Partit Socialdemòcrata

El PS no descarta aportar més informació del cas SAAS a la fiscalia o demanar incorporar-se com a part

Crea: 10/17/2016 - 18:10
López, durant l'entrevista (SER Principat).
El Partit Socialdemòcrata no pensa oblidar-se de les greus irregularitats viscudes al Servei d’Atenció Sanitària (SAAS) malgrat que el Govern hagi anunciat que traslladarà el dossier perquè la fiscalia l’investigui. Al contrari, el conseller general de la formació Pere López ha avisat que seguiran molt de prop com evoluciona el tema i, fins i tot, no descarta enviar més informació a la fiscalia o, fins i tot, demanar d’incoporar-se com a part en el cas. El parlamentari ha reiterat la convicció que les nombroses anomalies detectades pel Tribunal de Comptes permeten parlar sense embuts de l’existència d’una “trama de corrupció”. 
 
López ha avançat aquesta possibilitat durant l’entrevista concedida al programa ‘Hora Andorra’ de SER Principat. El conseller general ha expressat la “satisfacció per la feina feta”, especialment per la seva companya parlamentària Rosa Gili. L’anàlisi exhaustiva de tota la documentació, ha recordat, és el que va permetre denunciar l’assumpte com a “una xarxa de corrupció”, una expressió “molt rumiada”, ja que “estàvem molt segurs del que dèiem”. 
 
Al mateix temps, ha reivindicat que ha estat la tasca de control del PS el que ha acabat forçant el Govern a dur tot el dossier davant la fiscalia. “Gairebé s’ha vist obligat davant la nostra pressió”, ha afirmat, tot lamentant, com ja va fer uns dies Gili, que s’hagi volgut condicionar l’actuació del ministeri públic apuntant ja prèviament que en el cas no hi hauria delicte. “Això ho han d’analitzar aquells a qui els pertoca: la fiscalia i els tribunals”, ha afirmat. 
 
Per a López “els fets són massa clars” i, per tant, no hi havia “cap més camí” que portar la documentació a les autoritats judicials per iniciar la investigació pertinent. I, ha advertit, el PS hi vol estar a sobre. “Seguirem pressionant sobre aquest tema”, ha avançat. En aquest sentit, ha indicat que una de les mesures que es valoren és “demanar el dossier que s’hagi fet arribar a la fiscalia”. I que, de fet, no es descarten altres actuacions. “Segons com sigui, ens reservem la potestat d’ampliar-ho o incorporar-nos”. El conseller general no ha amagat certa crítica amb el fet que Govern hagi trigat tant temps a prendre la decisió de fer arribar la documentació al ministeri públic. “Veient el primer informe jurídic, no entenc com s’ha hagut de fer un segon i un tercer” ha apuntat. 
 
El cas Alcobé
López també ha estat contundent a l’hora de valorar la situació en què es troba el ministre d’Administracions Públiques, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, després que la setmana passada admetés que, en l’anterior legislatura, va treballar per BPA mentre ja ocupava la cartera d’Economia, fet que està absolutament prohibit per la Llei de Govern. “D’acord al que ha dit, la seva continuïtat a l’executiu no és possible”, ha assegurat el parlamentari socialdemòcrata, per a qui “estar un any i mig incomplint la llei i explicar-ho com si no fos res, és incompatible amb ser ministre”.
 
Al seu entendre, el cas Alcobé torna a evidenciar una situació que s’està convertint, malauradament, en massa habitual a les files de Demòcrates per Andorra (DA). “Sembla que es consolida la idea que les lleis no estan fetes per a ells”, ha indicat López que, a més, ha expressat preocupació perquè encara es puguin conèixer més fets d’aquest caire. “Tinc la sensació que no s’ha explicat encara tot i que tindrem més sorpreses desagradables”, ha apuntat. 
 
Per al parlamentari del PS, “tot plegat és molt poc seriós”. Tampoc li ha agradat, ha manifestat, que el cap de l’executiu, Toni Martí, hagi insinuat la possibilitat d’un avançament electoral, quelcom que ha definit com a “impropi de l’actual situació política”. Al seu entendre, “més que mai, ara el Govern ha ser determinat i no fer coses que posin en entredit la seva actuació”, com seria permetre la continuïtat d’Alcobé al gabinet. 
 
López també s’ha referit al cas protagonitzat per la ja exconsellera Meritxell Mateu, un afer que no ha dubtat en definir com “essencialment de corrupció política”, tot argumentant que “així ho estipula el GRECO”. Per això, ha afirmat que “aquesta trama mereix l’actuació del fiscal general” i s’ha preguntat “si no ho fa ara, quan?”. 
 
Reforma sanitària... i laboral
López també ha remarcat el perquè, ara per ara, no es preveu acceptar la proposta de pacte d’Estat per a una reforma sanitària. I és que, ha explicat, “la proposta que tenim sobre la taula no es correspon” amb un acord d’aquestes característiques. El parlamentari ha instat Govern a “prendre les decisions executives” que calen i a “endreçar la casa”, a la vegada que ha avançat “la predisposició màxima a treballar” si alguna de les mesures requereix canvis legislatius. 
El conseller general del PS també ha deixat clar que no comparteixen la proposició de llei de transparència que ha fet arribar DA a la resta de partits. “Vol posar més dificultats als ciutadans per accedir a la informació”, ha retret López. Per tant, ha avançat, “amb aquesta filosofia no hi ha treball conjunt possible”. 
 
El president del grup parlamentari mixt també ha avançat que el PS ja té ultimada la proposició de llei sindical anunciada ara fa uns mesos. “Els hi hem passat ja als sindicats”, ha explicat. Ara, però, s’està a l’espera de l’opinió que sobre el text els facin arribar les organitzacions europees consultades tant des de la Unió Sindical com des del Sindicat Andorrà de Treballadors. “Estem esperant que el valorin per poder-lo tancar”, ha apuntat.