Partit Socialdemòcrata

La cultura com a inversió de futur

Crea: 12/07/2015 - 14:01

Article publicat al Diari d'Andorra

En aquests moments que els que optem a la responsabilitat de la gestió de les administracions comunals estem intentant transmetre el nostre missatge, les nostres propostes i els nostres compromisos de la manera més entenedora possible, se’m fa especialment important fer un punt i a part per centrar-me en un dels àmbits que massa sovint passen a un segon o fins i tot a un tercer terme en els programes electorals que ofereixen les diferents candidatures.  
 
Entenc la cultura no com una despesa, sinó com una inversió. Però no com una inversió amb l’expectativa d’un rendiment econòmic, sinó amb una alta repercussió en l’aspecte social, en l’educatiu, en el benestar i en l’històric. Aquest efecte positiu en les persones, ha de convertir-se necessàriament, a llarg termini, en una societat més preparada, més creativa, més rica. D’aquí el sentit del terme inversió. Una comunitat que no vetlla per la promoció de la cultura en tots els seus diferents àmbits és una comunitat trista, que no té identitat cultural, i qui no té identitat cultural no té identitat com a país.
 
Nosaltres entenem l’accés a la cultura com un dret. I entendre la cultura com un dret dels ciutadans implica apostar decididament per la promoció de les diferents formes i manifestacions culturals que estan al nostre abast. Des del vessant educatiu, és a dir, posant els mitjans perquè els ciutadans puguin accedir a la formació artística en les seves diferents formes; passant per una oferta d’espectacles musicals i d’arts escèniques de qualitat, i acabant pel vessant participatiu, amb la implicació activa dels ciutadans i entitats en la configuració de les propostes de la cultura popular i de la seva dimensió intercultural.
 
Es fa necessari tornar-nos a il·lusionar amb la recuperació del concepte de Capital de la Cultura, que Andorra la Vella va ser fa uns anys. Per això, caldrà posar els recursos necessaris per a la reactivació de les ofertes teatrals i els esdeveniments culturals, la promoció del consum cultural a la parròquia, el suport incondicional a les produccions dels nostres artistes, i reforçar, sobretot, l’oferta d’espectacles i concerts a la nostra Festa Major.
 
D’altra banda, el gran auge que la cultura popular està tenint a Andorra la Vella en aquests moments se’ns mostra com una gran oportunitat per a refermar amb valentia la seva importància com a element definidor de la nostra comunitat. Per això, crec que ara seria el moment idoni per a la creació d’un Centre d’Interpretació de la Cultura Popular, un equipament públic que tingui com a objecte la difusió, la promoció, l’estudi i la preservació dels llegats dels nostres avantpassats.
 
Entendre la cultura en termes mercantilistes és tancar la porta de bat a bat a l’oportunitat de creixement com a poble, com a parròquia, com a col·lectivitat, i el que és pitjor, és restringir el seu accés a uns pocs privilegiats. En aquesta tessitura, a nosaltres no ens hi trobaran.
Territori: