Partit Socialdemòcrata

El PS crearà un grup de treball per abordar la problemàtica dels joves amb addiccions a alcohol i drogues

Crea: 01/31/2018 - 17:29
Samarra, Carmona, Vela, López i Sánchez, durant la reunió.
El Partit Socialdemòcrata crearà un grup de treball intern per poder abordar la problemàtica dels adolescents i joves en situacions de risc, especialment aquells que pateixen addiccions a les drogues o a l’alcohol. La intenció és poder avaluar quines mesures i actuacions es podrien prendre per abordar aquesta delicada qüestió i incloure-les en les propostes programàtiques de la formació. Aquest va ser un dels compromisos adoptats durant la primera de les reunions polítiques que se celebraran regularment a les diferents parròquies, iniciades dimarts al vespre a Andorra la Vella.
 
La trobada va comptar amb la participació d’una seixantena de persones. Hi van intervenir, per part del PS, el president de la formació i conseller general, Pere López, la també parlamentària Rosa Gili, i les conselleres de PS+Independents al comú d’Andorra la Vella, Dolors Carmona i Lídia Samarra. Diversos assistents van posar sobre la taula la problemàtica dels joves afectats per addicions a substàncies estupefaents sobretot pel fet que els recursos que es dediquen a Andorra per atendre aquestes situacions són clarament insuficients. Per exemple, es va remarcar que no existeix cap centre especialitzat al país per poder atendre els casos més greus i, per tant, això obliga a derivar-los a instal·lacions de l’estranger, amb el conseqüent trasbals per a les famílies. 
 
Des del PS, López va explicar que fa temps que des del Consell General s’està seguint amb molta atenció aquesta situació, amb preguntes i demandes d’informació sobre la qüestió formulades per part dels parlamentaris socialdemòcrates. També va recordar que, durant la negociació per la reforma de les competències comunals, es va defensar que aquesta matèria havia de ser responsabilitat del Govern. El parlamentari socialdemòcrata, però, va admetre que cal anar més enllà i, per això, va proposar la creació d’un grup de treball específic dins del partit que abordi aquesta problemàtica i les possibles solucions a adoptar, iniciativa que va ser ben rebuda pels assistents i que es tirarà endavant en les setmanes vinents.
 
La reunió política, però, va abordar més temes. Així, les conselleres comunals van explicar la postura de la formació pel que fa a la reforma de l’avinguda Meritxell, tot explicant que l’elevada inversió prevista “tindrà repercussions a altres zones de la parròquia” que també necessiten actuacions urgents. Justament, es va demanar públicament que la gent els faci arribar denúncies de zones o llocs degradats. Per fer-ho es podrà fer servir els perfils a les xarxes socials de la formació o un número de wattsapp que es posarà en marxa en breu. També es va anunciar la realització de visites a diferents punts de la parròquia cada dilluns a la tarda per poder comprovar en persona quina és la situació.
 
Sobre les fortes inversions previstes, López va voler alertar que “les obres les paguem els ciutadans” i va recordar que això es tradueix en el fet que “ens costen més cars alguns serveis, com els aparcaments o els Serradells i es posen en qüestió molts altres de públics”. Sobre aquest punt, Carmona va denunciar que “el model de la majoria de DA és que si un servei no dóna benefici, es tanca el ‘xiringuito’, i si ja el fan privats es tanquen perquè no se’ls vol fer la competència”. 
 
Els assistents també van expressar la preocupació pel projecte faraònic que suposa l’edifici The Cloud. López va recordar que “fa temps que no el veiem clar” i que, per això, s’ha presentat una esmena al pressupost del 2018 per intentar aturar-lo. “No es garantirien ni un 10% del seu cost si els diners fossin seus”, va comentar. 
 
La trobada també va evidenciar la preocupació dels assistents pels efectes que poden tenir les lleis que està impulsant DA en matèria laboral, tant pel que fa al sector públic com el privat. López va criticar que, amb totes dues legislacions, “el Govern no ha tingut en compte els sindicats” i que “és un model elaborat només per una part de l’empresariat”. Per la seva banda, Rosa Gili va alertar que “no són bones lleis” i va defensar la necessitat d’uns sindicats que “puguin ser interlocutors vàlids”, ja que “poden ser enriquidors i ajudar a avançar també a les empreses”. En canvi, tal com estan ara mateix, els textos “no fan res més que debilitar encara més la part que ja era més feble: els treballadors”. 
 
Des del PS es va fer un balanç positiu de la reunió política, que serà només la primera d’una sèrie d’actes similars que es faran a la resta de parròquies amb l’objectiu d’apropar-se a la ciutadania i, així, traslladar les propostes del partit però també recollir preocupacions, inquietuds i idees dels assistents. La següent tindrà lloc a finals de febrer, a Encamp. La idea és que els actes celebrin cada darrer dimarts de mes.