Partit Socialdemòcrata

El PS assegura que les polítiques del Govern suposen una asfíxia pels autònoms

Crea: 05/15/2020 - 10:56

López: "La tasca i l'exposició al risc del personal del personal del SAAS mereix un veritable reconeixement econòmic"  

Vela: "La transparència de les administracions garanteix el rendiment dels comptes i la responsabilitat en la gestió pública" 

 

El Partit Socialdemòcrata ha defensat la urgència de corregir la situació d'ofec dels treballadors per compte propi d'Andorra davant la incompatibilitat entre els ajuts. El President del Grup Parlamentari Socialdemòcrata ha recordat durant la sessió de control que la CASS es remet al que diu la llei, i que no és la culpable de la problemàtica de les incompatibilitats. "El redactat de la llei és del tot indiscutible i reflecteix la voluntat de la majoria: caldrà fer una modificació". López ha insistit que amb 615€ mensuals els autònoms no poden pagar les seves despeses, perquè tot i amb l'activitat suspesa, qualsevol petit negoci genera despeses de funcionament mensuals. Davant d'aquestes afirmacions, el ministre de Finances, Jordi Gallardo, ha assenyalat que la percepció de 615€ no respon a cap realitat. Una realitat que, segons expliquen des del PS, suposa una asfíxia per als autònoms, que no han rebut cap ajut directe pel mes de març ni el mes d’abril. Davant la negativa dels grups de la majoria, que han deixat clar que no preveuen acceptar la tramitació la proposició de llei dels socialdemòcrates, la formació ha lamentat que "prefereixen ocasionar problemes als autònoms en comptes d'acceptar una proposta del PS".

 

 

Durant la sessió, el PS ha demanat a la majoria que consideri una partida extraordinària al pressupost per agrair al personal del SAAS la seva tasca. "És evident que s'han produït molts agraïments de tota mena cap al personal sanitari", ha explicat Lòpez, "però cal anar més enllà: demanem a Govern que incorpori una partida extraordinària per una veritable remuneració extraordinària".

 

 

La presidenta del PS, Susanna Vela, ha posat en relleu l'afectació sobre el pont de la Margineda, bé d'interès cultural, que tindria el portal d'entrada a Andorra la Vella. En aquest sentit ha recordat que el Govern va aprovar el 24 de desembre del 2008 l'entorn de protecció del pont de la Margineda. "L'entorn es va dissenyar per conservar i fer valdre el monument. "Estem en una situació similar a la que ens vam trobar l'any 2016, amb la construcció d'una benzinera a la zona 2 de protecció de l'entorn del Pont de la Margineda", ha alertat Vela, que ha demanat quines han estat les aportacions que han fet els tècnics de patrimoni cultural perquè aquesta zona es pugui dignificar.

 

 

Vela també ha defensat la publicació actualitzada dels avals públics concedits al BOPA com un exercici de transparència: "Sense publicar el nom dels beneficiaris, no hi ha control efectiu de la concurrència ni sobre l'eficiència en la despesa", ha explicat la presidenta del PS, que ha volgut recordar que al Butlletí Oficial del Principal d'Andorra es publiquen ajuts amb dades nominatives com ara els ajuts per a la conservació i restauració de béns culturals o per al foment de pràctiques agràries específiques per al manteniment del medi natural. En aquest sentit, López ha lamentat que des de la majoria qualifiquin de "fràgils "als autònoms que han hagut de demanar les ajudes.

 

 

Els socialdemòcrates han remarcat durant la sessió de control que encara no han rebut el llistat de salaris dels càrrecs públics de les administracions. En aquest sentit, el President del Grup Parlamentari Socialdemòcrata ha demanat al Cap de Govern que "no falti a la seva paraula i que no amaguin realitats que han de ser públiques", Pel que fa a la baixada dels salaris dels càrrecs polítics, López ha insistit al Cap de Govern que encara no han vist el projecte de llei. "Es va comprometre a fer-ho i a compartir aquesta informació i encara no l'hem rebut", ha exposat López, que ha volgut demanar a la majoria com expliquen, en un moment de davallada d'ingressos i en el qual es demanen esforços a tothom, una estructura de Govern amb un total de 25 ministres i secretaris d'Estat (el més nombrós de la història d'Andorra).

 

 

Pel que fa al Servei de Guarda d'Infants, el Conseller Carles Sánchez ha demanat a la ministra d'Educació si preveu augmentar la cobertura horària del servei: "Considerem que tindrà una major demanda amb la tornada a la feina d'alguns pares i mares". En aquest sentit, Sánchez ha demanat també quan i com es decideix la creació del servei de guarda, quin és l'actual paper de les direccions i qui recull i avalua les peticions d’inscripció.

 

 

______
Imatge: Eduard Comellas/Consell General