Partit Socialdemòcrata

PS+I lamenta que l’ordinació de convivència s’hagi fet sense col·laboració dels grups i dels ciutadans

Crea: 09/27/2018 - 18:29
Carmona parlar amb la cònsol major, Conxita Marsol.
Les conselleres de Partit Socialdemòcrata+Independents (PS+I) a la minoria del comú d’Andorra la Vella, Dolors Carmona i Lídia Samarra, han lamentat que la nova ordinació de convivència ciutadana, higiene i medi ambient no hagi estat treballada més en profunditat i amb aportacions de tots els grups de la corporació i que tampoc hagi tingut en compte la participació d’altres col·lectius. Així ho han manifestat a l’hora d’explicar el perquè han optat per abstenir-se en la votació del text, del qual també han advertit que hi ha dubtes seriosos que es pugui fer un bon control de la seva aplicació en alguns àmbits, com ara en l’accés motoritzat a zones de muntanya. 
 
El text ha estat aprovat aquest dijous en sessió de comú. PS+I, però, ha optat per no votar ni a favor ni en contra, especialment pel fet de no haver pogut fer aportacions al que, finalment no deixa de ser una barreja de diferents reglamentacions. “Està bé tenir el text refós per consultar-ho, però ja es veuen diferents plantejaments i enfocaments. Hagués estat millor treballar-ho d’una altra manera”, ha apuntat Carmona, tot remarcant, a més, que tractant-se d’una normativa sobre convivència ciutadana, “hi havia d’haver participació i acció per part dels ciutadans” i incorporar “una part de drets i de deures”, ja que “si no queda això regulat, es fa tot just un règim sancionador”.
 
 
La consellera de PS+I també ha advertit que hi ha algunes parts de l’ordinació que precisaran recursos per poder assegurar el compliment. És el cas, per exemple, de l’accés motoritzat al medi natural. “Preocupa l’aplicació i el seguiment que es pot fer. Si no tenim els mitjans per fer el seguiment i fer el control, de què serveix tenir la norma. Hem de ser capaços de tenir-los”, ha argumentat. 
 
En la sessió també s’ha aprovat una modificació del pla d’urbanisme de la parròquia que ha de permetre a Jocs S.A., l’empresa que construirà el futur casino, projectar l’edifici amb una coberta plana que quedarà com a espai d’ús públic. Des de PS+I es veu positiu el fet de tenir aquest nou terreny, però s’ha optat per l’abstenció, ja que hi ha dubtes sobre si la societat podrà garantir-ne la connexió amb l’avinguda Meritxell i amb la plaça del Poble, tal com estipula el conveni signat amb el comú, en haver-se de posar d’acord amb propietaris de parcel·les adjacents. “L’experiència ens diu que les coses que no estan ben lligades tard o d’hora esclaten havent de pagar més. Per fer el projecte s’ha de canviar la norma, però si un del valor afegit de la cessió és la connexió amb Meritxell, veiem molt limitat si finalment no es pot fer per un desacord entre els propietaris”, ha comentat.
 
La sessió de comú havia de servir també per debatre el concurs de licitació de les obres d’embelliment dels entorns dels carrers on havia de construir-se The Cloud. Finalment, però, el punt s’ha posposat, ja que, com ha explicat la cònsol major, Conxita Marsol, la corporació ha rebut un ingrés extraordinari –d’uns 1,3 milions d’euros- provinent de la indemnització que ha hagut de pagar Govern pel cas dels deutes prescrits a la Batllia a causa de la lentitud de la justícia. La mandatària ha avançat la voluntat de finançar les obres amb aquests diners. També s’ha explicat que el conveni amb Andorra Telecom encara no s’ha pogut signar. 
 
Des de PS+I Carmona ha avançat que el projecte genera “moltes preguntes per fer” i ha reclamat poder conèixer el nou conveni amb temps. A la vegada, ha apuntat que el cost previst és ara un 33% superior a l’estimat inicialment i ha reclamat contenció al comú: “són temps de bonança, però hem de pensar també en què passarà quan no ho siguin”.  
 
Territori: