Partit Socialdemòcrata

Notícies

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata vol conèixer la situació de la sanitat per poder avaluar els canvis que s’hi estan introduint

Crea: 02/04/2020 - 16:58
Susanna Vela

Andorra la Vella | El Grup Parlamentari Socialdemòcrata vol conèixer la situació actual de la sanitat pública per poder fer el seguiment i l’avaluació dels canvis que el Govern hi està introduint. És per aquest motiu que la consellera general Susanna Vela ha formulat una demanda d’informació sol·licitant l’evolució de les dades numèriques i econòmiques relatives a diferents aspectes de la sanitat pública des del 2017 i fins el 2019.

Es demana el número d’actes realitzats tant pels metges generalistes com pels especialistes, tant andorrans com de fora el país. També es demana el número d’actes d’ecografia i el seu valor global, el cost dels actes mèdics per tipus i segons són convencionats, realitzats a l’hospital o en un centre estranger, les dades sobre els actes d’ortopèdia, proves de diagnòstic, entre moltes altres.

Vela ha justificat la demanda d’informació, d’una banda perquè es tracta d’una informació que no es publica, i de l’altra perquè “si s’ha de fer el seguiment de les millores que el Govern està introduint al sistema sanitari ens cal saber d’on partim per saber si les millores que s’estan duent a terme obtenen els resultats volguts”.

Així mateix, Vela ha assegurat que es tracta de dades “bàsiques per valorar l’estat de la nostra sanitat i ens poden servir per corregir i millorar aquells aspectes que no acabin de funcionar”.

 

El PS demana a Govern en quin moment es va informar de la intoxicació a les famílies de l'Escola Francesa d'Ordino

Crea: 01/31/2020 - 10:19

Susanna Vela demana a Govern que confirmi si el protocol que activa el Ministeri de Salut en cas d'intoxicació està actualitzat i avaluat
 

Andorra la Vella | La intoxicació del passat 28 de gener a l'Escola Francesa d'Ordino ha engegat els protocols del Ministeri d'Educació: uns protocols que des del Partit Socialdemòcrata volen garantir que s'actualitzen i avaluen periòdicament. La presidenta del Partit Socialdemòcrata i Consellera General, Susanna Vela, ha formulat una sèrie de preguntes que Govern haurà de respondre per escrit per tal de certificar el seu funcionament.

Des del Grup Parlamentari Socialdemòcrata volen saber, per una banda quin és el protocol que el Ministeri de Salut activa en aquests casos, si s'actualitza periòdicament i si es fa una avaluació del seu funcionament. Vela ha volgut incidir en la comunicació, demanant quins són els canals de comunicació que s'estableixen amb els responsables del ministeri titular d'educació, els de la Delegació de l'Ensenyament Francès i els pares del centre escolar afectat; pel que fa a la comunicació a les famílies, des del PS volen saber com i en quin moment s'informa les famílies del centre escolar afectat.

Per altra banda, els socialdemòcrates també demanen quines són les mesures preventives i quan temps es mantenen, quines són les anàlisis i les proves que es porten a terme i qui n'és el responsable de la investigació.

Finalment, des del PS volen saber la causa de la intoxicació i quines mesures s'aplicaran per evitar un altre episodi similar. "La idea és obtenir informació sobre el protocol i com es fa la comunicació: aquests dies hem pogut copsar la preocupació de les famílies en estar poc informades sobre el que s'havia de fer. La comunicació fluida és important perquè les famílies es puguin fer al càrrec, i no només les famílies del Centre Escolar Francès, sinó també de l'Andorrà, que és contigu"

 

El PS demana pels criteris de nomenament d'una persona de fora de l'àmbit de l'educació i de la cultura com a presidenta de la Comissió Nacional andorrana de la UNESCO

Crea: 01/15/2020 - 16:28

Andorra la Vella | El Grup Parlamentari Socialdemòcrata ha entrat aquesta tarda una pregunta per conèixer els motius del nomenament de la Sra. Cristina Rodríguez com a nova presidenta de la Comissió Nacional andorrana de la UNESCO i l'acceptació d'aquest nomenament per part de l'Assemblea General de Comissió Nacional andorrana de la UNESCO l'11 de novembre del 2019.

 

La presidenta del Partit Socialdemòcrata, Susanna Vela, demana quins han estat els criteris del Govern per escollir i proposar la Sra. Cristina Rodríguez com a presidenta de la Comissió Nacional andorrana de la UNESCO, compte tingut que no és una persona de l'àmbit de l'educació i de la cultura. Des del PS també volen saber quin ha estat el canvi de criteri per remunerar aquest càrrec, atès que legalment està establert que el càrrec no és remunerat.

 

Imatge: Consell General/Eduard Comellas

El PS demana a Govern per les disfuncions de l'eina informàtica per al desenvolupament de la Història Clínica Compartida

Crea: 01/13/2020 - 17:09

Ja fa dos anys de l'entrada en vigor de la Llei de drets i deures dels usuaris i dels professionals del sistema sanitari i sobre la història clínica i alguns professionals alerten de la seva disfunció. La Presidenta del Partit Socialdemòcrata, Susanna Vela, ha entrat aquest matí una pregunta a Govern per mirar d'aclarir la situació en la qual es troba el programari: "Ens agradaria saber en quina fase d'implantació està el programari que sustenta la història clínica compartida. Ens han arribat problemes o disfuncions en el seu funcionament, i per tant volem saber com ha estat implantada la llei, quina formació han rebut els professionals de la sanitat i si aquest programari s'ha pogut desenvolupar tenint en compte la compatibilitat dels programes informàtics que ja disposaven els professionals de la salut.", ha explicat Vela.    

Des del PS també volen conèixer com estan vivint  els professionals aquesta reforma: "demanem si s'han fet enquestes de satisfacció o si estan previstes per veure quins punts s'han de millorar en el cas que sigui necessari”, explica Vela.  Per altra banda, el Grup Parlamentari Socialdemòcrata també ha demana quina ha estat la inversió feta fins ara en aquesta eina informàtica i en la seva adaptació, quins són els costos de manteniment i si aquesta aplicació informàtica garanteix l'autenticitat, fiabilitat, integritat i disponibilitat dels documents electrònics d'arxiu durant l'etapa de gestió dels documents.

Finalment, pel que fa a la planificació quan tots els laboratoris, centres de la imatge i facultatius sanitaris estiguin integrats al sistema de la Història Clínica Compartida, des del PS demanen si la xarxa del país i el sistema estan preparats per absorbir tota aquesta demanda d'usuaris, quina és la planificació i previsió tecnològica al respecte.

Imatge:Consell General/Eduard Comellas

El PS vol conèixer l'estat de la redacció dels reglaments de la Llei d'impuls de la transició energètica i del canvi climàtic

Crea: 01/13/2020 - 17:07
"La lluita contra el canvi climàtic és un dels grans reptes que tenim, no només com a país, sinó també internacionalment i amb el qual Andorra s'ha compromès. Aquest repte no es pot dur a terme si no es desplega legislativament i com cal aquest marc de lluita contra el canvi climàtic.", explica el Conseller General del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Carles Sanchez. Sánchez ha entrat una pregunta per conèixer quin és l'estat de redacció dels diferents reglaments que han de desplegar la Llei d'impuls de la transició energètica i del canvi climàtic.
 
Des del PS recorden que la Llei d'impuls de de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc) estableix que en el termini de dos anys el Govern ha d'efectuar el desplegament reglamentari de les disposicions de la mateixa llei -tenint en compte també els terminis específics, coincidents la majoria amb aquests dos anys. A l'octubre d'aquest any s'acomplirà el termini establert per la llei per a la redacció d'aquests reglaments. "Encara no s'han disposat dels reglaments que regulen entre altres coses, les emissions de C02 i que traslladaria els objectius a la realitat. Sense aquests reglaments la llei no té gaire eficàcia", ha lamentat Sánchez.

El PS vol saber quines mesures durà 
a terme Govern per reduir el nombre de conductors sota els efectes de l'alcohol i les drogues

Crea: 01/08/2020 - 11:27

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata lamenta que les campanyes per reduir l'ús del consum d'alcohol i drogues no han suposat una millora dels resultats

 

Andorra la Vella | El Conseller General del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Roger Padreny, ha entrat aquest matí una pregunta oral per saber quines mesures efectives pretén dur a terme Govern per reduir el nombre de persones que condueixen sota els efectes de l'alcohol i les drogues a les carreteres del Principat.

 

Des del PS destaquen que el balanç de detencions dels anys 2017, 2018 i 2019 evidencia una tendència positiva del nombre de detencions de persones que conduïen sota els efectes de l'alcohol i les drogues, i lamenten que les campanyes per reduir l'ús del consum d'alcohol i drogues no han suposat una millora dels resultats. Les dades de les detencions del Cos de Policia d'Andorra evidencien quins són els perfils d'infractors que condueixen sota els efectes de l'alcohol i les drogues, han recordat des del Partit Socialdemòcrata.

Pàgines

Subscriure a Notícies