Partit Socialdemòcrata

DA es queda sol defensant una llei de funció pública sense consens dels sindicats ni de la resta dels partits

Crea: 10/25/2018 - 15:03
Pere López i Gerard Alís parlen amb la subsíndica, Mònica Bonell
El ple del Consell General ha refusat les esmenes a la totalitat a la llei de Funció Publica presentades per les diferents formacions de l’oposició, entre elles la tramitada pel Partit Socialdemòcrata (PS). Ho ha fet, però, únicament amb els vots negatius dels parlamentaris de Demòcrates per Andorra (DA). Govern i el seu grup s’han quedat sols en la defensa d’un text que, com ha posat en relleu Pere López ha estat elaborat únicament pels ‘taronges’, té el rebuig de tots els altres partits i de tots els sindicats dels treballadors de l’administració, ha provocat ja una vaga general i, per tant, difícilment, podrà perdurar en el temps. De fet, el líder del PS ja ha deixat clar que en el programa de cara a les eleccions generals hi figurarà la seva derogació i la promesa de treballar en consens per impulsar un nou text.
 
López ha iniciat la seva intervenció recordant la forma de treballar que es va impulsar des del PS quan s’estava a Govern, amb reunions amb representants dels sindicats a les quals també es va convidar els grups de l’oposició i que van permetre assolir fins a 33 acords que havien de servir de base per reformar la funció pública. Aquests, però, van ser “enterrats en un calaix” amb l’arribada de DA a l’executiu, ha denunciat. “És un text que s’ha elaborat en solitari, sense deixar participar en res als grups de l’oposició, que té rebuig dels sindicats, que ha passat amb calçador a la comissió consultiva i que ha generat una vaga general”, ha comentat el conseller general socialdemòcrata. En definitiva, ha resumit, “una llei on no hi ha hagut diàleg; només imposició, i que genera una fractura entre els funcionaris i Govern i entre els funcionaris i la societat”. 
 
De fet, el parlamentari ha estat força dur amb DA, a qui ha acusat de crear “un escenari de fractura i de pèrdua de temps” i de “destrossar la funció pública”. També ha lamentat que s’hagi volgut enfrontar els treballadors amb la resta de la societat, ja que “en lloc de solucionar els problemes, agafa el focus i el posa sobre els treballadors públics dient que són responsables de totes les situacions negatives que afecten la resta de la ciutadania”. Per això, ha afirmat que els demòcrates “no prestigien els funcionaris, més aviat els menystenen”. 
 
López ha denunciat que el que es vol amb la llei és “fer desaparèixer la figura del funcionari” i ha alertat dels “dos models” d’administració que hi ha sobre la taula. Per una banda, el del PS que aposta per “una administració forta, al servei del ciutadà” i, per l’altra, “una de debilitada, subjecta a lobbies, pressions o control polític”, que és el que vol DA. Per això, ha avançat que “el nostre programa derogarà la llei i apostarà per retornar als 33 acords assolits a la taula de funció pública, posats al dia, i sempre dins d’un ambient de diàleg, acord i respecte mutu”. 
 
Les tres esmenes a la totalitat –també n’havien presentat Liberals i UL-Independents de la Massana- han estat refusades al ple. Així sí, en tots tres casos, el rebuig ha estat possible únicament pels vots dels consellers demòcrates, únic partit de l’arc parlamentari que ha defensat el text. 
 
Retrets a la llei d’ocupació
La sessió de Consell General també ha servit per refusar una altra esmena a la totalitat, la presentada pels Liberals a la llei d’ocupació. El PS ha optat per abstenir-se tot i deixar clar que no ex comparteix bona part de les disposicions del text, ja que, com ha explicat Gerard Alís, “té mesures que poden contribuir a precaritzar l’ocupació i a generar més atur”. Des de la formació socialdemòcrata es veuen en el projecte legislatiu “mancances importants”, com ara el fet que “sembla facilitar l’ocupació amb treballs sense retribució” i que “eludeix el debat de crear una prestació d’atur realment contributiva, en la línia dels altres països de la UE”. 
 
El ple parlamentari també ha donat el vistiplau a dos altres textos. En primer lloc, s’ha aprovat per unanimitat la modificació de la seguretat social per ampliar la cobertura sanitària fins al 100% dels tractaments que precisin els donants d’òrgans. En segon, s’ha donat suport a la modificació de la de serveis de pagament i diner electrònic per adaptar-la a les darreres disposicions en aquest àmbit impulsades per la Unió Europea.