Partit Socialdemòcrata

El PS no emprendrà accions legals pels sous però demana rectificar

Crea: 01/21/2016 - 11:05
David Rios, durant una roda de premsa

Notícia publicada al Bon Dia

El Partit Socialdemòcrata (PS) no emprendrà accions legals contra la modificació de les retribucions dels càrrecs electes del Comú d’Encamp (que ha comportat l’increment d’un 7,2% del salari dels cònsols però una reducció d’un 14% del dels consellers de l’oposició). El que sí que demana la formació és que la corporació compleixi les ordinacions, un fet que no ha succeït, ja que tal com assenyalen, la que regula l’organització i funcionament dels comuns recull que els sous s’han de fixar en el moment de l’aprovació del pressupost. 
 
El primer secretari del PS, David Rios, va explicar que s’ha descartat portar aquest tema a la justícia perquè els arguments són “febles” per tal que tinguin èxit al mateix temps que va remarcar que només s’ha de judicialitzar la política per una “qüestió superior” però no si es pot esmenar fàcilment. 
 
Al mateix temps, Rios va destacar que la rebaixa del 14% en la retribució de l’oposició del Comú d’Encamp és una mostra més que les minories comunals no estan prou valorades tot i que són una garantia democràtica del bon funcionament de les institucions a banda de la tasca de control que exerceixen i les aportacions que fan. El primer secretari de la formació va destacar que a diferència del Consell General, on el reglament afavoreix que les decisions que s’hi adopten estiguin acordades entre els diferents grups, als comuns l’ordinació atorga a l’oposició un paper testimonial (no poden pactar calendaris, l’ordre del dia, els salaris ni fer esmenes i, a més, la documentació es rep 72 hores abans del consell de comú sense possibilitat de demanar pròrrogues, entre altres aspectes). Per això, el primer secretari del Partit Socialdemòcrata va apel·lar a les majories a tenir un tarannà de treball conjunt, tal com succeeix al parlament, un fet que permetria aprofitar la tasca que porta a terme l’oposició, afavoriria la transparència i milloraria el funcionament dels comuns i, en definitiva, la democràcia.
 
Oberts a negociar la llei d’informació reservada
La proposició de llei de regulació d’informació reservada d’Estat, que regula els casos de confidencialitat, elaborada per Liberals d’Andorra (LdA) no acaba de satisfer el PS tot i que encara ha d’analitzar-ne en profunditat el contingut. En aquest sentit, el primer secretari de la formació va afirmar que “sorprèn” que es faci una proposta de llei de secret de la informació quan a tot arreu s’està evolucionant vers la transparència. La formació assenyala que hi ha algun punt del primer esborrany elaborat pels liberals que “grinyola” però tot i així va expressar la voluntat de negociar amb LdA per arribar a un acord per tramitar la proposició de llei conjuntament.
Territori: