Partit Socialdemòcrata

DA refusa en solitari la moció del PS per impulsar un estudi sobre el cost dels pisos de lloguer a Andorra

Crea: 01/31/2019 - 18:36
Els consellers generals del PS, durant la sessió.

Demòcrates per Andorra (DA) ha evidenciat aquest dijous la seva “despreocupació” i “manca de sensibilitat” en la problemàtica de l’habitatge. Els seus consellers generals han estat els únics que s’han oposat a la moció presentada pel Partit Socialdemòcrata per encomanar a Govern la realització d’un estudi sobre el mercat de lloguer que permeti obtenir dades actualitzades i fiables per poder abordar possibles solucions. Per a Pere López, aquesta votació  deixa clar que des de la formació ‘taronja’ “no s’han volgut ocupar” del problema i suposa, al seu entendre, “una clatellada per a molts ciutadans que ho estan passant malament”.

La moció estava presentada “en sentit positiu i constructiu” i amb la voluntat de buscar el “màxim consens”. En concret, el text demanava a l’executiu “impulsar un estudi específic sobre el cost detallat per tipologies d’habitatge, àrees geogràfiques i d’altres característiques que es considerin rellevants de l’habitatge de lloguer a Andorra, així com sobre d’altres dades com ara el nombre de pisos buits o altres informacions vinculades i destinar-hi els recursos econòmics i humans necessaris per obtenir les dades esmentades en el millor termini possible i a poder abans de finalitzar la present legislatura”. López ha defensat que disposar d’aquestes dades “ha de ser beneficiós per tothom, pel Govern, sigui quin sigui, i pels diferents estaments que actuen en aquest àmbit”.

La proposta ha rebut el suport de la majoria de grups representats a la cambra, amb l’excepció de l’abstenció per part de Socialdemocràcia i Progrés (SDP). En canvi, DA ha anunciat que hi votaria en contra, fet que el conseller general del PS ha qualificat “d’una profunda decepció” tot recordant que “hem viscut vàries sessions de control en què el Govern ha estat incapaç de portar dades”. Per això, ha apuntat que es tracta “d’un nou exemple de la despreocupació de DA per la problemàtica de l’habitatge” i ha lamentat el que suposa “una nova clatellada al conjunt de ciutadans que ho passen malament”.

Canvis a la llei de la CASS per la reforma sanitària
La sessió de Consell General ha servit per aprovar també la modificació de la llei de la CASS que ha de servir per impulsar els canvis en els reemborsaments necessaris per implementar la figura del metge referent. Prèviament a la votació del text, la consellera general del PS Rosa Gili ha defensat dues reserves d’esmena. La primera perseguia assegurar que la seguretat social no pugui negar-se a cobrir el tractament mèdic que una persona necessiti en cas d’urgència a l’estranger pel fet d’haver estat atès a centres sense conveni, ja que “no podem penalitzar el pacient per la tria del professional”. La segona volia evitar la retallada en els reemborsaments per actes de fisioteràpia. Sobre aquest punt, Gili ha advertit que “no podem acceptar que algú hagi de renunciar-hi per un tema econòmic”, fet que “pot passar a molta gent”. Les dues han estat refusades.

En la votació del text global, el PS s’ha abstingut, ja que, com ha explicat la consellera general escaldenca, “tenim dubtes en relació a la seva implementació, que s’ha de fer a través de reglaments”. Tot i això, sí que ha valorat positivament que, en comissió, s’hagi acceptat dues de les esmenes presentades per la formació: la que revertia el fet que s’impedís anar a un professional forani quan hi hagi al país ni que sigui dos metges especialistes en l’àmbit de la patologia del pacient i la que farà que la CASS cobreixi també les despeses de desplaçament i allotjament dels usuaris que hagin de desplaçar-se a centres estrangers.  

El Consell també ha aprovat la modificació de la llei d’exercici de professions titulades i de col·legis i associacions professionals. El PS hi ha votat a favor, amb l’excepció de la disposició que permet a Govern habilitar autoritzacions especials per instal·lar-se al país a persones que no compleixin tots els requisits legals. Aquest punt ha estat objecte de reserva d’esmena per part dels socialdemòcrates. Gerard Alís ha defensat la necessitat que els col·legis hagin de fer un informe vinculant, ja que, en cas contrari, es podria crear “un colador per acreditar professionals que no disposessin de la titulació requerida”. La proposta, però, ha estat refusada pel ple. Sobre la llei en global, el conseller general ha apuntat que “millora considerablement la situació de l’exercici de professions titulades, dóna més seguretat jurídica i reforça el rol dels col·legis d’assegurar la qualitat del servei que es presta”.

El Consell General també ha aprovat, amb l’abstenció del PS, la llei d’ocupació. Alís ha explicat que “el contingut del text no condueix a fomentar treball estable sinó que, més aviat, precaritza el mercat laboral” i ha avançat que “des del PS desenvoluparem polítiques d’ocupació necessàries per als nostres ciutadans”. Sí que s’ha donat suport, en canvi, als altres dos punts de l’ordre del dia de la sessió: la ratificació del protocol 16 de la Convenció per a la salvaguarda dels drets humans i les llibertats fonamentals i una proposta d’acord per “incloure de manera efectiva i expressa la tècnica de micropigmentació per la reconstrucció de les aurèoles mamàries per a les dones sotmeses a una mastectomia a la cartera de serveis i, per tant, que sigui finançada per la CASS”.