Partit Socialdemòcrata

DA es nega a incloure el foment de l’esport de base com a criteri de distribució de subvencions

Crea: 12/20/2018 - 20:58
López intervé durant la sessió al Consell General.
La llei de l’esport s’ha aprovat al Consell General. Ho ha fet, però, sense incloure la promoció de l’esport de base com a criteri a l’hora de distribuir les subvencions entre les diferents federacions i clubs. Aquesta proposta del Partit Socialdemòcrata (PS) ha rebut el suport de tots els grups de la cambra amb l’excepció de Demòcrates per Andorra (DA), que amb la seva majoria no ha permès que prosperés i que ha evidenciat un model que prioritza per sobre de tot els resultats i l’elit, deixant altres valors i avantatges de la pràctica esportiva en un segon i, fins i tot, tercer esglaó.
 
El debat de la llei ha estat intens i llarg, ja que prèviament al text s’han abordat les reserves d’esmena presentades per l’oposició, entre elles les del PS. López ha defensat la necessitat que, a banda dels criteris ja establerts al text original, se n’afegissin d’altres com la promoció de l’esport de base, el calendari anual d’organització de competicions, el foment d’hàbits saludables o de programes d’inclusió social. “No neguem que cal potenciar l’elit, però no a costa de la resta d’entitats ni de dificultar l’accés a la pràctica esportiva a molts joves i adolescents”, ha indicat López, que ha lamentat que, sense aquests condicionants, es mantindrà la priorització de federacions vinculades a la muntanya i l’alpinisme, fet que provocarà “un futur negre” a les altres. 
 
 “DA es nega a què la promoció de l’esport de base i de competicions sigui un dels criteris per atorgar subvencions. No els importa el que costa moure això cada cap de setmana”, ha denunciat el conseller general del PS. La mateixa negativa s’ha trobat a l’hora d’incorporar criteris com el foment d’hàbits saludables o programes d’inclusió per a adolescents en risc d’exclusió, tot i que “promoure que les federacions que treballin en aquesta direcció, en apartar joves de mals hàbits a través de l’esport, pot representar un estalvi en altres àmbits”.
 
Una altra proposta demanada des del PS era la supressió de la Fundació de l’Esport. López ha lamentat que aquest òrgan “es ve a sumar a la llarga llista d’ens creats per DA i buida de contingut el ministeri”, tot avançant que “acabarà generant amb el pas dels anys més despesa” a banda de “generar indefinició en la política esportiva”. La reserva d’esmena, però, ha estat refusada per DA, que novament s’ha quedat sola a la cambra, igual que ha succeït amb la proposta feta per UL-IM per introduir la possibilitat de deduccions fiscals per a les empreses que inverteixen en patrocini esportiu.
 
En global, López ha deixat clar que “és un dia trist per a les persones que estimen l’esport i que li atribuïm un paper i contribucions a la societat”, ja que es tracta d’una llei “que fractura” aquest món i que “crea federacions de primera i tercera”. Per això, ha lamentat que “no pugui ser un text de tots i per a tots” perquè des de DA “no s’ha fet ni el mínim esforç per incorporar les aportacions de l’oposició”. També ha assegurat que moltes entitats “la veuen amb molta preocupació perquè saben què ha passat aquests any” i que “el futur serà negre per a totes les que no estiguin en el món alpí”. 
 
Un marc pressupostari defensat també únicament per DA
Durant el debat a la totalitat de l’actualització del marc pressupostari 2015-19, López s’ha mostrat molt crític amb el document, ja que, al seu entendre, ha estat elaborant “forçant les grans xifres” per evitar haver de modificar la Llei de sostenibilitat de les finances públiques, coneguda com a regla d’or. Aquesta forma de fer, ha explicat, es veu amb l’escàs increment de la partida destinada al pagament d’interessos, quan totes les previsions apunten a importants pujades de tipus durant l’any vinent; la reducció de la transferència a la CASS per cobrir el dèficit de la branca general, quan no es preveu cap mesura per a la reducció de la despesa sanitària; o la baixada del destinat a treballs i assessoraments externs que, ha indicat, només es podrà complir en cas que DA no continuï al poder. 
 
El conseller general del PS ha afirmat que al Govern “li ha faltat valentia política per modificar la llei de la regla d’or i han preferit amagar el cap sota l’ala”. A la vegada, ha advertit que la manipulació del marc pressupostari “és un flac favor” per al següent executiu, ja que “la despesa del 2019 s’haurà d’afrontar governi qui governi i serà un problema que no hi hagi partides suficients”.
 
Durant el debat, López també ha apuntat els sis punts que deixarà en herència DA: “1.500 persones protestant al carrer, moltes economies familiars en un carreró sense sortida, tothom veu com llencen els diners públic, gestionar l’estadística per manipular la realitat, ningú ocupant-se de l’habitatge i el president de la gent gran dient que no se’ls escolta”. 
 
Altres punts aprovats
La sessió també ha servit per aprovar tres textos més, tots ells amb el suport del PS. Per una banda, la llei d’òrgans, cèl·lules, teixits i sang, que servirà per donar cobertura jurídica, entre altres, als trasplantaments. Tot i el vot favorable, la parlamentària socialdemòcrata Rosa Gili ha lamentat que no s’acceptés l’esmena per incrementar la cobertura sanitària dels donants, a la vegada que ha recordat que una proposta similar s’ha presentat també a la modificació de la llei de la CASS a tràmit per adaptar els reemborsaments a la reforma sanitària. 
 
Els altres dos textos (la llei de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió i la de conglomerats financers) tenen per objectiu complir els compromisos contrets amb la signatura de l’Acord Monetari. Gerard Alís ha recordat “el tarannà” del PS de donar suport a tot el que suposi “homologar Andorra” internacionalment.
 
El primer punt de l’ordre del dia de la sessió ha estat el nomenament de Joan Manel Abril com a nou magistrat del Tribunal Constitucional. El PS hi ha votat a favor, tot i que López ha lamentat que, una vegada més, DA hagi apostat per un home en comptes de per una dona. “L’equitat de gènere es demostra amb fets i no amb paraules”, ha comentat.