Partit Socialdemòcrata

El PS proposa a Govern una moratòria general de les operacions creditícies per evitar l'asfíxia de les famílies, els autònoms i les empreses

Crea: 04/03/2020 - 10:57

La moratòria no anul·la els pagaments, sinó que els posposa fins a 2 o 3 mesos

 

El PS assenyala que la contribució del sistema financer és clau per pal·liar les conseqüències econòmiques de l'aturada de l'activitat que la crisi sanitària està provocant. A entendre dels socialdemòcrates, els bancs haurien de posposar els pagaments dels crèdits i préstecs hipotecaris amb efecte retroactiu des de l'inici de la crisi per ajudar les famílies i les empreses a resistir durant aquests mesos de confinament.

 

"Cal que el sector bancari contribueixi a aquestes mesures i empatitzi amb la situació" explica el Primer Secretari del Partit Socialdemòcrata, Gerard Alís. "Si bé és cert que el sector bancari ha facilitat l'atorgament de línies de crèdit per dotar de liquiditat als nostres empresaris, autònoms i famílies per poder fer front a les seves obligacions econòmiques, aquestes mesures són garantides i avalades pel govern, que es fa càrrec dels interessos que generen. Creiem que cal anar més enllà i adoptar una mesura més general", ha assenyalat Alís.

 

El Primer Secretari del PS ha volgut recordar que fa dies que parlem de "corresponsabilitat de l'Estat, de contribució de les famílies, dels empresaris i dels autònoms per aportar solucions per sortir d'aquesta crisi." Ara creiem que caldria corresponsabilitat dels bancs, reportant el venciment dels crèdits i préstecs i crèdits hipotecaris per poder passar el moment de crisi econòmica sense ofegar ni famílies ni els autònoms ni les empreses, i que puguin afrontar la pèrdua de capacitat econòmica que aquesta crisi els hi comportarà". 

 

La moratòria, expliquen des del PS, no anul·la els pagaments, sinó que els posposa fins a 2 o 3 mesos, i no és una mesura excepcional ni exclusiva a Andorra: " tots els països del nostre voltant l'han adoptat, doncs permet donar de major liquiditat als afectats", ha argumentat Alís. Des del PS alerten que la pèrdua de liquiditat dificultarà molt més la recuperació econòmica global del país, ja que, durant un temps Andorra viurà bàsicament del consum intern, i si Govern no garanteix la liquiditat, la crisi serà encara més greu.