Partit Socialdemòcrata

El PS reclama inversions necessàries per Andorra i vota en contra del Pressupost 2020

Crea: 02/28/2020 - 11:03

La majoria de grups parlamentaris desestimen la totalitat de les reserves d'esmena del PS

La desviació de La Massana i el Vial de Sant Julià, més recursos pel SAAD, el Departament d'Estadística i per implementar millores d'accessibilitat eren algunes de les demandes dels Socialdemòcrates a les quals la resta de grups parlamentaris no han donat suport.

El President del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López, reconeix que esperaven el vot favorable a les reserves d'esmena que des del PS van presentar per la desviació de La Massana i el vial de Sant Julià: "Ens havíem esperat el vot favorable a les reserves d'esmena que hem presentat pel vial, són dues vies que es demanen a dos espais que generen moltes cues i dificultats tant a la gent que viu al país com els turistes. També, com avui hem recordat, pel fet que eren dues propostes que els ells també portaven al programa electoral. La seva decisió és contradictòria, impossibilitant que aquestes estructures avancin", declara López. Amb la voluntat de garantir que les voluntats polítiques es traslladen als propers pressupostos, es planifiquen i es desenvolupen amb la màxima optimització dels recursos, els socialdemòcrates han ofert diàleg a Govern per crear un Pla Nacional d'Inversions.

Dotar de més recursos al Departament d'Estadística, costejar els estudis per a definir un projecte per a la construcció de l'equipament per allotjar l'Arxiu Nacional d'Andorra i fer els estudis pel nou centre de Salut Mental d'Andorra que reivindiquen els ciutadans són les tres apostes clares i prioritàries dels socialdemòcrates. En aquest sentit, el President del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere Lòpez, ha defensat que "el Museu Nacional i l'Arxiu Nacional són dos espais claus en la conservació del patrimoni d'Andorra i en el relat de la seva història." En aquest sentit, ha recordat que el projecte d'Arxiu Nacional ja es recollia en el pressupost del 2010 i la Taula del Museu Nacional d'Andorra es va crear al 2010: "Recomano, de veritat, una visita a l'indret on avui es conserven els documents essencials que han construït la nostra història. Són dos projectes i dues aspiracions nacionals, que fa anys que es veuen desplaçades per altres projectes", ha lamentat López.

El Conseller del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Roger Padreny, ha defensat la necessitat de destinar més recursos al Departament d'Estadística per garantir més i millors polítiques públiques. "Amb més dades millorarem l'activitat econòmica, la recerca i en definitiva, la democràcia del nostre país", ha defensat Padreny. Des del PS volen millorar la qualitat de la feina de tota la gent que fa possible que tinguem accés a les dades: "Hem rebut queixes de treballadors i treballadores sobre les condicions i les eines del Departament d'Estadística", ha anunciat Padreny.

La Consellera del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Judith Salazar, ha demanat a Govern que no retalli els recursos per millorar l'accessibilitat a Andorra. "L'accessibilitat no és tenir una rampa o que t'hagin d'acompanyar per un passadís secret per poder accedir allà on vols accedir. L'accessibilitat està lligada amb l'autonomia individual. Demanar ajuda està bé,però està obligat a fer-ho és una mancança de polítiques publiques eficient", ha remarcat Salazar. Des del PS han demanat més recursos per aplicar millores en la sonoritat per persones invidents, en la informació accessible per persones amb discapacitats cognitives i per eliminar les barreres arquitectòniques que existeixen a moltes infraestructures d'Andorra.

El Conseller del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Carles Sànchez, ha defensat la necessitat de dotar de més recursos al Servei d'Atenció Domiciliària. "L'objectiu del servei és primordial: atendre les persones dependents al seu entorn, evitant el seu ingrés en un centre sociosanitari", ha recordat Sánchez. Per garantir aquesta cobertura no optem per

deixar sense diners l'Institut de l'Habitatge: Es treuen diners del fons publicoprivat perquè recentment es va anunciar una inversió privada", ha assenyalat el conseller.

Els socialdemòcrates també van presentar dues reserves d'esmenes per a reduir 50.000 euros en el concepte estudis del Fons de Reserva de la Jubilació i 1,2 milions en comissions gestores. Des del PS volen moderar la despesa dels estudis i treballs tècnics del Pressupost del Fons de reserva jubilació, els treballs realitzats per empreses, estudis i treballs tècnics de l'Autoritat Financera Andorrana (AFA) i els treballs realitzats per assessoraments jurídics del pressupost de l'AREB, doncs consideren que l'increment de la despesa en aquest subconcepte no és justificat.

Imatge: Eduard Comellas