Partit Socialdemòcrata

El PS portarà al Consell General les conseqüències de la Llei de la CASS i la de serveis socials i sociosanitaris

Crea: 03/10/2016 - 18:56
Gili i López durant la sessió del Consell General.
El Partit Socialdemòcrata (PS) vol portar al Consell General el debat sobre les conseqüències dels canvis introduïts per Demòcrates per Andorra (DA) a la Llei de la CASS i per l’aprovació de la de serveis socials i sociosanitaris la passada legislatura. Així ho ha anunciat el conseller general de la formació Pere López durant el debat del pressupost per a l’exercici 2016, que finalment ha estat aprovat amb els únics vots del grup ‘taronja’. Tan ell com els altres dos representants socialdemòcrates a la cambra han votat en contra del text, ja que, malgrat l’acceptació d’un petit nombre de les esmenes presentades “les diferències amb el nostre model continuen sent rellevants”.  
 
López ha volgut remarcar que “davant un projecte basat en asfalt i carreteres” que, amb algun petit canvi, “podria ser el de fa anys”, el PS aposta per una concepció d’Andorra ben diferent, com ara amb “altres propostes innovadores i més modernes”. També hi ha una clara diferència en el model social on, ha recordat, els canvis legislatius impulsats per DA han generat importants retallades que, ara, el PS vol posar en evidència. “Tenim la voluntat de portar a la cambra un debat sobre les conseqüències de la llei de la CASS i de la de serveis socials i sociosanitaris”, ha anunciat.
 
El president del grup mixt ha reconegut que el text incorpora alguns punts positius. “Celebrem l’esforç per mantenir el pressupost en educació i les partides per potenciar el turisme”, ha indicat, tot i lamentar que no siguin suficients per poder compartir-lo. A banda, ha volgut advertir DA que els 13 consellers que han votat en contra del projecte de llei “representen el 63% dels electors” i, per tant, ha instat els seus consellers a “buscar més consens”. 
 
El pressupost ha tirat endavant sense cap dels canvis proposats via reserva d’esmena pel PS. Així, es mantindrà la despesa “elevada” que es carrega al Fons de Reserva de Jubilació, ja que, únicament amb els vots favorables de DA, el ple ha desestimat reduir-la de forma substancial. Durant el debat, el conseller socialdemòcrata Gerard Alís no ha dubtat en qualificar aquest volum de costos com a “excessiu i abusiu”, a banda de lamentar que “no se’ns dóna cap justificació” i de recordar que “en aquest cas cal ser curós perquè es carrega a quelcom molt sensible”, com és la caixa de la qual han de sortir les pensions de tots els ciutadans.
 
Entre aquestes despeses hi figuren 3,8 milions de comissions per a les entitats gestores del fons, una partida que “gairebé s’ha triplicat en els darrers anys” i que el PS proposava reduir en gairebé un milió. Aquest estalvi, ha posat en relleu Alís, “permetria complementar les pensions més baixes fins al salari mínim de la gent que ha cotitzat entre 30 i 35 anys”.
 
Un camí similar ha seguit l’esmena que volia incrementar la partida destinada a les pensions i prestacions de caràcter no contributiu. López ha explicat que més enllà de l’augment concret de la dotació, “la voluntat és manifestar la insatisfacció amb els canvis fets la passada legislatura a la Llei de la CASS i amb l’aprovació de la de serveis sociosanitaris”, dos textos que l’efecte dels quals “preocupa pel que està comportant a les persones que reben prestacions socials”. De fet, ha alertat que la situació pot empitjorar segons es vagin culminant les normatives que han de desplegar-los. “Ens preocupa un desplegament reglamentari que continuarà en la línia de les retallades”, ha avisat. La reserva d’esmena ha estat refusada pel ple, malgrat comptar amb el suport dels vots liberals i de Socialdemocràcia i Progrés (SDP). “Sembla que hi ha més sensibilitat social al grup liberal que a Demòcrates per Andorra”, ha apuntat el parlamentari del PS. 
 
El pressupost del 2016 també inclou una important partida d’ingressos que Govern aconseguirà via els beneficis de FEDA i Andorra Telecom. López ha lamentat que això “respon a la incapacitat de l’executiu per equilibrar els comptes públics” i ha criticat “una política de curt termini i sense cap mena de visió que, a més, en el cas de la companyia de telecomunicacions es tradueix “en unes tarifes cares” per “un servei que és força deficient en alguns àmbits”. També ha atacat el caire “tributari” d’aquests preus que, a més, “perjudiquen els més febles”. 
 
Dues reserves més del PS volien dotar de més diners el projecte de construcció d’una planta de compostatge, que la comissió de Finances va acceptar però només amb una partida per a estudis. Gili ha defensat que cal avançar més ràpidament en matèria de reciclatge, ja que “malgrat alguna prova pilot anecdòtica i puntual, anem tard i hem estat poc ambiciosos”.