Partit Socialdemòcrata

Els consellers comunals del PS defensen una llei que millorarà la qualitat democràtica de les corporacions parroquials

Crea: 03/12/2018 - 18:19
Els consellers comunals del PS, durant la roda de premsa.
Els consellers comunals del Partit Socialdemòcrata (PS) han volgut defensar públicament la Llei d’organització i funcionament dels comuns presentada pels parlamentaris de la formació al Consell General, després de les dures crítiques amb què ha estat rebut el text, especialment per part d’alguns cònsols de Demòcrates per Andorra (DA). Joan Sans, Dolors Carmona i Cèlia Vendrell han deixat clar que la proposta legislativa ha estat treballada conjuntament amb ells i han argumentat que la seva aprovació suposaria una considerable millora democràtica en la forma de fer les corporacions parroquials que, han lamentat, ara mateix no és prou bona. 
 
En aquest sentit, Sans ha estat contundent a l’hora d’afirmar que “el sistema actual no és democràtic” i ha posat com a exemple el fet que “es prenen decisions en què els vots de la majoria són inferiors als dels vots dels grups de la minoria”. Per això, un dels propòsits de la proposició de llei passar per “garantir una democràcia que avui dia no hi és en aquesta organització”. 
 
Carmona ha explicat que, a l’entendre del PS, l’actual sistema dels comuns “no és una democràcia representativa perquè no és proporcional el nombre de vots a la representació que tenim als comuns”. Això provoca que “la nostra tasca queda com a supervisió de la gestió comunal”. La consellera ha afirmat que “volem tenir veu i vot; ara podem tenir veu però el vot no conta perquè tot es decideix segons la majoria”. 
 
 
Vendrell ha recordat que el text conté punts “més polítics”, com ara la supressió de la figura del cònsol menor o la repartició proporcional dels escons i altres “més democràtics” que persegueixen que “les minories tinguin més suports econòmics per fer la seva feina, més representació i accés a la informació amb més antelació i facilitat”. També es vol atorgar “més força als ciutadans” amb la possibilitat de participar en l’elaboració de part dels pressupostos. 
 
 
Els consellers han lamentat les dures crítiques que ha rebut el text. Per això, ha apuntat Vendrell, “era oportú sortir” a defensar-lo, ja que “no és una llei que s’hagin tret de la màniga els consellers generals sinó que ha estat treballada conjuntament amb nosaltres; no podem admetre que es denigri la feina d’uns polítics al Consell General i als comuns”.
 
En aquest sentit, Sans ha argumentat que proposar el text era “la nostra obligació” davant la inacció de Demòcrates per Andorra. “Al comú d’Encamp, les minories vam proposar regular certs aspectes com els salaris o la dedicació dels cònsols i se’ns va dir que no era tasca del consell del comú sinó del legislatiu”, ha recordat, tot indicant que “hem vist que no ve des de DA”.
 
 
Una de les reaccions que més malestar ha causat és la de la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que va arribar a assegurar que no tenia intenció ni tan sols de llegir-se la proposició de llei. “Sobten algunes declaracions en què es diu que no es vol tenir ni en consideració. És un menyspreu i una manca de respecte”, ha lamentat Carmona, tot comentant que “és una crítica destructiva, no constructiva”. Des de la formació, s’ha deixat clar que “ens agradaria que hi hagués aportacions per arribar a bon port i consensuar entre totes les forces una bona llei”.