Partit Socialdemòcrata

El PS defensa que cal canviar la Constitució per “blindar” el dret a l’habitatge

Crea: 10/18/2018 - 19:13
Els consellers generals del PS, durant un descans de la sessió.
El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha defensat la necessitat de “blindar” el dret a l’habitatge mitjançant un canvi de la Constitució que el reforci, un cop evidenciat que, amb l’actual redactat, és possible que un Govern no compleixi la seva obligació de prendre les mesures escaients per garantir-lo. El parlamentari ha lamentat que la política en aquest àmbit de l’executiu de Demòcrates per Andorra (DA) “no ha existit”, fet que ha conduït a l’actual situació, problemàtica que, en la seva opinió, en res contribuirà a millorar la llei de mesures urgents que continuarà el seu tràmit al Consell General després de no ser acceptada l’esmena a la totalitat presentada pels socialdemòcrates. 
 
Durant el debat al ple d’aquesta demanada de retirada del text, López s’ha mostrat molt crític amb DA, tot posant en relleu que el de l’habitatge “és un tema molt seriós” i, en canvi, el Govern “no se l’agafa de forma seriosa ni honesta” i únicament “improvisa” davant una situació provocada per un model on el dels pisos de lloguer “és un mercat més i s’ha de regular sol”. 
 
Davant aquesta actitud, el conseller general del PS ha recordat que l’article 33 de la Carta Magna estableix el dret a un habitatge digne. “Des del PS fa dies que ens plantegem si es protegeix prou a la Constitució”, ha indicat, tot apuntat que “si un Govern només pot esperar al fet que un privat faci pisos per solucionar-ho, cal canviar-la i reforçar-lo”. En aquest sentit, ha denunciat que, en comptes de “garantir un dret bàsic”, l’executiu demòcrata “ha fet cessació de les seves funcions” en aquest àmbit. Per això, ha afirmat, “cal una revisió de la Constitució per blindar aquest dret”. 
 
Durant el debat de l’esmena a la totalitat, López ha desgranat els punts que, a l’entendre del PS, hauria d’incloure una bona política d’habitatge i que, ha criticat, no es troben, ni de lluny, al text presentat pel Govern: “Ha de provocar la sortida de pisos buits al mercat, habitatges a un preu assequible, un equilibri entre oferta i demanda i discriminació positiva pels que tenen menys recursos”. 
 
Sobre el primer punt, s’ha mostrat molt escèptic amb l’eficàcia d’una taxa sobre els pisos vuits que “si s’analitza, és un pur exercici de cara a la galeria”, ja que entre altres motius, “la inscripció és voluntària” o “no hi ha cap creuament de dades”. En definitiva, ha resumit, “és poc més que una fal·làcia”. López ha defensat que “cal posar noms i cognoms als propietaris de pisos buits i s’han de posar solucions” quan, en canvi, “DA opta per mirar cap a una altra banda; sense aquests pisos, no hi ha solució possible a curt termini al problema”. 
 
El conseller general del PS també ha argumentat que “l’Estat ha de trobar solucions per poder oferir un tipus d’habitatge per la part de la població que, sigui per les circumstàncies que pugui, no pot pagar el preu del mercat”. En canvi, ha retret al Govern, “a la seva llei no hi ha cap menció a pisos socials”. També ha criticat que, amb les rebaixes fiscals previstes al text, “el que fan és reduir impostos, que són de tots els ciutadans, a qui vol construir pisos de luxe”, fet que, al seu entendre, “és una rebaixa arbitrària d’impostos del tot inacceptable; més un regal fiscal que una altra cosa”. 
 
L’esmena a la totalitat del PS ha estat refusada al Consell General. Per tant, el text seguirà a tràmit parlamentari amb el treball en comissió previ al seu debat definitiu al ple d’aquí a unes setmanes. 
 
