Partit Socialdemòcrata

Gili apunta que el cas Aigua d’Arinsal s’hagués pogut evitar amb una regulació “més estrica i exigent”

Crea: 06/14/2017 - 19:16
Gili, durant els instants previs a la compareixença.
La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS) Rosa Gili ha posat en relleu que la contaminació a la font d’Aigua d’Arinsal s’hagués pogut evitar si Andorra hagués apostat per una regulació “més estricta i exigent” com l’existent a França en lloc d’emprar la normativa espanyola. Aquesta ha estat una de les conclusions que ha volgut destacar la parlamentària després de la compareixença del ministre de Sanitat, Carles Álvarez-Marfany i dels tècnics francesos que han realitzat l’estudi per mirar de determinar les causes de la presència de norovirus al brollador, causa de la intoxicació massiva soferta per molts consumidors de la marca la primavera de l’any passat. Un dels punts que ha quedat de manifest després del treball dels experts de l’empresa Antea Group és que el pou del qual es captava l’aigua no es va construir tal com marcava l’estudi aprovat pel Govern, fet que s’hagués pogut detectar amb inspeccions més rigoroses com les que es fan al país veí. 
 
L’estudi presentat pels tècnics francesos ha revelat que la contaminació de les garrafes distribuïdes va ser conseqüència d’un cúmul de circumstàncies, com ara la presència del virus causant de la intoxicació a diferents zones de la vall d’Arinsal després d’un període de forta presència de turistes, el fet que algunes de les canalitzacions d’aigües residuals tant de la xarxa comunal com d’alguns privats tinguessin fuites o un període previ de pluges i nevades abundants. La clau, però, també s’ha de buscar al pou de captació d’aigua. Els experts d’Antea Group el van analitzar i van poder comprovar que la instal·lació no responia a les característiques que l’empresa explotadora havia presentat a Govern per obtenir els permisos de comercialització de l’aigua. En definitiva, no estava prou ben protegit i això va permetre la filtració de les aigües amb el norovirus. De fet, els mateixos tècnics han volgut remarcar que si el pou s’hagués construït seguint aquestes indicacions, no només no s’hagués produït l’episodi de contaminació sinó que, a més, en un futur es podria tornar a treure aigua per distribuir-la comercialment.
 
Davant d’aquestes explicacions, Gili ha recordat que “la legislació francesa és molt més exigent” i ha lamentat que “no se seguís per temes tan importants com aquest”, tot posant en relleu que “hi ha un aspecte de salut pública però també d’imatge d’Andorra”. La consellera del PS ha remarcat que els experts contractats per l’executiu “ens han dit clarament que si això hagués estat a França hi hauria hagut una inspecció per mirar si el foratge estava ben fet”. Així, ha recordat que malgrat que ·”l’empresa que va fer l’estudi, el va fer bé”, el problema va ser que “no es va construir com s’havia dit” i “això és molt greu”. Al seu entendre, “si haguéssim tingut una legislació més estricta, el ministeri hauria analitzat les condicions del pou i s’hauria pogut rectificar i evitar el que ens ha passat ara”. En resum, “la moral és que hem de ser més estrictes i més exigents. Com a societat i com a país no ens podem permetre que ens passin aquestes coses”.
 
 
La consellera general del PS ha volgut també destacar la “nota positiva” que suposa que “se’ns digui que el pou és recuperable”. Així, “l’aigua és bona si es capta com s’ha de captar i es fan les instal·lacions i proteccions convenients”.