no mobilitzar-se.
 
El tancament patronal permet que l'empresari tanqui l'empresa i que cap dels seus treballadors no cobri.
 
Penso que ha quedat clar que als socialdemòcrates no ens agrada aquesta llei, ni complirà els objectius anunciats ni ajudarà en res en la defensa dels drets dels treballadors.
 
Per aquesta raó, no hi donarem suport avui.
 

 

Intervencions de Rosa Gili en el debat de la llei d'acció sindical i patronal

Crea: 12/07/2018 - 12:56
La consellera general del PS, Rosa Gili (E.Comellas/Consell General).

Reserves d'esmena 

Vam presentar dues esmenes al text perquè ens semblava inadmissible haver de posar els noms dels assalariats afiliats en cada moment a les organitzacions sindicals. Per moltes qüestions però també i sobretot per la vulneració del dret a la intimitat i la vulneració de la protecció de dades que això suposava.
 
En comissió, es va rectificar deixant únicament el nombre d'assalariats afiliats en cada moment.
 
La nostra esmena pretenia eliminar aquest apartat, ja que no compartim que calgui tant control del nombre d'afiliats.
 
Al nostre parer, s'imposa una fiscalització excessiva a nivell del Registre que no sembla tenir cap més interès que el de control dels sindicats d'assalariats.
 
A unes organitzacions amb pocs recursos no s'entén exigir tant control, imposant en cada una de les seves actuacions haver d'acreditar el nombre d'afiliats. Els sindicats passaran més temps a controlar el nombre d'afiliats que a treballar els temes que els importen.
 
Quin interès té aquest control?
 
Que passarà si un dia estan a sota dels percentatges que han imposat vostès a la Llei?
 
Fa la impressió que vulguin en tot moment posar en qüestió la legitimitat dels sindicats a ser interlocutors, a poder-se organitzar per defensar els drets socials i econòmics dels treballadors.
 
D'altra part, l'esmena 17 lliga la subvenció al nombre d'afiliats del sindicat.
 
Realment volem desenvolupar el dret sindical?
 
L'objectiu de la subvenció hauria de ser el de donar mitjans a les organitzacions sindicals perquè aquestes tinguin recursos per fer la seva tasca i aquí els remeto a l'article 12-Atribucions de les organitzacions sindicals:
 
• Representació institucional davant de les administracions públiques i la resta d'entitats o organismes oficials, quan escaigui prop del Consell Econòmic i Social, que recordo és l'òrgan consultiu i d'assessorament en matèria econòmica, laboral i ocupacional (article 30 d'aquesta llei). La composició del qual és un ministre acompanyat de 4 alts càrrecs de Govern, 2 representants de les organitzacions sindicals i 2 representants de les organitzacions patronals i un representant de les entitats cíviques.
 
Voldria aquí fer-los una reflexió: quina és la tasca que vostès esperen que facin els sindicats?
 
Què s'espera que facin?
 
Ser mers espectadors o interlocutors vàlids que hauran pogut analitzar les qüestions que es posaran sobre la taula?
 
Crec que aquesta és la pregunta essencial.
 
Quina tasca considera el grup demòcrata que han de fer els sindicats a la societat andorrana?
 
Si han d'opinar no se suposa que haurien de tenir recursos per demanar assessoraments? Potser per poder-se documentar en fòrums internacionals?
 
Nosaltres pensem que sí, de la mateixa manera que el Govern té recursos per analitzar les qüestions? Han de tenir un mínim per poder elevar la veu dels treballadors i poder parlar amb criteri professionalitzat com ho poden ser els altres agents del Consell Econòmic i social.
 
• Per conèixer les altres atribucions cal remetre's a les dues altres lleis perquè en aquesta no queda clar (art 12). Art 238
 
Malgrat el descafeïnament del rol dels sindicats en les empreses (n'hem parlat a la llei anterior), encara els queda com a tasca la negociació dels convenis col·lectius intersectorials, sectorials i els acords col·lectius sectorials (art 131 llei RL Criteri de representativitat).
 
Suposo que ningú vol que els sindicats estiguin en aquestes negociacions per fer decoració, veritat?
 
Recordo que l'objectiu de la Llei, segons la seva mateixa exposició de motius era millorar els drets col·lectius de representació i de negociació col·lectiu.
 
Per aquestes raons, demano el suport a les nostres reserves d'esmenes.
 

Vots particulars

Aquest vot particular busca elevar al ple la transacció acordada per tots els consellers generals de tots els grups menys el PS per poder-la revocar i tornar al text original.
 
En aquesta transacció s'ha acordat en comissió descafeïnar l'article 13-Drets sindicals en l'àmbit de l'empresa, tal com se'ns va presentar a la proposició de llei.
 
Malauradament després del treball legislatiu en comissió, els sindicats ja no podran constituir seccions sindicals en l'àmbit de l'empresa.
 
Ja no tindran dret a la negociació col·lectiva en l'àmbit de l'empresa, a rebre la mateixa informació que es doni als delegats dels assalariats i dels comitès d'empresa, a ser consultats abans de l'adopció de mesures de caràcter col·lectiu, etc... i tampoc tindran les mateixes garanties laborals que gaudeixen els delegats dels assalariats i els membres dels comitès d'empresa.
 
Amb aquesta transacció vostès allunyen el rol dels sindicats del món dels treballadors. Així no es treballa per valoritzar aquesta figura, que no té altre rol que el de permetre als treballadors organitzar-se (no en contra del país ni de l'empresa).
 
Té l'encàrrec de permetre als treballadors beneficiar-se de l'experiència, dels recursos i de les vivències que puguin tenir altres treballadors.
 
De què tenen por?
 
Francament crec que fan exactament el contrari del que anuncien a l'exposició de motius de les tres lleis.
 
Vostès no volen aprofundir en els drets laborals, als fets em remeto.
 
Haurien de voler tenir interlocutors vàlids, legitimats i transversals, ben informats de la realitat de les empreses del país, amb recursos i coneixement dels problemes d'aquestes, dels sectors i de l'economia global del país.
 
Quan enfront, sí que estaran informades les altres parts, el Govern estarà assabentat i amb recursos per conèixer els problemes a tots els nivells, com també ho estaran els empresaris,
 
però difícilment ho estaran uns sindicats vetats en el primer nivell de negociació, com ho és el de les empreses.
 
Perquè senyors de DA, de què tenen por?
 
Perquè allunyen els sindicats de la realitat de les empreses?
 
Com podran parlar amb coneixement en les negociacions dels convenis col·lectius sectorials i intersectorials i els acords col·lectius si no coneixen la realitat de les empreses?
 
Francament no ho entenem, si no és perquè creiem que traspua una por irracional al representant sindical, que no és res més que un treballador una mica més organitzat que un altre, no s'equivoquin, un treballador recolzat per altres però en cap cas és una persona mandatada per provocar problemes.
 
De fet, al nostre parer, el seu rol és buscar solucions, ser interlocutors, ser portaveus.
 
Per tot l'exposat, demanem el suport a aquest vot particular.

Llei d'acció sindical i patronal

Lamentablement aquesta llei ens decep i ens decep sobretot per tot el que he exposat anteriorment.
 
Ens decep perquè buida de sentit l'acció sindical que ha de poder intervenir a tots els nivells de la vida dels treballadors.
 
Una llei que allunya voluntàriament els sindicats de la realitat del treballador.
 
Una llei que diu que vol potenciar l'acció sindical però que en realitat avança reculant, amb por i sense creure-hi.
 
Ja ho vam constatar veient la no voluntat dels demòcrates de treballar la llei sindical que vam presentar els consellers del PS el març del 2017. No la van voler ni prendre en consideració.
 
Curiosament vostès han presentat aquest text conjuntament amb altres dues lleis, que no han fet més que reduir els drets dels treballadors; això demostra que a vostès els molesten els drets sindicats, que no són res més que els drets dels treballadors.
 
Aquí els recordo que si realment haguessin cregut en aquests principis, en aquests drets, haguérem començat per treballar la proposició del PS.
 
Per reforçar la representació dels treballadors, perquè aquests tinguessin veu i poguessin, expressar les seves inquietuds i realitats i defensar els seus drets.
 
S'equivoquen Srs. de DA, també tots aquells que avui votaran les tres lleis.
 
Els sindicats no són enemics, són aquells que porten la veu de la part assalariada i la representen enfront de les institucions i a les decisions empresarials.
 
En cap cas, no tenen per objectiu enfonsar ni l'empresa ni el país.
 
Ho fan per elevar la veu d'aquells que no estan representats enlloc sense ells, d'aquells que no disposen de mitjans per defensar-se, per fer arribar les seves inquietuds allà on calgui.
 
Res més!
 
Potser hi ha mals sindicalistes, segurament. Però també hi ha mals empresaris i mals gestors polítics. Com a tot arreu, Srs., hi ha de tot a tot arreu.
 
En conclusió, amb textos legislatius com els que debatem avui, poc farem avançar el rol sindical, poc entendran els treballadors l'interès d'implicar-se en els sindicats i poc escoltarem la realitat de la societat andorrana.
 
Tant és així que gairebé m'atreviria a anomenar aquest text, llei de no dret sindical.
 
Una altra ocasió mancada i un text que tampoc votarem avui.
 

Intervenció de Rosa Gili en el debat de la llei de relacions laborals

Crea: 12/07/2018 - 12:20
La consellera general del PS, Rosa Gili (E.Comellas/Consell General).

Reserves d'esmena sobre les mesures que creen més precarietat laboral

Amb aquesta intervenció comencem ara un important debat que els consellers del PS considerem absolutament necessari, ja que aquestes proposicions de llei que tractarem avui regularan la situació laboral dels ciutadans d'Andorra.
 
De les múltiples reserves d'esmena, hem decidit agrupar-les en temàtiques que hem considerat destacables.
 
Així, en aquesta primera agrupació detallaré tot un seguit de noves mesures que, al nostre parer, suposen precarietat i retrocessos de drets en les condicions laborals dels treballadors del país.
 
Unes condicions de treball que ja van empitjorar amb el codi de relacions laborals del 2008 en relació a la legislació anterior.
 
Des del PS lamentem aquestes actuacions que en cap cas beneficien al conjunt de la societat andorrana.
 
• Començaré per lamentar que no s'hagin acceptat les nostres propostes de les reduccions dels períodes de prova, malgrat que aquestes seguien les indicacions de l'informe del Comitè Europeu dels Drets Socials del Consell d'Europa sobre la Carta Social Europea revisada signat per Andorra.
 
• Continuaré constatant rebaixes de terminis en decisions que afecten els treballadors.
 
Fins ara per un acomiadament fet en forma indeguda, el treballador tenia seixanta dies per reclamar la indemnització deguda.
 
Ara es rebaixa aquest termini de 20 dies, serà només 40 dies. Qui no reaccioni prou de pressa, es quedarà sense drets a reclamar.
 
A qui beneficia això? Al treballador? Al patró?
 
• Malgrat vàries sentències de la Sala Civil del Tribunal Superior, que diuen que no es pot presumir la renúncia del treballador, a partir d'ara, una persona assalariada que hagi exhaurit el termini màxim de tres dies laborables i no s'hagi reincorporat a la seva empresa es considerarà desistida de forma unilateral del seu contracte de treball.
 
A qui beneficia això, Srs. de DA?
 
• Una altra cosa.
 
A partir de l'aprovació d'aquesta llei, les empreses podran descomptar de les quitances el que considerin inadequat, la Llei remet els desacords a la justícia.
 
Fins ara, calia intervenció judicial per poder-ho fer, cosa que protegia més l'assalariat, que no oblidem que és la part més feble dins de la relació laboral.
 
A qui beneficia això senyors de DA?
 
• També, a partir d'avui, un desistiment sense preavís suposarà no tenir dret a indemnització.
 
• Una altra cosa i fàcilment entenedora, en refeència a les vacances, per raons d'extrema urgència (aquí encara ho podríem arribar a entendre una mica) o per raons extraordinàries (això ja és molt més subjectiu), l'empresa a partir d'ara podrà modificar el període fixat per les vacances fins 15 dies abans de començar-les.
 
És a dir, que senyors assalariats, vagi'ns fent atenció amb les seves reserves anticipades de vacances que fins 15 dies abans no tindran cap certesa de poder marxar.
 
Amb quina de les dues parts de la relació laboral han parlat per prendre aquestes decisions?
 
• Una altra cosa que pot semblar innocent. Vostès posen com a falta greu el fet de no comunicar a l'empresa en el termini màxim de 48 hores les renovacions eventuals de la baixa mèdica i l'alta mèdica o administrativa emesa per la CASS. Falta greu, no els sembla una mica excessiu. Una persona malalta pot no pensar a fer aquest tràmit, pot no tenir ningú al costat que li pugui fer el tràmit i se l'ha de penalitzar amb una falta greu.
 
Algú veu mala fe en un oblit d'aquesta mena?
 
Una falta greu pot suposar suspensió de salari i ocupació durant 10 dies.
 
• Continuem amb les sancions, on fins ara les faltes lleus prescrivien en tres mesos, ara ho faran en sis. És a dir, s'endureix també el règim sancionador dels assalariats. Si abans es posava el comptador a zero amb tres mesos, ara només es farà sis.
 
Amb qui han parlat de les dues parts de la relació laboral per prendre totes aquestes decisions, senyors de DA?
 
Ho veuen bé els treballadors?
 
Qui ho havia demanat? Què motiva aquests enduriments?
 
Com que no compartim aquestes decisions ni consensuades ni debatudes amb totes les parts afectades, demano el vot positiu a totes aquestes reserves d'esmena.
 

Reserves d'esmena per suprimir els contractes de relleu i de continuïtat de la vida laboral

Aquestes tres reserves d'esmena tenen per objectiu elevar al ple l'aparició de dues noves modalitats de contracte que al nostre parer són precàries i afebleixen la situació dels assalariats afectats.
Primer.
 
El contracte de relleu o de successió.
 
És un nou contracte a temps parcial per una persona que s'integra per primera vegada al mercat de treball o que es troba sense ocupació, i que pretén rellevar o succeir una persona assalariada de la mateixa empresa que ha assolit l'edat que li permet percebre la pensió de jubilació.
 
Aquest nou contracte suposa un contracte precari pel nou treballador, ja que suposa un treball a temps parcial però també és un contracte precari per aquella persona amb edat de jubilació que no tenia previst marxar de l'empresa.
 
El segon.
 
El contracte de continuïtat de la vida laboral de la persona assalariada.
 
Aquest obliga a l'extinció del contracte de treball per la persona que arriba a l'edat dels 65 anys a menys que la pensió no assoleixi el llindar econòmic de cohesió social vigent. (art 83 d'ara permet continuar si no arribes a mínim)
 
Senyores i senyors Consellers i Conselleres, coneixem la situació de les pensions de jubilació d'aquest país.
 
La Federació de la Gent Gran ens ho recorda constantment. Són moltes les persones que no arriben a final de mes i que no tenen prou mitjans per viure.
 
Al mes d'agost d'aquest any ens assabentàvem que la pensió mitjana de jubilació era de poc de 603,57 €, repeteixo de 603,57 euros.
 
Abans d'ahir mateix, el Govern ens presentava un estudi sobre el cost de la vida a Andorra i anunciava que calien que entre 1.050 i 1.200 € per cobrir les despeses mínimes. Dades no actualitzades i ajustades a la realitat d'avui, ja que està basat en dades d'entre el 2014 i 2016 que no tenien en compte que actualment l'accés a l'habitatge s'ha tornat un malson per molts.
 
Per tant, Senyors de DA, en molts casos, no és que la gent vulgui continuant treballant després dels 65 anys, ho fan perquè no tenen més remei vist el cost de la vida a Andorra.
 
Per tot l'explicat, demanem el suport a les nostres reserves d'esmena.
 

Reserves d'esmena sobre el treball dels menors

En aquestes dues reserves d'esmena, demanem retornar al redactat anterior, perquè no considerem adequat ni necessari fer treballar 8 hores als menors entre 15 i 18 anys ni tampoc fer-los treballar a partir de les 6  del matí.

No entenem aquí tampoc la motivació d'aquests canvis.
 
De fet, mentre preparava aquestes intervencions ens ha arribat el quart informe de seguiment relatiu al tercer cicle d'avaluació de la Carta social europea (revisada) del Consell d'Europa sobre Andorra.
 
L'article 7, en els paràgrafs 4 i 8 es refereix als drets dels menors a la protecció en el treball. Sense ser massa explícits, deixen clar que la durada del treball pels joves de menys de 18 anys és un tema important.
 
Això ens reforça en pensar que no cal augmentar la durada del temps de treball dels nostres joves menors.
 
Qui ho ha demanat? S'han consultat organismes de defensa dels drets dels menors sobre aquest aspecte? Què en diuen els representants dels treballadors?
 
En el paràgraf 8 d'aquest mateix article, l'informe diu no tenir constància de cap canvi jurídic malgrat haver analitzat el període 2014-2017, cosa que sorprèn que no se'ls expliqués.
 
En l'informe es dona per bo limitar les hores de treball dels menors entre les 22 h i les 8 h del matí, exceptuant els aprenents de forners o pastissers.
 
Aquí, aviat veurem els nostres joves menors preparant i servint esmorzars a les 6 h del matí.
 
A més, això es contradiu fortament amb l'afirmació de l'article 23 intitulat Treballs prohibits i excepcions per als menors, que demana en el seu apartat 5 al ministeri competent en matèria de treball de fer comprovacions, demanar informació i documentació per autoritzar treballs pels menors a fi d'assegurar-se que els ritmes biològics del menor quedin garantits.
 
Senyors de DA, començar a treballar a les 6 h del matí no s'adapta en cap cas als ritmes biològics dels menors. Hi ha ple d'estudis que ho corroboren.
 
Per tot això, demanem el suport a les nostres reserves d'esmena.

Reserves d'esmena per defensa la proposta per allargar la baixa de maternitat

L'agrupació següent tracta de reserves d'esmena relacionades amb la baixa de maternitat o d'adopció.

Certament, aquesta proposició de llei allarga la baixa de maternitat i de paternitat en relació al que hi ha ara. Ens n'alegrem.
 
Tanmateix, aquesta podia haver sigut molt millor, molt més adaptada i adaptable a les necessitats de cada família i de la nostra societat.
 
I en aquest sentit anava la proposta del PS.
 
Una proposta avantguardista, moderna i trenca motlles, sens dubte.
 
Segurament massa avançada perquè es pogués entendre i estudiar en un procés de treball accelerat pels tempos polítics de finals de legislatura.
 
Intentaré explicar-ho de manera clara que es pugui entendre fàcilment.
 
L'objectiu era oferir flexibilitat sense que això suposés cap cost addicional ni al patró ni a la CASS, amb la contrapartida d'oferir un benefici molt important per a la conciliació familiar.
 
Pensant també en uns nadons que deixem massa d'hora a les guarderies, amb uns pares i mares estressats i amb uns bebès que acumulen malalties víriques les unes rere les altres.
 
I tot això no és sense afectacions.
 
