Partit Socialdemòcrata

minories comunals

Els comuns, vedat tancat?

Crea: 01/29/2016 - 11:19
De tots els sistemes electorals que existeixen, en el moment d’elaborar la Constitució, en vam triar un pel Consell General i un altre pels comuns. Ambdós sistemes afavoreixen poc la representativitat. Els criteris es van basar bàsicament en la governabilitat de la institució. Aquest és especialment dur sobretot als comuns on, per un vot, la força política guanyadora té la majoria absoluta.
 
L’Andorra del segle XXI requereix unes institucions democràtiques on tots els ciutadans hi estiguin correctament representats. L’actual llei electoral precisa una reflexió profunda. No podem seguir mantenint uns comuns que no són ni representatius, ni transparents ni democràtics i on les minories no tenen cap mena de pes específic per fer aportacions.
 
Però, per altra banda, no cal canviar la llei electoral per fer uns comuns amb un funcionament més democràtic. Les majories poden pactar amb les minories les dates dels consells, els punts de l’ordre del dia de dites sessions i poden facilitar la documentació amb més de 72 hores d’antelació, no com fins ara. També poden pactar les dates i hores de les comissions de treball perquè hi puguin assistir tots els membres de l’oposició, així com facilitar els textos de les ordinacions amb temps perquè es puguin fer aportacions i millores. També seria interessant que fessin participar les minories en els temes que es tractin a les reunions de cònsols. Tot això deixant de banda qüestions tan elementals com que les minories disposin d’uns espais físics dignes per fer la seva tasca o que les majories no imposin sense pactar els salaris de tots els consellers. Per fer això no cal modificar cap text legal. Només cal que les majories vulguin fer-ho.
 
Avui en dia a Encamp i Andorra la Vella els vots que van rebre conjuntament els grups de l’oposició superen els de la majoria. Això vol dir que les majories d’aquests comuns, tot i tenir una major representació per llei, no representen a la majoria d’electors.
 
Seria bo que es fomentés la participació de tots els grups de la minoria. De ben segur, una major implicació en el funcionament dels comuns repercutirà en un millor servei al ciutadà. I que això sigui així depèn únicament de la voluntat i del bon sentit democràtic.

Al més pur estil totalitarista

Crea: 01/22/2016 - 10:51
Com més m’assabento del funcionament intern dels Comuns, més m’esgarrifo.
 
Ja vull creure que no és a tot arreu igual però m’arriben surrealismes democràtics de vàries bandes de la geografia andorrana.
 
Constato una oposició apartada, menyspreada. Una minoria que només sembla tenir raó de ser, per aquells que manen, per poder donar una imatge de símil de democràcia comunal, de cara a la galeria, i que només s’accepta calladeta. 
 
Se li limita l’accés a la informació, els terminis per analitzar-la són inversemblants, se’ls hi veta la participació en els consells d’administració de les societats participades (Caldea, Capesa, CampRabassa,...) a decisió dels cònsols o de la majoria. Què volen amagar? 
 
Senyors de la majoria: assumeixin les seves accions, que per això el poble els hi ha donat la responsabilitat de governar.
 
Algunes decisions les prenen en reunions de cònsols (òrgan que segons recordo no té cap existència legal) o bé en petit comitè (ni tan sols entre tots els consellers de la majoria). Al·lucinant! Em demano: per a què serveixen els consells de Comú?
 
No puc entendre que alguns consellers de la majoria no vulguin ni tenir en compte la disponibilitat dels elegits de la minoria per triar els dies de les comissions. De fet, alguns no tenen cap problema en establir com a dia de reunió aquell que resulta impossible per qui pot ser l’únic membre de la minoria; i a més, a finals de mandat, es dediquen a desacreditar la persona, cridant, a qui ho vulgui sentir, que no ha fet la seva feina d’assistència a les reunions de treball.
 
Em preocupa de veritat veure aquestes actituds en les nostres administracions locals. No és un menyspreu únicament cap a aquells elegits de la minoria, sinó que ho és per tots aquells que els hem votat i per tota la ciutadania. Falten al deure de la transparència, al d’escoltar la diversitat d’opinions i evidentment a la democràcia pura i dura! 
 
Esperem dels consellers de la minoria que siguin, també, els nostres representants a les institucions. Volem que ens informin i ens donin la seva opinió del que es cou en els comuns i tenen l’obligació de control al govern local. Però, per això, han de poder assistir a les reunions i tenir informació!
 
El sistema electoral actual atorga unes majories àmplies –segurament massa àmplies– a aquells que guanyen les eleccions locals. Entenc l’argument de la governabilitat necessària però veure en què deriva no ho puc acceptar, no a qualsevol preu.
 
He vist tics autoritaris d’ex cònsols del Govern de DA al Consell General, i malgrat haver patit també certes mancances en l’accés a la informació, mai he tingut una sensació tan marcada de ser, com a representant de l’oposició al parlament, un ninot de palla com em sembla poden arribar a sentir alguns consellers de les minories comunals. 

El PS no emprendrà accions legals pels sous però demana rectificar

Crea: 01/21/2016 - 11:05
David Rios, durant una roda de premsa
El Partit Socialdemòcrata (PS) no emprendrà accions legals contra la modificació de les retribucions dels càrrecs electes del Comú d’Encamp (que ha comportat l’increment d’un 7,2% del salari dels cònsols però una reducció d’un 14% del dels consellers de l’oposició). El que sí que demana la formació és que la corporació compleixi les ordinacions, un fet que no ha succeït, ja que tal com assenyalen, la que regula l’organització i funcionament dels comuns recull que els sous s’han de fixar en el moment de l’aprovació del pressupost. 
 
El primer secretari del PS, David Rios, va explicar que s’ha descartat portar aquest tema a la justícia perquè els arguments són “febles” per tal que tinguin èxit al mateix temps que va remarcar que només s’ha de judicialitzar la política per una “qüestió superior” però no si es pot esmenar fàcilment. 
 
Al mateix temps, Rios va destacar que la rebaixa del 14% en la retribució de l’oposició del Comú d’Encamp és una mostra més que les minories comunals no estan prou valorades tot i que són una garantia democràtica del bon funcionament de les institucions a banda de la tasca de control que exerceixen i les aportacions que fan. El primer secretari de la formació va destacar que a diferència del Consell General, on el reglament afavoreix que les decisions que s’hi adopten estiguin acordades entre els diferents grups, als comuns l’ordinació atorga a l’oposició un paper testimonial (no poden pactar calendaris, l’ordre del dia, els salaris ni fer esmenes i, a més, la documentació es rep 72 hores abans del consell de comú sense possibilitat de demanar pròrrogues, entre altres aspectes). Per això, el primer secretari del Partit Socialdemòcrata va apel·lar a les majories a tenir un tarannà de treball conjunt, tal com succeeix al parlament, un fet que permetria aprofitar la tasca que porta a terme l’oposició, afavoriria la transparència i milloraria el funcionament dels comuns i, en definitiva, la democràcia.
 
Oberts a negociar la llei d’informació reservada
La proposició de llei de regulació d’informació reservada d’Estat, que regula els casos de confidencialitat, elaborada per Liberals d’Andorra (LdA) no acaba de satisfer el PS tot i que encara ha d’analitzar-ne en profunditat el contingut. En aquest sentit, el primer secretari de la formació va afirmar que “sorprèn” que es faci una proposta de llei de secret de la informació quan a tot arreu s’està evolucionant vers la transparència. La formació assenyala que hi ha algun punt del primer esborrany elaborat pels liberals que “grinyola” però tot i així va expressar la voluntat de negociar amb LdA per arribar a un acord per tramitar la proposició de llei conjuntament.

El PS demana canvis per millorar la “democràcia comunal”

Crea: 01/21/2016 - 10:59
David Rios, durant la roda de premsa (ANA)
El primer secretari del Partit Socialdemòcrata, David Rios, ha demanat aquest dimecres canvis en el funcionament dels comuns per assumir alguns punts del funcionament del Consell General que afavoreixin una major participació de la minoria en la “democràcia comunal”. Rios considera que el tarannà del Consell General fa que moltes de les decisions siguin acordades entre els diferents grups però que el Reglament d’organització i funcionament dels comuns no és tan equitatiu. “Si hi hagués la voluntat, moltes d’aquestes qüestions es podrien pactar”, ha afegit Rios.
 
Es refereix, per exemple, als calendaris de les sessions, els ordres del dia, la tramitació de preguntes, la documentació dels punts de les sessions dels consells de comú, l’ús dels espais, les esmenes, etc. “Si traslladéssim el funcionament del Consell General als comuns entenc que la democràcia comunal milloraria moltíssim, hi hauria molta més transparència”, ha insistit Rios. De la mateixa manera ha criticat que no hi hagi un estament similar a la junta de president que reculli l’opinió de tots els grups, ja que les reunions de cònsols, per exemple, només inclou l’opinió de les majories.
 
El PS no emprendrà finalment accions legals per l’afer dels sous a Encamp
 
Un altre dels punts que es podrien millorar, segons el PS, en el funcionament dels comuns seria que es pactés els salaris dels consellers i que els partits de la minoria tinguessin una dotació econòmica. La qüestió es debat després de l’afer dels sous dels càrrecs electes d’Encamp. En aquest sentit, el PS ha descartat finalment emprendre accions legals, perquè els possibles arguments “són febles per presentar una al·legació que tingui èxit” i “judicialitzar la política ha de ser per una raó superior”.
 
En aquest sentit, però, han volgut deixar clar que la decisió es tracta d’una “modificació encoberta” del pressupost i que, tal com preveu l’Ordinació de modificació del reglament d’organització i funcionament dels comuns, els canvis de les retribucions s’han de fer coincidir amb les aprovacions del pressupost comunal.
 
Els socialdemòcrates creuen que hi ha “alguna qüestió que grinyola una mica” en la proposició de llei sobre els secrets d’ Estat
 
David Rios s’ha mostrat “sorprès” perquè els Liberals d’Andorra proposin una llei de regulació d’informació reservada d’Estat, ja que tothom està evolucionant cap a lleis que fomentin la transparència. De fet, la proposició es fa amb l’esperit que el Govern no pugui ser opac en determinades qüestions, però Rios ha insistit, sobre el text dels liberals, que “com a títol ja no ens agrada gens”. “Hi ha alguna qüestió que grinyola una mica”, ha afegit el primer secretari del PS, qui no ha volgut donar més detalls abans d’analitzar el text en detall.

Rios insta les majories comunals a tenir un tarannà més obert amb les oposicions

Crea: 01/20/2016 - 19:27
David Rios, a través de la càmara d'ATV, durant la roda de premsa
El primer secretari del Partit Socialdemòcrata (PS), David Rios, ha instat les majories actuals dels comuns a tenir un tarannà més obert amb les minories. En aquest sentit, el dirigent de la formació ha volgut posar l’exemple de com es funciona al Consell General i ha assegurat que copiar algunes de les formes emprades a nivell del parlament permetria “millorar la democràcia” i aprofitar més “la tasca” dels consellers a les oposicions.
 
Per a Rios, el sentiment actual és que “la feina de les minories als comuns no està prou valorada” quan en canvi “són una garantia democràtica del bon funcionament de les institucions” i ha volgut comparar com es treballa a Casa de la Vall amb la forma de procedir a les corporacions locals. Així ha recordat com al parlament es pacten molts aspectes com ara els horaris de les comissions, el calendari de sessions o les dotacions pressupostàries de cada grup. Entre d’altres punts, també ha posat sobre la taula el fet que la documentació als comuns es reparteix tot just 72 hores abans a la sessió del consell, circumstància ben diferent a la que es dóna al Consell General.
 
“Si traslladéssim el seu funcionament [el del parlament], la democràcia comunal milloraria moltíssim, hi haurà molta més transparència i la majoria podria aprofitar el treball dels consellers de la milloria”, ha explicat el primer secretari del PS. Per això, ha reclamat que “els cònsols actuals agafin algunes d’aquestes idees”, el que permetria “millorar el funcionament de les parròquies i donar un millor servei al ciutadà”. 
 
Rios també ha anunciat que, un cop analitzada la situació, el PS no presentarà cap acció jurídica a l’aprovació de les noves retribucions a Encamp, possibilitat avançada ara fa uns dies pel conseller Pere Marsenyach. El dirigent socialdemòcrata ha recordat que, a l’entendre de la formació, i seguint el reglament d’organització i funcionament del comú, aquest canvi hauria d’haver-se vehiculat a través d’una modificació del pressupost de la corporació. Tot i optar per no fer al·legacions, sí que s’ha demanat a l’actual majoria que “procedeixi tal i com està fixat a l’ordinació”. Rios ha justificat la decisió tot apuntant que “judicialitzar la política ha de ser per una raó superior” i no pas per “una situació que es pot esmenar molt fàcilment”. 
 
Durant la roda de premsa, els periodistes també han preguntat a Rios sobre la proposició de llei de secrets d’Estat anunciada pel grup liberal. El primer secretari del PS no ha tancat la porta a la possibilitat d’arribar a un acord per tramitar el text de forma conjunta tot i avisar que “hem d’aprofundir perquè hi ha algun punt que grinyola i que s’haurà de negociar si es vol fer una proposta conjunta”. Rios també ha mostrat certa sorpresa pel nom escollit per al text. “Es presenta una proposició de llei de secret d’informació quan tot el món evoluciona vers la transparència”, ha alertat.
 
Subscriure a RSS - minories comunals