Partit Socialdemòcrata

Pere López ataca amb duresa un pressupost que introdueix “de forma covarda” noves retallades socials

Crea: 01/12/2017 - 20:59
Un instant de la sessió de Consell.
El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha criticat amb duresa el pressupost presentat pel Govern de cara a l’exercici 2017. El parlamentari, durant el debat a la totalitat del text, ha atacat els comptes especialment pel que suposen per a les persones amb dificultats econòmiques, ja que, ha lamentat, “de forma covarda”, introdueix noves retallades socials. També ha atacat altres àmbits com la inversió poc creativa, centrada en gran part en xarxa viària; les despeses poc explicades d’algunes entitats públiques com l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB); o el fet que es tornin a congelar les transferències als comuns sense tenir ni tan sols un esborrany de la cada cop més urgent reforma de competències. 
 
En la seva intervenció, López ha posat en relleu el caire molt poc social del pressupost que, ha afirmat, “gira l’esquena a qui pateix dificultats econòmiques”. En aquest sentit, ha lamentat que a DA “no els preocupen massa aquestes persones” perquè “tenen un pes electoral reduït”. Així, ha indicat, “el descontentament d’àmplies bosses de sectors i col·lectius de la societat sembla que els té poc inquiets”. 
 
El conseller socialdemòcrata ha revelat que el pressupost per al 2017 inclou una disposició que perjudicarà de forma molt directa a les persones que reben ajuts socials. En concret, un canvi que endureix de forma “salvatge” els requisits per poder ser beneficiaris d’aquestes prestacions i que, ha acusat, DA introdueix “de forma covarda”. De fet, ha recordat que la disposició ja estava al text quan, durant el debat monogràfic de polítiques socials del novembre, quan el ministre Xavier Espot va defensar que Andorra està al capdavant dels països europeus en aquest àmbit. “Pagar 600 euros de pensions a qui ha treballat 40 anys no ens pot fer sentir orgullosos”, ha rebatut López. 
 
El parlamentari socialdemòcrata ha carregat durament contra un enduriment dels barems que, ha alertat, “exclouran moltes persones de renda mitjana” que no podran percebre aquestes prestacions. Per al representant del PS, la forma de fer de DA en aquest àmbit és clara: “Primer, arruïnen les persones; després, els familiars; llavors és quan es té dret a ajudes”. Així, ha criticat, “el seu concepte de política social és de caritat”.
 
Altres punts de disconformitat
Pere López també ha expressat la disconformitat de la formació socialdemòcrata amb la despesa que tenen previstes algunes entitats de dret públic. I, de passada, ha avançat que la voluntat és intentar reduir-la amb les esmenes parcials presentades al text. Per exemple, la idea és que davalli en uns 1,8 milions amb els canvis proposats al Fons de Reserva de Jubilació. “No veiem quin retorn suposa la suposada professionalització de l’ens”, ha comentat. També hi ha vàries esmenes centrades en l’AREB, el pressupost de la qual ha titllat de “decepció”, ja que “a la memòria no explica pràcticament res i ja s’ha convertit en una màquina descontrolada de generar despesa”. 
 
En les inversions previstes també hi ha unes clares diferències entre el model del PS i el de DA. López ha lamentat que, un any més, falta “creativitat” en els projectes, amb una partida molt elevada dedicada exclusivament a la xarxa viària i no a altres projectes de més valora afegit. “Costa d’entendre que sigui més important invertir 20 milions en via pública i no un en equipament mèdic”, ha apuntat, en referència a l’avís fet pel Servei d’Atenció Sanitària (SAAS) que existeix un important risc de descapitalització.
 
El conseller general socialdemòcrata també ha explicat una esmena parcial que consideren de gran importància: la que preveu restablir la figura del funcionari eliminada ara fa uns anys per la llei que va crear el nou pla de pensions dels treballadors públics. “Hem de corregir un error que ha quedat palès els darrers temps”, ha indicat López, tot recordant les dificultats per cobrir vacants en alguns departaments de l’administració, com ara el d’Estadística. “Determinades places estan perdent atractiu pels ciutadans”, ha remarcat. A més, ha manifestat, la mesura impulsada per DA “pot condicionar la independència i la vàlua” d’aquests empleats  i també suposa “donar-los menys valor i reconeixement”. Per això, ha avisat, “és un error que el país acabarà pagant tard o d’hora”. 
 
López també ha reiterat la negativa del PS a votar la congelació de les transferències als comuns. Ha refusat que sigui una irresponsabilitat tot recordant que, al final, “no suposarà més deute”, ja que les corporacions parroquials “també són l’Estat”. Així, “si una inversió la deixa de fer Govern, els comuns podran fer de seves”. A la vegada ha retret que incloguessin la mesura en el pressupost sense tenir els vots garantits i que no s’hagi intentat encara cap contacte per negociar un possible suport. “Amb nosaltres, no hi ha hagut cap aproximació per demanar-nos el vot”, ha afirmat.
 
El conseller general també ha explicat una de les esmenes parcials presentades i que, justament, preveu establir una sèrie de criteris als comuns a l’hora d’emprar les transferències de Govern. En concret, només un 40% serien de lliure disponibilitat. Un 25% s’haurà d’utilitzar per a despeses d’inversió; un 15% per a activitats esportives, culturals i socials; un 10% a manteniment de territori no urbà, a polítiques d’aprofitament de recursos naturals o de reducció de gasos amb efecte hivernacle i un darrer 10% a manteniment i millora de xarxes bàsiques de serveis.
 
Les esmenes a la totalitat presentades tant pel PS com pels Liberals han estat refusades pel ple del Consell General. Novament, però, DA s’ha quedat sola en la votació, ja que els tres partits a la formació han expressat de forma contundent el seu rebuig al pressupost per a l’exercici 2017.
 
La terrassa-coberta de l’Interceus
La sessió ha tingut un punt previ en l’ordre del dia en la segona votació sobre la declaració d’alienabilitat de la terrassa-coberta de l’edifici Interceus, de la qual el Govern es vol desprendre. La proposta s’ha hagut de tornar a portar al ple perquè el peritatge inicial fet per l’executiu contenia importants errors que feien davallar molt el valor que s’atorgava a la propietat. El PS ha reiterat, mitjançant la consellera Rosa Gili, la seva oposició a la venda de l’immoble, un espai que “pot tenir utilitat per a les escoles de Ciutat de Valls”. Al mateix temps, ha lamentat “la lleugeresa” amb què l’executiu justifica que aquest bé no és necessari.