Té un cost econòmic, moral i afectiu que podíem haver millorat amb aquesta proposta.
 
De fet, aquesta també hauria pogut beneficiar aquella persona, pare o mare, que no volia veure perjudicada la seva carrera professional per l'aturada que pot suposar una baixa de maternitat. Era una manera de conciliar les dues coses.
 
Agafaré algun cas pràctic perquè sigui entenedor.
 
Un noi o una noia, pare o mare del seu primer fill decideix amb la seva parella gaudir de la baixa de maternitat i allargar-la per estar amb el seu nadó més temps.
 
En lloc de cobrar el 100% de la baixa durant tota la durada, tria cobrar el 75%.
 
És a dir cobra menys cada mes però en contrapartida allarga d'aquest 25% el temps que comparteix amb el seu fill o filla. I podia haver triat allargar-ho fins a un 50% més.
 
Un altre cas, un pare o una mare, que malauradament conjuntament amb la seva parella disposen de menys recursos econòmics que la família anterior opten per una altra solució.
 
Ell o ella decidirà cobrar el 50% de la seva prestació de maternitat allargant-la però necessita la integritat dels seus ingressos per arribar a finals de mes.
 
Com que al seu patró també li interessa, la persona en el moment en què ho consideri adequat tornarà a la feina, però ho farà a mitja jornada cobrant la meitat del sou i l'altra meitat li vindrà compensada per la seva prestació de maternitat al 50%.
 
Podrà disposar de més temps per a gaudir de la seva família.
 
Les variants en aquestes possibilitats les podíem discutir.
 
Quant temps mínim s'havia d'imposar al 100% a la mare o als dos progenitors en cas que s'ho partissin?
 
Quant temps abans calia avisar la CASS o el patró?
 
Des del PS, estàvem oberts a parlar-ne, arribar a consensos, modificar aspectes però això tampoc no va ser possible.
 
S'han preguntat vostès, senyors consellers, quina qualitat de vida tenen les famílies treballadores a Andorra?
 
Tenen temps per gaudir dels seus fills?
 
Quin cost tenen les malalties infantils a la CASS, a les empreses?
 
Al nostre parer, era una bona ocasió per donar opcions a les famílies, ocasió perduda ara, si no ens donen suport a les nostres reserves d'esmena.

Reserves d'esmena sobre el cost de les hores extraordinàries i les indemnitzacions per acomiadaments

La reserva d'esmena número 13 té per objectiu parlar del canvi en la retribució de les hores extraordinàries dels treballadors.

De fet, el grup de la majoria, en la modificació de la normativa laboral ha eliminat els tres trams que hi havia fins ara pel pagament d'aquestes hores.
 
Fins ara, les 4 primeres es pagaven amb un increment del 25%, les 4 següents amb un increment del 50% i les 4 últimes amb un 25%. Verificar
 
A partir d'ara, només hi haurà un sol tram pagat al 40% per totes les hores extraordinàries.
 
Què canvia?
 
Ara als patrons els hi sortirà més barat carregar els treballadors amb hores extraordinàries.
 
En lloc de pagar-les un 50 o un 75% més, ara les pagaran amb un increment d'un 40% més només.
 
Encarir les hores extraordinàries té per objectiu la contractació, aquí anem al revés, les abaratim.
 
En cap cas, aquesta mesura serveix per incentivar contractacions.
 
Els Socialdemòcrates vam fer una proposta, proposant dos trams: un al 40% i un altre al 75%. Aquesta proposta era bona pels treballadors mantenint la no incentivació d'un excés d'hores extraordinàries. Malauradament aquesta esmena també va ser rebutjada.
 
Ara defensaré les reserves d'esmenes 24 i 25 que fan referència a la modificació de les indemnitzacions en cas d'acomiadament no causal (és a dir, sense cap raó que el justifiqui) i de l'acomiadament injustificat, improcedent o fet de forma indeguda (és a dir quan el patró no ha actuat correctament).
 
Després de l'entrada de la proposició de llei a aquesta casa, per treure'n l'aigua clara enfront de declaracions o interpretacions confuses, vam demanar que fos Govern qui ens fes els càlculs per determinar les afectacions econòmiques sobre les indemnitzacions percebudes pels assalariats acomiadats. Així els càlculs no els fèiem nosaltres, els feia el Govern, sent en cap cas dubtós de voler-nos donar la raó. Veritat?
 
En data del 18 d'abril d'aquest any, les respostes a les nostres preguntes van ser publicades al butlletí del Consell General 27/2018.
 
En les preguntes, vam demanar les afectacions del canvi normatiu per dos treballadors assalariats, un amb un sou de 1.000 euros i un altre amb el salari mitjà de 2050 euros .
 
Volíem saber com els afectava la proposició de llei en comparació amb l'anterior.
 
Considerant que el preavís si no es treballa, s'indemnitza i que quan una empresa ha decidit acomiadar algú la gran majoria de les vegades decideix pagar el preavís.
 
La conclusió és clara.
 
Entre el Codi de Relacions Laborals d'ara i el que es votarà avui, l'assalariat perd un 13% d'indemnització.
 
En relació a l'acomiadament injustificat, improcedent o fet de forma indeguda, la cosa és encara pitjor.
 
Entre el Codi de Relacions Laborals d'ara i el que es votarà avui, el treballador perd un 27% d'indemnització.
 
Nosaltres això ho veiem gravíssim, en lloc de pressionar perquè els empresaris ho facin bé, la majoria de DA, en aquesta modificació de norma premia als empresaris que no actuen correctament.
 
Els hi costarà menys car fer-ho malament.
 
I cal que digui qui en sortirà perjudicat o ha quedat clar?
 
Sense dubte la part fràgil de la relació laboral, que vostès avui fan encara més fràgil.
 
Normal, molt normal.
 
I això sense haver precisat encara que per demostrar que la irregularitat ha estat comesa, el treballador haurà de pagar un advocat que li costarà molts diners i amb un procés judicial que podrà arribar a tardar fins a dos anys.
 
Acabem pensant que com és sabut que poques persones solen acudir a la justícia en aquests casos, per ignorància alguns, per manca de recursos d'altres i també perquè saben que és un procés llarg i costós, podem pensar que això serà un bon incentiu perquè els mals empresaris (que n'hi ha com hi ha mals assalariats) se la jugaran i no s'esmerçaran massa en fer les coses correctament.
 
Amb qui han parlat per fer aquests canvis, senyors de DA?
 
Què els justifica?
 
Què en diuen els representants dels treballadors amb qui vostès han parlat?
 
Per totes aquestes raons, demano el vot positiu a les reserves d'esmena.
 

Reserves d'esmena sobre les mesures per conciliar la vida familiar i laboral (prestació per tenir cura de fills malalts) i per lluitar contra la bretxa salarial

Gràcies a la defensa d'aquestes reserves d'esmena, ara voldria parlar de conciliació familiar i de qualitat de vida. Aspectes que des del PS considerem molt important en la vida dels nostres ciutadans.
 
Perquè pensem que tothom es mereix millor qualitat de vida, els Socialdemòcrates vam proposar que tots els treballadors d'Andorra poguessin disposar d'un dia i mig consecutiu de descans obligatori i irrenunciable.
 
Tots els que podem estem ben contents de poder passar un parell de dies, un cap de setmana lliures de feina i amb família.
 
A qui d'aquesta sala no li agrada?
 
Malauradament, la proposta del PS va ser rebutjada en comissió.
 
La nostra reserva d'esmena 18 també va ser eliminada, malgrat no comportar ni sancions, en cas d'incompliment, ni obligacions concretes de contingut.
 
Pretenia deixar constància de la voluntat del legislador de demanar al patró poder tenir en compte la situació familiar de cada treballador.
 
Si aquest tenia fills menors, familiars a càrrec amb necessitats especials per raons de discapacitat, accident o malaltia, permetent així contemplar flexibilitat o reducció horària.
 
La majoria no hi va voler entrar argumentant que això es podria treballar dins la llei d'igualtat, que és una de llei que ara tenim en tràmit d'urgència.
 
Ho podem acceptar però en tot cas, la proposta no feia cap mal i no entenem que la majoria no ens l'acceptés, si són conseqüents amb les declaracions de bones intencions que sovint fan.
 
Entenem que és important treballar per una societat equilibrada, solidària pels seus ciutadans quan aquests ho necessiten.
 
Avui són uns, demà podem ser uns altres.
 
També lamentem que el grup majoritari rebutgés encomanar al Govern la creació d'un pla d'acció destinat a lluitar contra la bretxa salarial.
 
Malgrat que amb aquesta esmena no aportàvem la solució, sí que era una manera d'acordar-li la importància que es mereix aquesta qüestió... de justícia i igualtat.
 
Les dues últimes reserves d'esmena d'aquesta agrupació reprenen una proposta que ja vam fer a la llei de drets i deures dels usuaris el sistema sanitari.
 
Certament hem avançat en aquesta proposició de llei en relació al que hi havia abans i això a partir de les propostes que vam fer.
 
A partir d'ara serà un dret poder disposar de permisos no retribuïts (art 68) per estar amb els nostres fills amb malalties molt greus o hospitalitzacions de llarga durada. Agraïm que el grup de la majoria ho hagi recollit aquí.
 
Ara bé, tot i reconèixer la millora, nosaltres volem que totes les famílies (no només les benestants) es puguin permetre gaudir d'aquest dret.
 
Que menys que poder acompanyar el nostre infant malalt, el que més estimem en aquest món, en els moments més difícils.
 
I més tenint en compte que el nostre únic hospital és de nivell II i que en casos greus no ens queda més remei que marxar lluny de casa, a França o a Barcelona.
 
Els Socialdemòcrates volem que totes les famílies ho puguin fer, sense posar el perill la resta de les seves necessitats bàsiques i per això vam proposar establir una nova prestació econòmica solidària de la CASS per superar aquests mals moments de la millor manera.
 
Preteníem donar un cop de mà, solidari, a aquelles famílies que estan patim.
 
Així doncs, perquè la qüestió s'ho val demano avui demano el vot positiu a totes aquestes reserves d'esmena.

Reserves d'esmena sobre la limitació dels mandats dels delegats dels treballadors

Les nostres esmenes, en aquest cas, tenien per objectiu dotar d'hores per treballar als representants sindicals.
 
Sempre des de la perspectiva que el treball que fan, defensant els drets dels treballadors i representant-los enfront de les institucions i negociacions pels seus drets, recau també en benefici de les empreses i de la societat andorrana en tot el seu conjunt.
 
Així, esmenàvem els articles que regulen els permisos retribuïts i no retribuïts que donen temps als delegats dels assalariats i als membres dels comitès d'empresa incloent-hi els mateixos drets per als representants sindicals.
 
Treballar pel sindicat és una feina, senyors de DA.
 
En aquest debat, ja hi aprofundirem més endavant però amb el refús de les nostres esmenes ens sap greu veure la poca consideració donada a aquelles persones que donen o donaran el seu temps per un treball altruista com és el de treballar per un sindicat.
 
No fan feina per les seves empreses? Pel conjunt de l'Estat?
 
No és important treballador pel benestar dels treballadors conciliant els interessos de tots?
 
Finalment, la reserva d'esmena 28 volia eliminar la limitació de dos mandats consecutius pels membres del comitè d'empresa i dels delegats dels assalariats.
 
Quin interès té aquesta limitació senyors de DA?
 
Posem limitació als representants dels treballadors quan tots els que estem asseguts en aquesta sala com a Consellers Generals o ministres no tenim cap limitació?
 
Quina diferència hi ha?
 
Algú me la pot explicar?
 
Demano doncs el suport a aquestes reserves d'esmena.

Reserves d'esmena per suprimir l'acomiadament no causal

Ara tractarem les reserves d'Esmenes 19, 20 i 21.
 
Començaré recalcant una evidència que és el fet que vivim en un país en el qual el cost de la vida és car.
 
Ara mateix tenim un problema amb l'accés a l'habitatge gravíssim. Ahir el mateix Govern ens anunciava el cost de la vida a Andorra. Un cost desfasat amb les pensions dels jubilats i els salaris de molts ciutadans.
 
També sabem que vivim en un país en el qual accedir a ajudes socials és molt restrictiu.
 
Recordem el famós LECS (Llindar Econòmic de Cohesió Social) per accedir a les ajudes socials per aquells que no tenen més remei que demanar-les, en el qual s'escaneja els recursos de la persona necessitada però també els de tota la seva família, vulnerant la seva dignitat i la intimitat de la persona i de tota la seva família, en uns extrems que només ho sap el que s'hi troba.
 
Vivim en un país en el qual la prestació per desocupació voluntària, quan hi tens dret, és de curta durada (màxim 6 mesos) i molt condicionada, ja que també es veu sotmesa al LECS.
 
Vivim en un país en el qual les pensions de jubilació són més que insuficients per poder viure dignament.
 
Amb tot això vull posar en relleu que és un país que no és gens fàcil per molta part de la societat i per això ens sembla encara més greu que l'acomiadament de la feina es pugui fer de manera no causal.
 
Es pot fer sense que la persona hagi fet cap error, sense que hagi creat cap problema, la persona es pot trobar al carrer d'un dia per l'altre.
 
Per aquesta raó, nosaltres vam proposar una esmena per eliminar aquest acomiadament no causal.
 
Hauríem estat disposats a treballar millor les causes objectives a través de les quals es pot acomiadar un treballador, perquè en cap cas defensem cegament aquells que no volen treballar,
 
hauríem pogut treballar en profunditat si calia preveure casos d'acomiadament per empreses en patiment econòmic.
 
Però malauradament, en comissió legislativa es va espolsar en un segon la nostra proposta.
 
Com que ja ens coneixem amb els que estan a la majoria, vam proposar un pla B a aquesta proposta a través d'una altra esmena.
 
I més concretament, vam proposar un escalament de les indemnitzacions d'acomiadament segons l'antiguitat a l'empresa.
 
Qui pateix més quan perd la feina?
 
Aquí i arreu, sabem que una persona a partir dels 45-50 anys comença a veure les seves possibilitats de trobar una nova feina molt més reduïdes.
 
Per aquesta raó, fèiem una proposta que permetia protegir aquest sector de la població assalariada i evitar abocar gent d'una certa edat a la precarietat, la misèria o a la beneficència social.
 
Era una qüestió de justícia social per desincentivar els acomiadaments de persones de més edat.
 
No era res escabellat, res exagerat però tampoc no va merèixer consideració ni per la majoria ni pels altres grups.
 
Probablement, si no s'hagués anat tant amb presses, perquè aquesta reforma com moltes altres arriben tard, hauríem pogut debatre més profundament propostes que encara que no provinguin ni de la majoria ni de Govern també poden ser bones.
 
Per totes aquestes raons, demano el vot positiu a les reserves d'esmena.

Defensa dels vots particulars sobre els delegats sindicals

Aquí agruparé els tres vots particulars que tenen per objectiu revocar les votacions en comissió legislativa a fi de retornar al text original de la proposició de llei.
 
Aquest tema el tractarem àmpliament en el debat de la Proposició de llei d'acció sindical i patronal.
 
Hem presentat aquests vots particulars perquè no podem compartir que s'eliminin els delegats sindicals de la negociació dels acords i convenis col·lectius d'empresa,
 
no podem compartir que se'ls hi negui la capacitat jurídica per negociar i obligar-se mitjançant un acord o conveni col·lectiu.
 
I finalment tampoc podem compartir l'eliminació de les seccions sindicals de les empreses de més de 50 assalariats.
 
No entenem aquest canvi de rumb dels Demòcrates que buiden de sentit una gran part de la feina que correspon arreu als representants sindicals.
 
Els exclouen de les negociacions de primer nivell, aquelles que afecten més directament als treballadors.
 
Ni s'entén ni ho compartim.
 
Per això, demanem avui suport als tres vots particulars presentats.

Debat de la totalitat de la llei

Certament aquesta llei comportarà alguna millora com per exemple l'excedència per l'exercici d'un càrrec públic o polític que ha estat acceptada a proposta dels Socialdemòcrates.
 
És una bona notícia, ja que a partir d'ara els treballadors del sector privat podran optar a ocupar els escons del Consell sense perdre la feina.
 
Ens felicitem que representants dels assalariats del sector privat puguin implicar-se en institucions com el Consell General. És certament un avenç democràtic.
 
Estem contents també que s'hagi recollit en l'articulat el contracte de teletreball que és corrent en països avantguardistes i moderns.
 
Pot ser una millora per la conciliació familiar,
 
pot ser interessant per les empreses que tindran les seves despeses reduïdes per treballadors que no necessiten espai físic i també en molts indrets és positiu (i perquè no també a Andorra), perquè redueix els desplaçaments reduint les despeses de transport del treballador i també millorant el medi ambient.
 
Veure'm si s'implanta al país però en tot cas, ara és una nova possibilitat regulada.L'augment de les baixes de maternitat i de paternitat és una bona mesura per les famílies, malgrat que si ens haguessin escoltat, hauríem pogut millorar.
 
Ara bé, a aquestes alçades del debat, ningú deu tenir massa dubtes del que pensem del text que d'aquí poc votarem.
 
Una llei que encara no ha entrat en vigor i que ja representa un problema.
 
No només per la part treballadora, per la qual ja portem una estona explicant-ne les afectacions, sinó que pel que sembla també suposa un problema per la part patronal.
 
Senyors de DA, vostès porten mesos, dient-nos que aquesta llei ha estat consensuada.
 
Amb la part assalariada ja sabem que no, però sembla que amb la part patronal tampoc es van entendre massa bé.
 
Evidentment parlo de la nota de premsa de la Confederació Empresarial Andorrana emesa ahir mateix.
 
Les presses no són mai bones i és una evidència que la data de posada en aplicació d'aquesta llei és un error.
 
A més, ja els hi vam dir durant el debat en la presa en consideració d'aquestes tres lleis laborals que no s'hauria d'haver fet mai aquesta modificació sense haver organitzat abans la part sindical.
 
No ha sigut una llei que hagi escoltat totes les parts de la relació laboral, ja que una de les dues parts ni està organitzada ni té recursos.
Per tant, és una part sense veu ni vot.
 
És una llei que arriba tard, que avança descompensada, ja que només representa o sembla representar la voluntat d'una part; l'altra part sent silenciada.
 
Una llei que augmenta la precarietat laboral en un país en què no hi ha prestació d'atur contributiva i amb ajudes socials limitades.
 
Per quina raó no ens adherim a l'OIT?
 
Per quina raó no hem subscrit el Pacte dels Drets Econòmics, Socials i Culturals de les Nacions Unides tal com el Cap de Govern va anunciar al Sr. Ban-Ki-Moon el 2013?
 
Estaria bé que algú ens ho expliqués. La nostra opinió és que algunes persones ben posicionades en càrrecs governamentals saben perfectament que no compliríem els requisits que es demanen.
 
Per tot l'exposat anuncio el vot negatiu dels consellers Socialdemòcrates a la llei de Relacions Laborals.

Pàgines

Subscriure a Intervencions Consell General