Partit Socialdemòcrata

Per què no compta la salut mental?

Crea: 08/22/2019 - 11:04

Article d'opinió publicat al Bon Dia (22-8-2019)

“La inclusió dels psicòlegs a la CASS estalviaria el 30% en salut mental.” Amb aquesta afirmació demanava el Col·legi de Psicòlegs d’Andorra l’entrada d’aquests professionals a la cartera de prestacions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) l’any 2018. Actualment, el juliol d’aquest mateix any, davant de la negativa de Govern, el Col·legi reclama que es posi en marxa el Pla Nacional de Salut Mental. En definitiva, allò que demanem des de fa molts anys els habitants.
 
Des dels darrers anys, tant els professionals com la ciutadania reclamen una solució al problema de la salut mental al nostre país.
 
Desgraciadament, i com passa a tot Europa, el nostre ritme frenètic de vida porta a ampliar alguns dels trastorns mentals més comuns a la nostra societat: estrès, depressions, ansietat, així com en els nostres infants com ara TDAH, trastorn de l’alimentació, etc.
 
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) parla de la salut com un estat de complet benestar físic, mental i social, i no només l’absència d’afeccions o malalties.
 
Trastorns que han de ser tractats per un professional de la salut mental, com s’afronten moltes malalties comuns per metges generalistes. Hem de deixar de veure com un tabú les malalties psicològiques i els hem de donar, per un costat, més visibilitat, és a dir normalitat, i per l’altre, més accessibilitat. No podem ni hem de permetre que la psicologia sigui un servei per a uns quants privilegiats. Donar accessibilitat a tots els ciutadans als professionals de la psicologia no és només un dret, sinó una manera també de fer estalviar diners a la CASS per un altre costat. Malalties comunes com ara trastorns estomacals o simplement molèsties generalitzades es poden curar amb un tractament psicològic, el que faria evitar al nostre sistema sanitari proves mèdiques de cost elevat i que no donen el resultat a aquest client. 
 
A escala política, els darrers dos governs del senyor Martí van prometre als professionals de la psicologia un estudi de la CASS i som on érem fa 8 anys. El que és un tema secundari per als Governs de DA (en espera de les accions de l’actual executiu), és per al Partit Socialdemòcrata una urgència social. Des del PS apostem per una ciutadania sana a tots els nivells, i l’estat mental no n’és l’excepció. Apostar per polítiques socials és també fer-ho per unes polítiques de salut efectives, i no ho seran fins que un executiu faci cas als professionals de la salut i accepti que la salut mental també ha de fer part de la cartera de prestacions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social.
 
Citant la sàtira desena del poeta romà Juvenal (S. I). “Mens sana in corpore sano”. Aquest ha de ser l’objectiu dels nostres governants per una Andorra més justa, més sana i al cap i a la fi més feliç en el seu dia a dia. Aquesta ha de ser la nostra lluita com a polítics, i la salut mental és un dels esglaons encara per pujar, i des del Partit Socialdemòcrata creiem que és essencial posar-hi solució ja!