Partit Socialdemòcrata

Urgències a la sanitat pública

Crea: 04/01/2019 - 11:24

Article publicat al Bon Dia (1-4-2019)

Històricament, Andorra, malgrat ser un país petit amb les consideracions que això comporta, sempre s’ha caracteritzat per tenir un bon sistema sanitari, amb excel·lents professionals, que garantien la salut de tots els ciutadans. No podem oblidar que estem parlant d’un pilar bàsic de l’Estat del benestar. Per això, és molt preocupant la deriva que en aquest àmbit hem viscut els darrers anys amb el Govern de demòcrates.
 
Des de la nostra tasca d’oposició hem pogut copsar perfectament que la situació fa anys que no acaba de funcionar. Hem parlat amb gent, hem rebut missatges, i sobretot queixes pels problemes i les disfuncions que, malauradament, en alguns casos han arribat a afectar els usuaris. La manca de personal a urgències, els problemes al Cedre, la falta de llits a l’hospital o les irregularitats en la gestió denunciades pel Tribunal de Comptes són únicament algunes de les anomalies que han transcendit. I és una llàstima perquè, segurament, una gran part del sistema, gràcies als excel·lents professionals que hi treballen, dona un bon servei al ciutadà. Però aquestes disfuncions deixen clar que hi ha un problema en la gestió, que fa anys que trontolla. I malgrat aquesta evidència, el que es va anomenar “Govern dels millors” –amb tres ministres diferents al capdavant de la sanitat– no ha estat capaç d’arremangar-se per fer la feina que calia i posar fi a aquesta situació. Era necessari revisar funcionaments enquistats i no hi ha hagut ni valentia, en alguns casos, ni celeritat en altres –la reforma sanitària amb el metge referent com a eix ha arribat tot just després de vuit anys donant-hi voltes i no acabem de veure clar que s’estigui implementant bé–. Tot just, en molts casos, durant massa temps s’han mantingut les mateixes persones a la mateixa estructura, sense apostar pels canvis essencials que eren necessaris per solucionar la situació.
 
Un exemple clar el tenim en la direcció financera. Malgrat els avisos del Tribunal de Comptes, DA mirava cap a un altre cantó i es va trigar molt de temps, permeteu-me la metàfora, a posar el bisturí. I ara haurem d’esperar a veure com acaba el procés judicial obert a Batllia arran de les irregularitats detectades.
 
Vuit anys de Govern de DA han demostrat que ells no són els adients per prendre les decisions necessàries per reconduir la situació. En canvi, des del PS tenim clar que s’ha d’actuar immediatament i amb la valentia necessària per redreçar un sistema sanitari públic que pateix.
 
Un punt essencial, al nostre entendre, és assumir que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha esdevingut un monstre massa gran. Una estructura que dificulta el seu funcionament. Per això, la nostra intenció és una reestructuració clara d’aquesta parapública, on separarem, per una banda, l’hospital; i per l’altra, el centre sociosanitari El Cedre. D’aquesta forma, la gestió de cadascuna de les dues entitats es podrà gestionar de forma més propera, eliminant les disfuncions actuals. La resta d’àmbits del sistema sanitari, com ara l’atenció primària, passarà a dependre directament d’un ministeri que ha d’agafar, d’una vegada per totes, les regnes del sistema, assumint el rol que li correspon.
 
Fa massa temps que un eix clau del nostre Estat del benestar com és el sistema sanitari presenta disfuncions sense que qui ho hauria de fer actuï. Per això, també en aquest àmbit, el 7 d’abril és necessari que els ciutadans apostin pel canvi real que representem des del PS.