Partit Socialdemòcrata

López denuncia que “DA no creu en la igualtat de gènere” ni en què “les dones puguin ocupar llocs de responsabilitat”

Crea: 02/13/2019 - 17:11
Un instant de la roda de premsa.
“Demòcrates per Andorra no creu en la igualtat de gènere i en què les dones puguin ocupar llocs de responsabilitat”. Així de contundent s’ha mostrat el conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López a l’hora de presentar una de les reserves d’esmena presentades de cara al debat al ple de la Llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació. En aquest sentit, el parlamentari ha lamentat que els ‘taronges’ hagin refusat la proposta que perseguia una major paritat en la composició dels consells d’administració de les entitats públiques. 
 
López ha fet aquestes valoracions durant una compareixença davant als mitjans que ha servit per explicar algunes de les reserves d’esmena que la formació vol debatre al Consell en relació tant a la llei d’igualtat com amb el pressupost per a l’any 2019. En el cas del primer text, n’han presentat quatre, entre elles la que persegueix que el ple es pronunciï sobre la proposta de reservar places per a dones “en els llocs directius” de les entitats i administracions públiques “un mínim del trenta-tres per cent que es veurà incrementat paulatinament fins com a mínim el quaranta-cinc per cent a finals de l’any 2021”. 
 
L’esmena es va presentar al text però ha estat refusada en el treball en comissió pels consellers de DA, partit que, ha recordat López, “tots els nomenaments que ha proposat els darrers anys han estat d’homes”. El parlamentari ha apuntat que “tot i la trajectòria d’aquesta legislatura, no podíem pensar que aquesta esmena no seria votada favorablement” i ha lamentat que “ha votat en contra i, fins i tot, a la possibilitat d’obrir un debat sobre si es podia matisar la qüestió dels percentatges i de la temporalitat”. Per això, considera que “s’ha constatat que el partit que governa no creu en la igualtat de gènere i en què les dones puguin ocupar llocs de responsabilitat i tancar la porta a una obligació legal perquè no sigui possible fer el que han fet els darrers anys”. 
 
 
Sobre el mateix text, els socialdemòcrates han presentat tres reserves d’esmena més. Fan referència a la proposta per establir quotes per a dones i per a persones amb diversitat funcional als concursos de contractació de personal públic, així com a les accions positives i de prevenció i a les mesures d’acció positiva.
 
Reserves esmena també al pressupost
El PS també ha presentat dues reserves d’esmena al projecte de pressupost per a l’exercici 2019, que també es votarà en la sessió prevista per divendres. En la primera, es vol defensar la proposta de modificació del text tramitada amb l’objectiu de solucionar el problema a l’hora de declarar l’IRPF que tenen els professors andorrans que treballen al sistema educatiu francès. 
 
López ha posat en relleu que el redactat d’aquesta esmena es va realitzar amb els mateixos afectats i pretén resoldreu el fet que “hi ha una discriminació i una mala interpretació del conveni per evitar la doble imposició amb França i alguns casos on se’ls fa tributar sobre una base molt superior als revinguts que realment obtenen aquestes persones”. Per això, “ens sembla raonada i justificada la demanda que es feia i l’esmena volia corregir el que en alguns casos són abusos econòmics per part de l’Agència tributària i en altres una mala interpretació”.
 
 
L’altra reserva d’esmena vol defensar l’eliminació de la disposició addicional que pretén poder cobrar pels rescats de muntanya en cas de negligència. De fet, López ha posat en relleu que, a més, el treball en comissió “ha empitjorat la situació en fer-ho extensius a les competicions esportives”. 
 
Per als consellers socialdemòcrates, es tracta d’una “fórmula que només es pot entendre per afany recaptatori” i que “deixa de tenir tot el sentit en un país que vol fomentar les activitats de muntanya i l’excursionisme”. I, especialment, “si qualsevol ciutadà, per por al pagament, retarda la trucada als serveis d’emergència i això el pot posar en risc”. Així, ha defensat que “hi ha altres fórmules alternatives més efectives, com ara imposar cursets de formació o serveis comunitaris”. 
 
El parlamentari socialdemòcrata ha defensat que “en una qüestió com aquesta la prioritat ha de ser la seguretat i la protecció” i, per tant, “no té sentit llençar un missatge en aquest sentit si som un país que vol potenciar les activitats de muntanya”. A banda, ha argumentat que, per aquesta regla de tres, la mesura “es podria fer extensiva a totes les actuacions no adequades dels ciutadans que són cobertes pels cossos de protecció”, fet que, lògicament, ha considerat totalment fora de lloc.