Partit Socialdemòcrata

El PS anuncia que derogarà la llei de Funció Pública aprovada al Consell General només amb els vots de DA

Crea: 01/17/2019 - 19:07
Gili, durant una sessió de Consell General (E.C./C.G.).
El Partit Socialdemòcrata (PS) ha deixat clar que, si en les eleccions generals de l’abril, aconsegueix el suport dels votants, derogarà la llei de Funció Pública aprovada aquest dijous al Consell General únicament amb els vots de Demòcrates per Andorra (DA). Així ho ha anunciat la parlamentària Rosa Gili durant el debat d’un text que, ha remarcat, compta amb el rebuig de la gran majoria de treballadors de l’administració –amb dues vagues incloses- i que continua la tendència dels ‘taronja’ de destrossar la imatge i desmotivar els empleats públics d’Andorra.
 
El debat del projecte legislatiu ha evidenciat, una vegada més, la manca de consens amb què DA l’ha impulsat. Des del PS s’ha criticat amb duresa un text que suposa més retallades pels treballadors i que no els posa en valor. Entre els aspectes més polèmics hi ha la desaparició de la figura de funcionari en gran part de l’administració, aspecte que ha estat durament criticat aprofitant diverses reserves d’esmena presentades. Sobre aquest punt, Gili ha recordat que ja la passada legislatura, aprofitant la llei de creació del pla de pensions, “DA ja va modificar l’essència del que ha de ser la funció pública d’un país democràtic, amb treballadors formats i que fan la seva feina amb independència de pressions i dels polítics que estan al poder”. 
 
La consellera general s’ha lamentat que, a partir d’ara, àmbits tan importants com l’educació pública, la gestió de documents personals o els tècnics d’Exteriors que negocien temes tan importants com ara l’acord d’associació podran ser portats per personal que no serà funcionari. I ha deixat clar que no es creu l’argument emprat per DA per tirar endavant aquest important canvi, tot al·legant que s’equiparen els treballadors públics andorrans i els qui no disposen de passaport. “Qui mai han volgut rebaixar els anys per tenir la nacionalitat, parlar de doble passaport o del vot dels residents, ara justifica la modificació de la Funció Pública per millorar la consideració dels treballadors públics no andorrans?”, s’ha qüestionat. 
 
Una altra reserva d’esmena defensada pel PS era la que volia incloure representants dels treballadors al nou comitè tècnic de gestió i organització, petició que “és essencial i de justícia”. En canvi, “sembla que DA es vol emancipar de la nosa que els hi poden provocar a un òrgan únicament consultiu” i “ha volgut arraconar i allunyar-los perquè durant aquests vuit anys és evident que els han molestat”.
 
També s’han refusat les reserves d’esmena vinculades a millorar les condicions dels interins. Gili ha lamentat que, en els darrers anys, “el Govern que exigia a les empreses privades no abusar de la figura del treballador temporal al mateix temps ha usat de totes les fórmules possibles i imaginables per explotar gent jove i no tant jove durant terminis de temps inacceptables”. Al seu entendre, amb els canvis de la llei i el fet que no s’hagin acceptat les propostes del PS –limitació dels contractes temporals a dos anys i dret a indemnització- la situació encara serà pitjor: “ara els interins ja ho tenen clar: quan no els necessitin, els enviaran cap a casa sense cap dret a indemnització. Què bé que els ho han arreglat!”
 
Gili també ha atacat els canvis introduïts en la reserva de plaça per ocupar càrrec públic, ja que considera que aquesta modificació està feta expressament per beneficiar determinades persones properes o, directament, de DA. “Resulta que el comptador queda a zero per a alguns que curiosament són càrrecs del seu Govern i del seu grup parlamentari. Aquesta disposició fa mal als ulls; beneficia els nomenats per la majoria”, ha indicat. 
 
Sobre el text global, des del PS s’ha recordat que DA “va fer promeses als funcionaris en campanya electoral i en lloc de respectar-les, en dos mandats, han destrossat la imatge i la motivació dels treballadors públics d'aquest país”. També ha alertat que “tots podem pagar les conseqüències d’una administració que no han sabut posar en valor”. Per això, a banda de votar negativament al text, Gili ha avançat que “si la ciutadania ens fa confiança en les eleccions, la derogarem”. 
 
En el debat també ha intervingut Pere López, que ha volgut recordar que, durant el Govern del PS (2009-11) “es van assolir 33 acords amb els funcionaris per modernitzar tota l’administració” i, en canvi, “amb DA és gairebé impossible arribar a consensos”. També ha destacat que la llei “no és un bon sistema; és impossible que ho sigui perquè té el rebuig frontal de tots els treballadors. Algú o altre haurà de venir a instaurar un bon sistema”.