Partit Socialdemòcrata

López lamenta “la pèrdua de temps i credibilitat” d’una comissió especial amb què “s’ha fet el ridícul”

Crea: 02/15/2019 - 16:28
López pren notes durant la sessió.
El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha fet un balanç molt negatiu de la feina feta per la comissió especial creada arran de la crisi de BPA. Per al parlamentari, les importants dificultats que s’han posat a l’òrgan i la manca de voluntat de tirar endavant els treballs per part d’alguns grups han provocat que s’hagi perdut el temps i, encara més greu, la credibilitat del Consell General. També s’ha mostrat molt crític amb la manca de col·laboració d’entitats públiques com l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) –antic INAF- o la Unitat d’Intel·ligència Financera (UIF) i ha lamentat que s’hagi “fet el ridícul” davant la ciutadania. 
 
Els consellers socialdemòcrates han votat en contra del dictamen final de la comissió especial de vigilància i prevenció del risc per a l’estabilitat financera, el debat del qual ha iniciat la darrera sessió de la legislatura. I és que aquest òrgan, a l’entendre de López, “ha representat una pèrdua de temps i de credibilitat” en haver “treballat tres anys i vuit mesos per un balanç molt pobre i que arriba tard”. El parlamentari ha recordat que des de la formació es va proposar una comissió d’enquesta i que, en canvi, es va acabar optant per la fórmula de comissió especial que “ha estat caracteritzada per la manca de rumb, per no tenir cap pla de treball concret i, més enllà de soroll mediàtic, per fer poca feina”, ja que “han faltat recursos i voluntat de tirar endavant els treballs”. 
 
Això ha provocat que “no s’hagi assolit cap dels dos objectius inicials”. Per tant, “no s’ha aconseguit un reforç de la plaça financera ni tenir una idea clara sobre la necessitat d’un prestador de darrera instància”. Sobre aquest darrer punt, de fet, López ha acusat Govern de tenir “des del primer moment” una “voluntat d’anar només cap al Fons Monetari Internacional (FMI)”, fórmula que, en opinió del PS, “no se la pot permetre el país” pel seu elevat cost. Per això, ha indicat que “esperem que si canvia el Govern, no ens trobem una factura pendent de 100 o 110 milions d’euros” i ha instat “el ministre candidat” a explicar “quan costaria això” i d’on sortiran els diners”. 
 
El conseller general del PS també ha criticat la falta de col·laboració que, des de la comissió, s’ha trobat en entitats públiques com ara l’AFA o la UIF. “Tant el seu president com els seus directors s’han burlat sempre del Consell General”, ha afirmat, per després lamentar que “una institució com el parlament no pot fer el ridícul d’aquesta manera, permetre que els ciutadans es preguntin què està fent la comissió i que tota la feina a fer quedi per a la legislatura vinent”. I és que, ha manifestat, “han acabat els treballs i no sabem per què va arribar la intervenció de BPA”. 
 
Suport crític als canvis del codi de l’administració
La sessió també ha servit per aprovar la modificació del codi de l’administració per adaptar-lo a l’ús cada cop més extens de les noves tecnologies i d’internet. El PS ha donat suport al text, ja que, com ha explicat Gerard alís, “compartim l’objectiu i la necessitat de modernització”, tot i retreure que “es queda molt curt; un canvi com el que es pretén requeria una revisió més important”. 
 
En un altre punt, els socialdemòcrates han optat per abstenir-se en la votació de la llei del servei d’acció exterior i de la carrera diplomàtica. López, que ha reconegut que és un projecte legislatiu que no han pogut treballar en profunditat per l’acumulació de textos per la via d’urgència d’aquest final de legislatura, sí que ha apuntat que “sobta la cura i el detall amb què s’han establert alguns aspectes en contrast amb la de Funció Pública” i ha expressat “dubtes” de si “en algun moment s’ha legislat amb noms i cognoms o, fins i tot, en algun moment, amb noms propis”.