Partit Socialdemòcrata

El PS demana una prestació per desocupació de 1.300€ per als autònoms

Crea: 03/27/2020 - 14:46

Els socialdemòcrates han entregat a Govern un nou paquet de modificacions dels reglaments de prestacions per fer front a la crisi

Andorra la Vella | El Grup Parlamentari Socialdemòcrata ha fet arribar a Govern un paquet de modificacions dels reglaments de prestacions per fer front a la crisi de la COVID-19. Una de les grans aportacions del PS és l'ajuda específica per autònoms. En aquest sentit proposen que Govern es faci càrrec d’una prestació per desocupació per autònoms (uns 1.300) i que no només es pagui durant període de crisi sanitària, sinó també més enllà per permetre la reactivació de l’economia un cop acabada la crisi.

El Primer Secretari del PS, Gerard Alís, ha volgut destacar la importància de tenir especial atenció als autònoms: "Les petites i mitjanes empreses són una part molt important del nostre teixit econòmic: no només perquè tradicionalment Andorra s'ha format per petites i mitjanes empreses sinó perquè arran de la darrera crisi financera molts assalariats es van convertir en autònoms. En aquest sentit, la formació ha proposat a Govern una mesura "similar a la prestació que existeix per assalariats i que permet garantir uns ingressos durant aquest període

de desocupació involuntària. L'ajut rondaria al 60% del salari mitjà, que demanem que es matisi en funció dels seus ingressos, tal com es fa amb la quota de la CASS”, ha exposat Alís. Des del PS també demanen que els treballadors per compte propi que puguin treballar però que s'hagin de quedar a casa per la cura de menors de 14 anys o fills amb discapacitat percebin una tercera part del salari mitjà interprofessional (709 ).

Els socialdemòcrates també han proposat la simplificació dels tràmits per demanar i obtenir els ajuts: "Cal fer un esforç per agilitzar l'accés als crèdits tous als autònoms i a les petites empreses. Llegint els decrets sembla que estiguin destinats a grans empreses amb departaments financers que poden recollir i presentar tota la documentació que es sol·licita", ha explicat Alís, que ha volgut remarcar la importància de facilitar les tasques per mantenir l'existència d'aquestes petites empreses.

El finançament d'aquestes mesures hauria de sortir del Pressupost de l'Estat: "És una mesura no contributiva que pot formar part del conjunt de mesures econòmiques que Govern posa a disposició de la ciutadania per fer front a la crisi" ha explicat Alís.

Al document, el PS també aporta una sèrie de propostes de modificacions del Reglament de les prestacions econòmiques dels serveis socials i sociosanitaris en relació amb els ajuts a l'habitatge i per desocupació involuntària per a assalariats. Amb aquestes mesures el PS vol, d'una banda, proveir de recursos la ciutadania per fer front a les despeses directament relacionades amb el lloguer i, de l'altra, augmentar recursos per a les famílies per fer front, indirectament, a les despeses sobrevingudes per l'aturada de l'activitat econòmica. Es persegueix doncs, eixamplar la base de les persones que hi tenen dret, rebaixant el temps que es disposa de l'ajut.