Partit Socialdemòcrata

Gili retreu a Govern que la política de residus se centra en “seguir alimentant el monstre” del forn incinerador

Crea: 05/25/2017 - 19:52
Rosa Gili i Gerard Alís parlen amb la subsíndica, Mònica Bonell.
La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS) Rosa Gili ha criticat amb duresa la política de gestió de residus del Govern de Demòcrates per Andorra (DA). Una forma de fer, ha lamentat, encaminada a “seguir alimentant el monstre”, en clara referència al forn incinerador. La parlamentària ha fet aquests retrets durant el debat de la proposta d’acord presentada per la formació mitjançant la qual es demanava a l’executiu que realitzés una consulta a la ciutadania sobre la importació de brossa per cremar a la instal·lació, moció que ha estat refusada amb els vots contraris de DA i també dels Liberals.
 
Durant el debat, Gili ha posat en relleu la “necessitat i l’obligació” que, a l’entendre del PS, té Govern de demanar l’opinió sobre aquesta mesura a la població, tenint en compte “les conseqüències” que pot tenir, tant pel que fa a la salut pública com pel que fa a la imatge del país. “En una decisió tan fonamental com aquesta, cal demanar la participació, implicació i responsabilitat del ciutadà”, ha afirmat, tot recordant en diverses ocasions que es tractava d’una possibilitat que “qui va guanyar les eleccions no portava al programa electoral” i, per tant, “la gent no ho sabia quan va anar a votar”.
 
La consellera socialdemòcrata ha criticat amb duresa l’aposta de DA per donar encara més activitat al forn quan, en canvi, “cremar residus no és de les tècniques millors valorades per la UE”. De fet, ha recordat que fins fa pocs mesos la importació de residus a Andorra no estava permesa per l’organisme comunitari, fins que es va canviar una directiva per introduir un factor de correcció climàtica a l’hora de valorar l’eficàcia energètica d’aquestes instal·lacions. Factor que, però, s’ha afegit pensant en països com Espanya o Itàlia, amb un clima més càlid i on l’ús de les calefaccions és més reduït, però no tant per Andorra, malgrat que finalment s’hagi beneficiat del canvi.
 
Davant d’això, s’ha preguntat “per què el Govern vol forçar la màquina” i ha posat en relleu la negativa evolució de les polítiques encaminades a fomentar el reciclatge. “Mantenir una instal·lació incineradora i reciclar més i millor són interessos oposats”, ha remarcat, tot lamentant que “els fets demostren que la política de reciclatge actual és decebedora i deixen clar quin és el model de DA: l’únic que fan és continuar alimentant el monstre”. En canvi, pel PS “cal canviar ja el model; si no, no anirem bé”.
 
La proposta ha estat refusada amb els vots contraris de DA i Liberals –sí que s’ha tingut el suport del conseller d’SDP Víctor Naudi i de la parlamentària independent, Sílvia Bonet-. Gili ha lamentat que des de l’executiu no s’aposti per donar veu a la ciutadania, a diferència d’altres Estats propers. “Els governs democràtics i avançats potencien aquestes formes de participació ciutadana”, ha afirmat, tot recordant el recent referèndum per aprovar una nova llei de l’energia a Suïssa.
 
Altres punts del dia
Durant la sessió d’aquest dijous, el Consell General sí que ha aprovat tres lleis –la d’intercanvi d’informació mitjançant sol·licitud prèvia i d’intercanvi d’informació espontani en matèria fiscal, la de mesures per lluitar contra el tràfic d’éssers humans i protegir-ne les víctimes i la del notariat-. Tots tres textos han rebut el suport unànime dels 28 parlamentaris, igual que la ratificació del Conveni per evitar la doble imposició amb Malta.
 
Un altre punt de l’ordre del dia ha estat l’anàlisi de l’informe de l’activitat del Raonador del Ciutadà durant el 2016. Des del PS, Pere López ha volgut posar en relleu que “recull la preocupació per l’evolució negativa de persones beneficiàries d’ajuts socials”, una situació que “és el resultat de les modificacions legislatives fetes per DA”. Per això, ha reclamat, “convé que el Govern i el responsable d’Afers Socials el llegeixin i extreguin conclusions”.
 
Aquí ha arribat un punt de fricció amb la majoria i l’executiu, que han intentat negar que els canvis legislatius impulsats la passada legislatura afectessin les pensions de jubilació. López ha recordat que “vostès es van carregar les pensions mínimes pels qui havien treballat 40 anys” i ha apuntat que “no cal ser molt intel·ligent per veure que les queixes al Raonador es deriven d’aquests canvis”.