Partit Socialdemòcrata

Alís diu que en l’acord amb Liberals no hi ha “renúncia ideològica” i “donarà més força” per defensar el programa

Crea: 10/26/2018 - 12:17
Gerard Alís, durant l'entrevista (RTVA).
El conseller general del Partit Socialdemòcrata Gerard Alís ha defensat l’acord assolit amb Liberals d’Andorra (LdA) per concórrer conjuntament amb llistes territorials en les properes eleccions generals. El parlamentari ha remarcat, a més, que l’entesa no suposa “cap renúncia ideològica”, ja que cadascuna de les dues formacions continuarà defensant els seu programa en anar en solitari a la candidatura nacional. De fet, ha explicat, la voluntat és que aconseguint els escons parroquials es tingui més força per poder defensar aquests postulats durant la nova legislatura. 
 
Alis ha fet aquestes explicacions durant l’entrevista concedida al programa ‘Ara i aquí’ de Ràdio Nacional d’Andorra. El conseller general socialdemòcrata ha recordat que “el sistema electoral no és aritmètic” i que, per això, “cal sumar esforços perquè és el que pot donar-te la victòria a una o més territorials i així poder desenvolupar el nostre programa a nivell nacional”. El parlamentari ha qualificat “d’intel·ligent” la decisió adoptada per les dues formacions tot recordant que “si fem un anàlisis de tots els comicis, veiem que el guanyador és qui s’emporta les llistes territorials” i assegurant que “l’elector ho copsarà”. També s’ha mostrat confiat a poder desenvolupar l’acord al màxim: “la idea és fer llista al major nombre de parròquies i, evidentment, s’intentarà també a Sant Julià. Sóc optimista i crec que podrem dir que estem a totes”.
 
Ara bé, també ha deixat clar que l’entesa no suposa en cap moment renunciar a principis claus de l’ideari del PS. “Es farà una llista nacional i cada partits defensarà amb ella els seus programes. I en les territorials hi ha punts com més transparència o canviar el sistema electoral que compartim”, ha comentat. Per tant, “no suposa cap renúncia a les nostres bases ideològiques i ho hem d’explicar a la ciutadania, tot i que hi hagi veus que vulguin vendre que s’ha fet un pacte antinatura”.
 
Alís també ha rebatut les crítiques del grup parlamentari de Demòcrates per Andorra (DA) que lamentava les esmenes a la totalitat presentades tant pel PS com per altres partits de l’oposició a les lleis tramitades pel Govern. “Les fem per defensar el nostre programa”, ha defensat, tot posant l’exemple de la llei de Funció Pública: “hi ha canvis molt importants com fer desaparèixer la figura del funcionari. I això mereix un debat obert. No és electoralisme”. Al seu entendre, es tracta de temes “de calat” que “marcaran molt a la ciutadania” i, per tant, “és lògic que hi hagi debats intensos perquè  cada grup vol explicar el seu model i confrontar les seves idees”.
 
El conseller general ha reiterat el suport del PS a la negociació amb la Unió Europea per assolir un acord d’associació però ha lamentat que Govern ho estigui portant a terme sense transparència. “A l’inici trametia la informació amb certa fluïdesa, però això ha anat canviant. Caldria més informació envers els partits i també la ciutadania. Cal més pedagogia”, ha reclamat. Per això, ha apuntat que és necessitar “un canvi d’interlocutor amb un nou Govern” i ha avançat que “nosaltres tenim clar que continuaríem la tasca de negociació amb més comunicació cap a la ciutadania i els agents econòmics i socials”.
 
Per últim, preguntat sobre la despenalització de l’avortament, el parlamentari del PS ha lamentat que “qui ha posat sobre la taula la dicotomia entre Coprincipat i avortament és DA” i ha indicat que “tenir les dues coses és viable” tot remarcant que “la funció d’un polític és trobar solucions als problemes”. També ha apuntat que “la funció del Copríncep ha de ser la de cap d’Estat, no la de representant de l’església. Ha d’assumir-la i, per fer-ho, hi ha fórmules com va passar amb el divorci o el matrimoni homosexual”.