Partit Socialdemòcrata

El decàleg d’errades de DA

Crea: 06/22/2016 - 17:25

La imatge internacional, tocada

L’aparició de Jordi Cinca als papers de Panamà i les posteriors revelacions sobre la seva activitat empresarial anterior han malmès la imatge d’Andorra. A aquest dany s’hi afegeix el provocat per la mala gestió de la distribució dels euros andorrans, l’aparició a la llista de paradisos fiscals de la UE o l’afer BPA, que s’ha portat amb una absoluta i greu manca de transparència i amb explicacions poc convincents.

La reforma sanitària, encara pendent

La reforma sanitària continua estancada. A més a més, s’ha detectat greus irregularitats en els comptes d’un organisme públic essencial com és el SAAS sense que, per ara, s’hagi impulsat de forma decidida cap acció per solucionar-les i depurar les responsabilitats que se’n derivin. A més, el ministeri de Salut genera molts dubtes, com evidencia la pèssima gestió de la intoxicació a Aigües d’Arinsal.

Mala gestió de la CASS

Al mateix temps que DA ha imposat cada cop més retallades i requisits estrictes als assegurats, com ara l’arrest domiciliari en les baixes mèdiques o la davallada de les pensions d’invalidesa, i un consell d’administració que prioritza els criteris economicistes, la gestió de la parapública deixa molt a desitjar, fins i tot amb pèrdues encara no explicades de 25 milions al fons de pensions entre el segon i el tercer trimestre del 2015.

Empreses sense la legislació necessària

Casos com el de Bio Valira, que ha fet fallida després d’haver rebut tant un préstec preferent de 250.000 euros com un premi Innovadors de 100.000, o el de l’Institut Marqués generen notables dubtes entre els possibles inversors. El sector de la biotecnologia continua sense regular malgrat les constants crides a fer-ho per part del teixit econòmic.

Salari mínim i pensions insuficients

Malgrat les recomanacions del Consell d’Europa, el Govern de DA manté el salari mínim per sota del 50% del salari mitjà. El compromís d’anar fent increments any rere any és, clarament, insuficient per a molts treballadors que encara tenen unes remuneracions lluny de la necessària per poder gaudir d’una vida digna, més encara després de la pujada de cotitzacions a la CASS que han hagut d’assumir al 50%. En la mateixa situació es troben aquells beneficiaris de prestacions socials que depenen d’aquest indicador massqsa baix.

Una agència tributària sense recursos

 

Els ciutadans han fet un gran esforç per acceptar la implementació d’un marc fiscal homologable però l’escassetat de recursos de l’agència combinada amb la dificultat per accedir a la informació dels contribuents i als terminis curts de prescripció –un model fruit de la voluntat política de DA– posen en dubte la capacitat de fer-lo complir. Ho demostra el cas de frau prescrit perquè no es va iniciar cap actuació malgrat l’avís dels inspectors que ho havien documentat.

Servei de telecomunicacions deficient

El servei que ofereix Andorra Telecom és avui dia –reconegut pel mateix ministre responsable– deficient, amb constants avaries i talls, sense anar més lluny el d’aquest mateix dilluns. Malgrat tot, Govern ha decidit agafar tots els beneficis fet que posa en risc la viabilitat futura de la societat, que té davant seu reptes importants com ara el d’adaptar-se a un nou context sense els importants ingressos que percep per la itinerància.


Desprotecció de patrimoni cultural

DA té una gran manca de sensibilitat envers el patrimoni cultural. El permís a una benzinera que se salta l’entorn de protecció del Pont de la Margineda és el darrer exemple. De fet, encara no s’ha aprovat cap nou entorn, fet de gran risc tenint en compte el canvi de la llei que redueix la zona de màxima protecció a tot just 20 metres. A més, les pintures de Santa Coloma continuen a un magatzem sense un lloc digne on ser exposades.

Improvisació en infraestructures claus

La promesa de fer un heliport topa una vegada i una altra amb la incapacitat de trobar una ubicació on no afecti veïns i que tingui el consens del comú concernit. El projecte d’una altra infraestructura clau, l’estació nacional d’autobusos, genera molts dubtes entre els professionals de l’arquitectura i s’ha fet sense els informes necessaris com ara el d’impacte ambiental o el d’inundabilitat, malgrat el risc que pot tenir la seva localització sobre el riu Valira. La improvisació és la tònica general.

Defectes a Engega i al pla de residus

Una bona iniciativa com impulsar el vehicle elèctric, a què el PS va donar suport, ha acabat, per culpa d’una mala redacció del reglament d’aplicació, sent utilitzada per unes poques empreses per treure’n profit. La majoria d’ajuts s’han distribuït entre tres negocis mentre que els particulars que s’han pogut beneficiar són minoria. Per altra banda, el pla de residus actual és insuficient, està obsolet i no es compleixen els objectius.