Partit Socialdemòcrata

Pere López adverteix de “l’herència política terrorífica” que pot deixar Toni Martí per la seva inacció

Crea: 09/26/2016 - 17:09
López, durant l'entrevista a RNA (RTVA).
El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha carregat amb duresa contra la inacció del Govern de Demòcrates per Andorra (DA). El parlamentari ha recordat que, quan s’està a punt d’arribar a l’equador de la segona legislatura de Toni Martí al capdavant de l’executiu, són molts els temes claus del país, com ara sanitat o reforma de les competències comunals que encara estan pendents i, a hores d’ara, sense sensació que es puguin tancar realment abans del final del mandat. “Està a punt de deixar-nos una herència política terrorífica”, ha advertit.
 
El també president del grup mixt ha fet aquestes declaracions durant l’entrevista concedida al programa ‘Ara i aquí’ de Ràdio Nacional d’Andorra. López ha lamentat que amb l’argument que era necessari centrar-se en la resolució del cas BPA, el Govern hagi deixat de banda qüestions cabdals a resoldre com ara la reforma sanitària o la del model de competències i transferències comunals. La conseqüència, ha alertat, pot ser greu. “Martí arriba a la segona meitat de la segona legislatura amb tots els dossiers oberts”, ha indicat, tot mostrant-se preocupat pel fet que “ha parlat de molts temes aquests anys però no n’ha resolt cap ni crec que en resolgui cap”. Així, al seu entendre, “està en via de deixar-nos una herència política terrorífica”.
 
Un clar exemple d’aquest risc es troba en l’àmbit sanitari. López ha reiterat que el PS està disposat a treballar-hi des del Consell però ha deixat clar que qui ha d’agafar el lideratge de tot plegat és el Govern. “No podem responsabilitzar-nos de les decisions que s’han de prendre executivament”, ha apuntat. A la vegada, ha remarcat que “si s’arriba a final de legislatura sense posar ordre a la sanitat, serà una greu negligència”. 
 
López també ha volgut llençar una advertència. Amb el que el PS no tolerarà que s’apliqui aquesta política de no fer res serà amb les irregularitats al Servei d’Atenció Sanitària (SAAS). “Novament falta valentia política”, ha afirmat, i ha avançat que “si el Govern segueix jugant amb el calendari i ens vol marejar amb informes i contrainformes, nosaltres agafarem la documentació que tenim i la portarem a la fiscalia”. I ha deixat clar que el temps, per a la formació socialdemòcrata, ja està corrent: “no esperarem tot el mes d’octubre; si el cap de Govern no fa el que ha de fer, nosaltres no ho deixarem aquí”. 
 
Cas BPA
Com ve sent habitual els darrers temps, el cas BPA ha centrat una bona estona de l’entrevista. En aquest sentit, López ha reiterat que les informacions aparegudes els darrers mesos –i en especial la denúncia per part dels antics màxims accionistes de l’entitat, els germans Ramon i Higini Cierco, d’haver estat coaccionats per les autoritats espanyoles per facilitar informació dels comptes que tenien polítics catalans- són d’especial rellevància. “Una sèrie de persones han amagat informació pels seus interessos particulars o professionals, fent mal al país”, ha denunciat. Per tant, “cal que s’expliquin i clarificar-ho; no podem fer veure que no ha passat res”. Així, ha llençat una pregunta clara al cap de Govern: “Per què en 18 mesos no hi ha hagut el moment de posar això sobre la taula?”. 
 
Al mateix temps, ha volgut posar en relleu que aquesta no és només l’opinió personal sinó que és compartida pels altres partits integrants de la comissió especial creada al Consell General. “Tots han entès que calia la compareixença de tots els afectats; estimen que és convenient que aquestes explicacions es facin al Consell”, ha comentat.
 
López també ha defensat el treball que s’està fent en la taula del pacte d’Estat per la negociació amb la Unió Europea (UE). “Els agents socials estan contents pel volum d’informació que reben sobre el dossier”, ha assegurat. També ha criticat la postura agafada per altres formacions, com és el cas d’SDP –“és poc seriós que un dia s’aixequin de la taula i l’endemà tornin”- o Liberals. “No estem d’acord amb què Andorra pugui ara aixecar-se de la taula o alentir el procés”, ha manifestat, al mateix temps que ha reclamat a aquest segon grup “que diguin la veritat i quin és el seu posicionament”. 
 
El conseller general del PS també ha deixat clar que, malgrat tenir la convicció que l’acord d’associació és el camí a seguir –“és impossible una globalització real sense un espai de lliure mercat i prestació de serveis”, ha apuntat-, també hi ha línies vermelles. “No acceptarem cap acord amb la UE que sigui perjudicial per a l’economia del país”, ha remarcat. 
 
El debat sobre política social
El president del grup mixt també ha avançat que, pel PS, una cita clau del nou període de sessions serà el debat monogràfic sobre polítiques socials. La cita, demanada des de la formació, tindrà lloc el 17 de novembre. López ha recordat que la sessió té per objectiu demostrar els perjudicis que per a les persones més desafavorides han generat els canvis legals impulsats la passada legislatura, tant amb la nova llei de la CASS com amb la de serveis socials i sociosanitaris, textos que, ha recordat, “ho va fer DA però també van ser votats per SDP”. 
 
El conseller general del PS té clar que amb aquestes lleis “s’han fet unes retallades importants i severes en pensions i prestacions”. Una afirmació que, ara, es pot demostrar amb dades després d’haver recopilat un volum important de documentació i dades. “Estem en disposició d’evidenciar quines retallades s’han fet i com han afectat la gent”, ha assegurat.