Partit Socialdemòcrata

López retreu a Govern que durant set anys ha estat “més aviat permissiu” amb el contraban

Crea: 03/22/2018 - 16:45
López, durant la seva intervenció.
El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha criticat el tarannà “més aviat permissiu” que el Govern ha tingut els darrers anys amb el contraban, forma de fer que ha acabat provocant conflictes, especialment amb les autoritats franceses. Un exemple d’aquesta actuació es troba en el fet que no hagi estat fins aquest dijous, amb set anys de Demòcrates per Andorra (DA) al poder, que s’ha canviat la llei de control de mercaderies sensibles per fer-la realment eficaç en la lluita contra aquesta activitat il·lícita. El text s’ha aprovat amb la unanimitat de tot l’arc parlamentari.
 
La modificació de la llei de mercaderies sensibles era un dels punts de l’ordre del dia de la sessió de Consell General celebrada aquest dijous. Des del PS, López ha deixat clar des d’un primer moment que “nosaltres hi votarem a favor”, però ha volgut recordar que a la cambra hi havia consellers “que el 2010 van votar en contra d’un text similar”, recordant el projecte legislatiu presentat llavors pel Govern del PS.
 
Des de llavors, ha lamentat “durant set anys s’ha estat més aviat permissiu” amb el contraban i, en canvi, “ara se’ns vol fer veure que hi ha un Govern compromès”. La prova d’aquesta dicotomia és que s’ha mantingut durant aquest temps una llei que no era eficaç, fet reconegut pel mateix executiu, ja que les sancions, tot i ser importants, no acabaven sent efectives. “Quantes s’han cobrat?”, ha preguntat López. La resposta: gairebé cap. Per tant, el text fins ara vigent “no ha tingut cap efecte dissuasiu”. López ha posat en relleu que “si hi ha una sanció de 6.000 euros, la persona multada té un problema; si és de 300.000, qui el té és l’administració. Davant d’això o es canvia la llei o es deixa passar el temps, que és el que ha fet DA”.
 
Aquest retard en canviar la llei ha provocat, segons ha explicat el conseller general del PS que “hi hagi gent que ha pogut fer una activitat il·lícita durant un temps sense cap conseqüència” i, finalment, ha derivat en enuig de les autoritats franceses, que els darrers mesos han exigit mesures més estrictes pr controlar aquestes pràctiques. “Si quan el senyor Cinca arriba a Govern, hagués agafat la llei del 2010 i l’hagués portat al Consell per aprovar-la, ara estaríem molt millor en matèria de contraban”, ha afirmat el parlamentari socialdemòcrata. 
 
Porta oberta, ara sí, als refugiats
La sessió de Consell General també ha servit per aprovar la llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries, text que des del Govern es considera bàsic per poder complir el compromís fet, ara fa dos anys i mig, d’acollir una vintena de refugiats provinents de Síria. El PS ha donat suport al text, tot i que Gerard Alís ha volgut “recriminar el retard en la seva adopció”.
 
El parlamentari ha posat en relleu que “han passat més de dos anys des de l’anunci” i ha defensat que “no és noble fer política en qüestions humanitàries; quan es fa un anunci com aquest, cal adoptar mesures ràpidament i de forma decidida”. Alís també ha deixat clar que, des del PS, “no volem que aquesta llei quedi com un brindis al sol” i, per això, ha apuntat que “Govern ja ha hagut de fer actuacions per a la seva aplicació de forma ràpida”. 
 
El Consell General també aprovat dos textos més: la llei de mediació, que, segons ha apuntat Alís, pot comportar “aspectes molt positius en molts àmbits” i el conveni amb Espanya per permetre que familiars del personal diplomàtic puguin realitzar activitats professionals al país de destí. Tots dos textos també han comptat amb el suport unànime dels 28 parlamentaris.
 
Territori: