Partit Socialdemòcrata

López remarca que l’acord amb Ld’A ha de permetre vehicular “una voluntat majoritària de canvi polític”

Crea: 06/21/2018 - 19:02
Gallardo i López, abans del programa amb la presentadora Gemma Rial.
El president del Partit Socialdemòcrata (PS) i futur cap de llista nacional a les properes eleccions generals, Pere López, ha defensat l’acord assolit amb Liberals d’Andorra (Ld’A) per impulsar candidatures territorials conjuntes als comicis. Ha deixat clar que l’entesa no suposarà en cap cas renúncies al programa, ha argumentat que l’entesa se sustenta en “punts d’acord” entre totes dues formacions dins d’un “eix entre modernització i immobilisme” i ha avançat que serà “positiu per als ciutadans”, ja que permetrà vehicular “una voluntat majoritària de canvi polític” que es veuria frenada “si el vot es dispersa”.
 
El dia següent que la militància de tots dos partits validés l’estratègia d’intentar assolir el màxim nombre de llistes parroquials conjuntes, tots dos líders, Jordi Gallardo per part dels liberals, i Pere López, pels socialdemòcrates, han volgut fer “un exercici de transparència i democràcia” i anar a explicar l’acord davant les càmeres d’Andorra Televisió. En concret, al programa ‘La Rèplica’. Allà, tots dos han defensat una entesa que “creiem que molta gent entendrà perquè és positiva pel ciutadà”, malgrat que ja estigui rebent “crítiques absolutament injustificades”. 
 
El president del PS ha remarcat que la formació farà una candidatura nacional amb un programa electoral que, en cap cas, renunciarà a cap punt de l’ideari defensat històricament. “Serà el que sorgeixi de les comissions de treball, coherent amb tot el que s’ha defensat fins ara. Cap qüestió s’hi veurà afectada i res s’haurà d’incloure o treure”, ha afirmat. Tot i això, també ha volgut apuntar que, malgrat el que pugui semblar, hi ha una sèrie de punts –plasmats en l’acord, on les postures de les dues formacions s’hi apropen molt. “Som partits amb diferències en l’eix tradicional esquerra-dreta, no ho neguem; però en l’eix entre modernització i immobilisme, representem una nova generació i una forma de fer més participativa, i aquí és on hi ha els punts d’acord”, ha comentat.
 
López ha recordat que, amb l’actual sistema electoral, hi ha una important desproporció entre el que vota realment la gent i la configuració final del Consell General, especialment per com s’acaben resolent les territorials. “Amb aquestes llistes, una suma de minories a les diferents parròquies es tradueixen al Consell en una majoria que no escolta la ciutadania”, ha lamentat, tot posant l’exemple del PS: “Tenim 1 de 4 vots a les eleccions i només 1 de cada 10 consellers”. Així, ha criticat que “no és que el sistema electoral no és afavoreixi; és que no és democràtic perquè provoca majories que no són reals”. 
 
Això topa amb el fet que “hi ha una voluntat majoritària de canvi polític” després d’anys de govern de DA. En canvi, “aquesta majoria es podria repetir si el vot que vol canviar es dispersa”, fet que “afavoriria un projecte que està fent malament les coses i molt de mal en certs àmbits”. 
 
Sobre la concreció final de l’acord, el dirigent socialdemòcrata s’ha volgut mostrar prudent, tot recordant que ara el treball passa a ser dels diferents comitès locals. “La voluntat és obrir converses a totes les parròquies. L’acord es va adoptar tot just ahir i ara cal fer els primers passos”, ha indicat.