Partit Socialdemòcrata

López insta el Govern a afrontar les reformes claus per a Andorra després de 5 anys “d’immobilisme”

Crea: 05/05/2016 - 19:35
Els consellers del PS estudien les notes apuntades durant el debat.
El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha instat el Govern a afrontar d’una vegada per totes i de forma seriosa els grans reptes i les reformes claus que necessita Andorra. Ho ha fet durant la seva intervenció en el Debat d’Orientació Política celebrat aquest dimecres i dijous al Consell General i després de posar en relleu que, en els cinc anys amb Demòcrates per Andorra (DA) al poder, ha predominat més “l’immobilisme” que no pas el “reformisme” proclamat per Toni Martí i el grup parlamentari que li dóna suport.
 
Un àmbit on ha volgut expressar de forma clara aquesta necessitat és el del sistema de pensions. López ha criticat amb duresa les veus alarmistes que surten per part dels responsables de la Caixa Andorrana de Seguretat Social que, al seu entendre, contrasten amb l’escassa iniciativa de l’executiu en aquest àmbit. “Ja hi ha prou de posar angoixa a la gent per si cobraran o no les seves pensions”, ha reclamat, tot exigint que es prenguin mesures si realment hi ha un risc. Malgrat això, el parlamentari socialdemòcrata ha deixat clar que tant en aquesta qüestió com en altres “no ens hi trobaran si el que volen fer són retallades” i ha mostrat la preocupació per la possibilitat, comentada per Martí, de baixar el valor del punt –“ens fa por”, ha indicat- tot recordant que “hi ha moltes prestacions que ja són molt baixes”. 
 
De fet, per a López, aquest àmbit és un exemple que “amb els grans problemes de país, el projecte de DA s’ha mostrat immobilista” i ha recordat que “sobre temes com el model de competències o la sanitat, res de res es va fer la passada legislatura”. El conseller del PS ha deixat clar a Martí que “no ha fet les reformes necessàries” i l’ha instat a canviar radicalment de forma d’actuar en els tres darrers anys de mandat. “És a temps de no passar a la història com el que cap de Govern que va prometre molt i va deixar el país en una situació molt complicada” li ha etzibat. 
 
Sanitat sense reforma
Justament, sobre l’àmbit de la sanitat el parlamentari socialdemòcrata ha lamentat que “en els darrers cinc anys no s’han pres decisions” i, per això, “aquesta inacció ha provocat que els problemes s’hagin agreujat”. Sobre el pacte d’Estat ofert en la matèria, López s’ha mostrat obert a participar, tot i que ha deixat clar que “cal que tinguin propostes concretes i no discursos genèrics” i, llavors, “els valorarem”. 
 
Una altra gran reforma aturada és la del marc de competències i transferències. El representant del PS ha acceptat el guant llençat dimecres per Martí per fer un treball conjunt però ha demanat que “se’ns digui en quina direcció vol anar DA” tot apuntant que “no és possible que després de cinc anys no tinguin model o no l’exposin”. Així, li ha preguntat “si comparteix que no es poden mantenir les vuit administracions d’avui en dia” tot remarcant que “és inadmissible fer retallades socials mentre es manté aquest sistema”. A la vegada, ha avisat que “no ens hi trobaran si el que es vol és fer una reforma cosmètica” i ha advertit Martí que “esperem que amb aquest tema no li torni a entrar pànic electoral”.
 
Sobre la necessària reforma de la legislació laboral, incloent –hi el dret de vaga, López s’ha mostrat crític amb el fet que, segons ha apuntat Martí, els textos s’estiguin treballant sense comptar amb els sindicats. “Com es pot fer un codi de relacions laborals sense parlar-hi amb ells?”, s’ha preguntat, per després apuntar que “els deuen fer nosa”. En relació a altres drets fonamentals, el conseller del PS ha retret al cap de l’executiu que gairebé no dediqués “ni un minut de gairebé tres hores de discurs” a parlar-ne. 
 
Un altre punt on, els darrers anys, l’avenç ha estat clarament insuficient, a l’entendre del PS, és la modernització del marc legal de la funció pública. López ha destacat que tot s’ha limitat a una retallada salarial ara ja sense efecte i al canvi sense consens del sistema de complements de jubilació. Dos temes amb els quals, ha manifestat, “s’ha intentat posar la societat en contra dels funcionaris”. 
 
Durant la seva primera al·locució i les posteriors intervencions, López també ha volgut anunciar la propera entrada a tràmit per part del PS d’una proposició de llei de foment de l’emprenedoria. També ha defensat la necessitat de dotar al Tribunal de Comptes de capacitat sancionadora i d’un mecanisme perquè pugui portar les irregularitats que detecti en les liquidacions pressupostàries de les entitats públiques a la fiscalia. 
 
Altres àmbits
López també ha fet referència a dos problemes detectats en l’àmbit educatiu. El primer, la manca d’ensenyament de l’anglès al sistema andorrà. Ha acusat DA de tenir “un doble discurs”, ja que “ens omplim la boca de parlar d’un món global però limitem els nostres joves en una eina vital”. Per això, ha reclamat que “no hi hagi restriccions pressupostàries quan parlem de l’educació de la joventut”. L’altre punt que preocupa el PS és “el desgavell d’horaris” entre els diferents sistemes, que es podria solucionar si “el ministeri exerceix un paper de líder”. 
 
El parlamentari socialdemòcrata també ha abordat la necessitat de negociar amb la Unió Europea, tot emmarcat dins del pacte d’Estat signat ara fa uns mesos. El conseller ha vist amb bon ulls l’anunci d’incorporar els agents socials i econòmics i ha refermat el suport de la formació en aquesta matèria. “Cal saber trobar un acord que mantingui el que tenim ara i que ens doni el que també necessitem”, ha apuntat. 
 
Sobre la crisi BPA, un cop encarrilada amb la venda de Vall Banc, López ha avisat que ara “cal entendre què va passar i prendre decisions” i ha expressat la necessitat de “trobar una solució” per a una comissió especial que “ara no té rumb”. En l’àmbit del sector financer ha volgut mostrar-se favorable a la possibilitat, anunciada per Martí, de buscar un prestador de darrera instància i a la voluntat de reforçar l’INAF i la UIF.