Partit Socialdemòcrata

López entén que el debat sobre polítiques socials ha servit per “desemmascarar la realitat de DA”

Crea: 11/18/2016 - 14:30
Els consellers generals del PS estudien amb els de LdA les propostes.
De les 12 propostes de resolució presentades pels consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) durant el debat monogràfic de polítiques socials, només tres han estat aprovades. Les altres nou, entre elles les que afecten els col·lectius més febles com ara els jubilats, les persones que cobren una pensió d’invalidesa o els malalts de llarga durada, han estat refusades per la majoria de Demòcrates per Andorra. A l’hora de fer balanç de les dues sessions, el parlamentari Pere López ha volgut posar en relleu que les votacions han servit “per desemmascarar la realitat” de DA i que han demostrat que “és fals que tinguin un programa social similar al nostre”.
 
El PS havia presentat fins a dotze propostes de resolució, entre elles les demanaven assegurar una pensió equivalent al salari mínim a aquells jubilats que haguessin cotitzat un mínim de 40 anys; incrementar el percentatge de salari que es percep si s’està de baixa per una malaltia de llarga durada; fer que el complement contributiu de les pensions d’invalidesa s’estableixi, segons el cas, en el 100% o el 50% del salari mínim –actualment està al 80 o al 40%-; o eliminar el requisit d’haver cotitzat 60 dels 72 mesos anteriors per tenir dret a determinades prestacions. Totes elles han estat refusades pel ple amb el vot contrari de la majoria de DA. 
 
Tampoc han prosperat les propostes que demanen incrementar el salari mínim fins al 50% del mitjà; donar caràcter de garantit a totes les prestacions incloses a la Llei de Serveis Socials i Sociosanitaris; fer que la CASS cobreixi els tractaments i visites de podologia per als jubilats i persones amb diabetis; destinar part dels beneficis d’Andorra Telecom a polítiques socials; i crear itineraris formatius per als joves entre 16 i 18 anys amb diversitat funcional. En cap dels casos, les mesures han comptat amb el suport de DA. 
 
Les votacions, a l’entendre dels consellers socialdemòcrates, han evidenciat el model social de la formació ‘taronja’. “Les propostes que afecten les persones més vulnerables han estat les que no han votat”, ha remarcat després de la sessió el líder del PS, Pere López. Malgrat això, ha valorat positivament un debat monogràfic que, ha afirmat, “ha estat clarificador perquè ha permès veure la veritable cara de DA, la que han sabut mantenir oculta durant els cinc anys que ha governat”. I és que, ha indicat, “el ciutadà ha pogut veure què defensa cada partit i desemmascarar la realitat de DA i quina és la seva política social”. 
 
 
López ha destacat que la majoria de dades que, des del PS, s’han posat sobre la taula aquests dos dies “no eren conegudes per la ciutadania”. Ara, ha manifestat, s’ha demostrat “la fal·làcia” de DA, que “ha jugat en molts moments a simular que tenia un programa social similar al nostre i ha quedat evidenciat que no”. 
 
 
Propostes acceptades
De les tres propostes sí acceptades destaca la que insta el Govern a tenir enllestits “els criteris i els requisits” per poder implementar el règim del tercer pagador abans del 31 de març. També s’ha encomanat que en els mesos vinents la CASS faci públic un estudi actuarial amb mesures a prendre amb un calendari d’aplicació per garantir la sostenibilitat del sistema. La darrera proposta demana a l’executiu que s’estableixin “protocols adequats” en el servei d’atenció telefònica a les víctimes de la violència de gènere.
 
Els consellers del PS també han donat suport a la majoria de propostes de resolució presentades per la resta de formacions -Liberals (LdA) i Socialdemocràcia i Progrés (SDP); DA no n’ha fet cap-. Només s’hi ha oposat a la que encarrega al Govern la realització d’una auditoria dels serveis socials i sociosanitaris. Gerard Alís ha explicat el motiu: “Ja hauria d’estar feta perquè així ho marca la Llei i perquè és necessària”. 
 
Així, el ple del Consell ha donat suport a què s’estudiï l’aixecament de diferents reserves de la Carta Social Europea revisada, a què s’impulsin préstecs sense interessos dins dels ajuts a l’habitatge i, a què s'estudiï si és viable ampliar la baixa de maternitat a sis mesos; a què es revisin els criteris d’atorgament de prestacions socials. En canvi, DA s’ha quedat sola a l’hora de refusar una taula per analitzar  millores en les pensions d’invalidesa.
 

Proposta de resolució

DA

LdA

PS

SDP

Taula per millores a pensions d’invalidesa (SDP)

No

Aixecament reserves Carta Social (SDP)

Préstecs sense interessos per l’habitatge (LdA)

Auditoria Llei Serveis Socials i Sociosanitaris (LdaA)

No

Estudi sobre viabilitat baixa de maternitat (LdA)

Revisió criteri d’atorgament prestacions socials (LdA)

Ampliació horari telèfon violència de gènere (PS)

Implementació del règim de tercer pagador (PS)

Increment prestació baixa per llarga malaltia (PS)

No

Increment pensions cotitzants 40 anys (PS)

No

No

Document de mesures per sostenibilitat pensions (PS)

Prestacions amb caràcter garantit (PS)

No

No

Increment del salari mínim (PS)

No

Beneficis d’Andorra Telecom a polítiques socials (PS)

No

Abs.

Itineraris formatius per a joves discapacitats (PS)

No

Tractament podològics per la gent gran (PS)

No

Increment de les pensions d’invalidesa (PS)

No

Eliminació del requisit de cotització de 60 mesos (PS)

No