Aprovat un canvi que fa encara més injusta la llei de transferències
El ple del Consell també aprovat la modificació de la llei de transferències que té per objecte adaptar el text a la Carta Magna després de la sentència del Tribunal Constitucional que anul·lava diversos punts. S’ha tirat endavant, però, únicament amb els vots dels consellers de DA i de sis parlamentaris escindits de partits que no hi ha donat suport. Els del PS han votat en contra d’un model on, com ha explicat Pere López, el “criteri” és el fet que hi estan a favor “un nombre majoritari de parròquies” que, però, “no representen ni de lluny una majoria de la població” i que, a més, perjudica seriosament Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià. 
 
Per això, ha deixat clar que “no ens sentim compromesos amb aquesta reforma i res ens impedirà que tornem a obrir el meló si podem”. I és que, a diferència de la fórmula defensada pels socialdemòcrates, que manté la solidaritat entre parròquies i es basa en les despeses que ha d’assumir cada comú, el model aprovat “és absolutament arbitrari” i té “una base inventada per quadra l’Excel”. La prova més clara és el fet que López ha demanat al cap de Govern, Toni Martí, “d’on surten els seus percentatges” i aquest ha estat incapaç de respondre.
 
López també ha volgut recordar que “la sentència del TC reclamava que aquest tipus de reforma s’han de fer amb amplis consensos”, situació ben diferent de la realitat. “Hi ha tres partits que estan en contra d’una llei que s’aprova amb consellers independents i pels pèls”, ha indicat el conseller general del PS.
 
L’Informe del Raonador deixa DA en evidència
La cambra també ha analitzat i debatut sobre l’informe del Raonador del Ciutadà sobre la seva activitat 2018, un document que, ha apuntat López, deixa en evidència vàries de les mesures engegades per DA, com l’eliminació de les pensions mínimes, que fa que “molta gent hagi de demanar ara una de solidaritat quan s’havien guanyat el dret de viure dignament a partir dels 65 anys” o la situació, de nou, del mercat de l’habitatge. Per això, ha comminat als demòcrates a “ser sincers i acceptar la realitat”, ja que “haurien de ser més conscients de la realitat al nostre país i que hi ha problemàtiques molt greus a les quals no estan sabent donar resposta”. 
 
Un altre punt de la sessió de Consell General era la moció presentada pel PS per instar a Govern a crear una comissió per l’elaboració d’una Estratègia Nacional pel Comerç així com per al seguiment del pla estratègic del turisme de compres, on hi participin tan agents econòmics com els diferents grups parlamentaris. López, a l’hora de defensar-la, ha recordat que “és una evidència que els comerciants estan preocupats per la davallada del volum de compres i seria interessant que tots junts poguéssim treballar en les solucions”. 
 
La proposta ha rebut el suport de tots els consellers de l’oposició, però no així de la majoria demòcrata. Per tant, ha quedat refusada. “Per què defugir aquest treball conjunt?”, ha preguntat López, tot recriminant a DA que “s’omplen de parlar del sentit d’Estat i quan tenen una proposta per fer-ho, per valorar què s’ha fet i què es pot fer es tanquen en banda. S’ho volen fer sols”. De fet, fins i tot, ha lamentat que “no només no volen a l’oposició, sinó que les suposades reunions amb el sector tampoc s’estan produint” tot indicant que “hem parlat amb associacions de comerciants i fa temps que no saben res del pla estratègic”. 
 
En la sessió de Consell General d’aquest dijous també s’han aprovat dos altres textos, en aquest cas amb el suport del PS: la modificació de la llei de creació de la Cambra de Comerç i el Codi de procediment civil. També s’ha tirat endavant una modificació de la llei de col·laboració entre l’administració general i els comuns i entre els comuns, en aquest cas amb l’abstenció dels socialdemòcrates. Alís ha apuntat que, gràcies a les esmenes presentades, el text ha millorat, sobretot pel que fa al control de l’activitat de les mancomunitats i, per això, s’ha optat per no votar negativament. Per últim, el ple també ha donat el vistiplau a la continuïtat de Raúl González com a president del consell d’administració de l’Agència Financera Andorrana, antic INAF.