Partit Socialdemòcrata

López crítica un pressupost que ni soluciona “els problemes reals” ni “la situació dels col·lectius amb dificultats”

Crea: 02/04/2016 - 22:53
López busca paper a la seva cartera mentre Gili saluda el ministre d'Ordenament
Pere López ha criticat amb duresa el projecte de pressupost per al 2016. Ho ha fet durant el debat de l’esmena a la totalitat presentada pels tres parlamentaris del Partit Socialdemòcrata (PS), celebrat aquest dijous al ple del Consell General. El també president del grup mixt ha desgranat les importants diferències entre el model d’Andorra i les prioritats que els separen de la majoria de Demòcrates (DA). En definitiva, ha assegurat que els comptes públics “no donen solució als problemes reals del país ni a la crisi econòmica”, així com tampoc a “la situació dels col·lectius amb majors dificultats”. L’esmena ha estat refusada amb els vots dels quinze consellers de DA, sumats als dels dos parlamentaris de Socialdemocràcia i Progrés (SDP).
 
Per a López, el pressupost no aposta “ni per una major cohesió social ni per la diversificació econòmica”, a banda de “mancar de tota projecció de futur”. A l’hora de presentar l’esmena a la totalitat, l’ha justificat tot deixant clar que no es feia “per oposició sistemàtica” sinó “per un altre enfocament de les prioritats de l’actuació pública”. I és que, ha remarcat, “tenim un model de país ben diferent del que proposa DA”. 
 
Un exemple d’això és el fet que “en plena crisi redueixen partides de caràcter social que afecten gent gran, infants i col·lectius que mereixen especial atenció”. Una circumstància, ha lamentat, especialment greu. “No poden haver-hi pensions tan baixes, ni de jubilació ni d’invalidesa ni cap altra”, ha afirmat. Per això, ha recordat, una de les 37 esmenes parcials presentades persegueix incrementar la partida dels complements no contributius. López ha lamentat que DA estigui posant “xifres i càlculs per davant de moltes persones” i ha advertit que les retallades introduïdes la passada legislatura via els canvis a la Llei de la CASS i l’aprovació de la de serveis socials i sociosanitaris “posen cada cop més ciutadans en situacions més complicades”. 
 
Seguretat social
El conseller general del PS també ha criticat les despeses previstes pel Fons de Pensions de Jubilació, que la formació vol reduir amb cinc esmenes parcials. “No compartim que vagi pel camí de convertir-se en una màquina de generar despesa”, ha manifestat.
 
López ha demanat al Govern el perquè “ha modificat la proporció fins ara existent entre empresaris i treballadors en les cotitzacions de la CASS”. En concret, l’executiu vol que els dos punts d’increment previstos es reparteixin al 50% (un punt per a l’empresa i un per l’empleat), fet que el PS vol modificar, ja que “suposaria una pèrdua del poder adquisitiu dels assalariats i perjudicaria les classes més baixes i els pensionistes”. El conseller ha lamentat que el 2014, tot i modificar la llei de la companyia, no s’apostés ja per aquest augment. “Ja sabien que s’havien de pujar les cotitzacions. No fer-ho va ser una decisió electoral”, ha indicat.
 
Política d’inversions
El parlamentari socialdemòcrata també ha lamentat l’escassa inversió en equipaments al SAAS, que ha provocat una seriosa advertència de la mateixa parapública. “Per què inverteixen més de 20 milions en via pública i només un equipament mèdic”, ha preguntat. Posteriorment ha volgut llegir al ple els paràgrafs amb l’avís llençat pels responsables de l’entitat. 
 
En aquest sentit, ha argumentat que “DA segueix confiant en un model d’inversions caduc centrat intensivament en infraestructures viàries”, el que “no facilita la diversificació econòmica, no permet modernitzar el país i té un dubtós impacte en l’economia”. López ha lamentat “l’absoluta falta de creativitat i la incapacitat d’innovació”. En contraposició a això, el conseller del PS ha defensat projectes inclosos en les esmenes parcials com ara un parc tecnològic, una planta de compostatge, millores en l’accessibilitat dels edificis públics o actuacions als rius. 
 
López també s’ha mostrat crític amb el dèficit previst, tot recordant la voluntat expressada fa anys per DA d’intentar que fos zero. “És important, malgrat el recurs als fons de les parapúbliques”, ha indicat. El conseller socialdemòcrata ha deixat clar que “tenim dubtes sobre algunes partides d’ingressos”, com ara la provinent de les taxes al consum pel tabac o l’IGI bancari. En aquest sentit, ha recordat que, durant el darrer Debat d’Orientació, el mateix cap de Govern, Toni Martí, va avançar una previsible davallada de la recaptació per aquests conceptes.
 
Marc pressupostari
Prèviament al debat a la totalitat dels comptes públics per al 2016, la cambra també ha debatut el marc pressupostari per al període 2016-2019, sotmès també a una esmena. El document l’ha superada gràcies als vots dels demòcrates, únic grup que no li ha donat suport. Des del PS, Pere López ha posat en relleu els dubtes que els generava la previsió feta pel Govern, com ara el del creixement del PIB –“quins sectors aportaran un 7% d’increment”, ha preguntat-, el de l’augment de recaptació impositiva o les inversions. Per això, ha reclamat tant a l’executiu com a la majoria de DA que intentessin aclarir-los. Les explicacions del ministre de Finances, Jordi Cinca, i del conseller general demòcrata Carles Ensenyat no han convençut els socialdemòcrates. 
 
Tant en aquest debat com en el del pressupost, López també ha estat crític amb la previsió d’agafar any rere any els dividends de FEDA i d’Andorra Telecom, pràctica que, ha denunciat, considera molt perillosa pel futur de totes dues companyies. “Estan esgotant un recurs per pagar despesa de funcionament”, ha advertit el parlamentari del PS, tot apuntant que “això no ho fa cap família ni cap empresa que vulgui estar ben gestionada”. També ha criticat que el recurs a aquests beneficis demostra “la incapacitat d’equilibrar els comptes públics” i ha lamentat que hagi convertit les dues parapúbliques en “la seva caixa per anar a agafar diners”. 
 
Agència antidopatge
El Consell General també ha refusat l’esmena a la totalitat que el grup liberal havia presentat al projecte de llei de creació de l’Agència Andorrana Antidopatge. Ho ha fet amb els vots contraris del grup demòcrata, d’SDP i dels tres consellers del PS. Rosa Gili ha defensat que el text compta amb “el vistiplau” de l’Agència Mundial (AMA), tot i que ha recordat que s’han presentat diverses propostes de modificació que “esperem que es prenguin en consideració i serveixin per millorar-lo”. 
 
Territori: