Partit Socialdemòcrata

No defallim en la lluita per l’eliminació de la violència contra les dones

Crea: 11/25/2019 - 15:39

Fa pocs dies que hem assistit i ens ha avergonyit el testimoni de com Andorra tornava a ser cridada a l’ordre per les Nacions Unides. El motiu és de difícil justificació, al nostre país s’interpreta el dret a la vida que descriu l’article 8 de la nostra Constitució de forma restrictiva pels drets sexuals i reproductius de les dones.  

No hi ha volta de fulla, no és que una dona que lliurement decideix no seguir endavant amb un embaràs hagi de sortir del seu país per fer-ho, és que si la seva vida perilla per aquest embaràs, si el fetus és incompatible amb la vida o fruit d’una violació les dones hem de procurar-nos els mitjans per anar a una clínica forana. Quan les dones d’Andorra pensem en avortament ens ve sempre a la ment la intervenció quirúrgica, l’acte cruent, les hores de viatge; no obstant, l’avortament medicamentós (mifepristona-misopristol) és un mètode auto-administrat, segur i recomanat per estaments com la Organització Mundial de la Salut 0 la Women’s Health Coalition que podria ser d’elecció per a la gran majoria de dones que decideix o que es veu abocada a avortar. No té justificació que es continuï negant a les dones la capacitat de decidir sobre el seu cos. Des del Partit Socialdemòcrata creiem que aquest enrocament ideològic també és part de les violències que les dones cridem per eliminar cada dia 25 de novembre.

La discriminació i la manca de llibertat és una forma d’opressió i, per tant, de violència. La part més visible, més coneguda, la violència física, és només la punta de l’iceberg, la definició de la violència contra les dones inclou amenaces, coercions, prohibicions arbitràries de llibertat i, per suposat, danys físics, psíquics o sexuals. Molts tipus de violència, molts tipus de dones. I per totes elles ens comprometem a seguir lluitant per l’eliminació de totes les formes de violència contra les dones i a introduir tots els factors correctius que siguin necessaris per acabar amb una injustícia històrica que malauradament, està encara massa enquistada en la nostra societat, per superar així l’opressió de les dones i la desigualtat de gènere.

Territori: