Partit Socialdemòcrata

Pere López retreu a DA que tenen les grans reformes “per veure la llum” després de 5 anys a Govern

Crea: 05/03/2016 - 16:41
Pere López, durant l'entrevista (RTVA).
El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López s’ha mostrat molt crític amb el balanç dels cinc anys de Demòcrates per Andorra (DA) al Govern. Poques hores abans de la celebració d’un nou Debat d’Orientació Política, el president del grup parlamentari mixt ha lamentat que cap de les grans reformes anunciades per Toni Martí en entrar a l’edifici administratiu estan completades. Al seu entendre, això fa que la situació del país hagi empitjorat des del 2011. 
 
Així ho ha indicat el polític socialdemòcrata durant l’entrevista concedida al programa ‘Ara i aquí’ de Ràdio Nacional d’Andorra. “Fa cincs anys que DA governa i totes les reformes promeses estan per veure la llum”, ha assegurat López, tot recordant l’estat dels canvis al model de competències i transferències, l’estancament de la sanitat o la situació de la legislació laboral, entre altres àmbits. “Martí ha aguantat cinc anys sense concretar cap proposta”, ha lamentat, tot mostrant-se escèptic amb la possibilitat que això canviï de forma substancial en el futur. En definitiva, ha afirmat, “la situació actual és pitjor que la que li vam deixar nosaltres el 2011”. 
 
Durant l’entrevista, López també ha deixat clar que el PS no es fa enrere en la demanda de dimissió al ministre portaveu i de Finances, Jordi Cinca, per la seva implicació en els Papers de Panamà. “Mantenim la petició perquè la gravetat de la situació es veu dia a dia amb la informació que surt”, ha apuntat el conseller general, tot deixant clar que “ens dol cada vegada que surt el nom d’Andorra associat a manca de transparència després dels esforços que ha fet la ciutadania”. El parlamentari ha afirmat que “la seva presència a l’executiu, veient el que es comenta dia a dia, perjudica el país” i ha lamentat que, per ara, només el PS s’hagi pronunciat de forma clara en aquesta demanda. “No sé si totes les formacions tenen la llibertat de mans que tenim nosaltres”, ha indicat. 
 
López també ha avançat una proposta que el PS preveu fer durant el Debat d’Orientació Política en relació a les nombroses irregularitats denunciades, any rere any, pel Tribunal de Comptes. “Cal fer un seguiment d’aquests informes”, ha reclamat, “i que els incompliments portin unes conseqüències”. Per això, “proposarem que se li donen eines sancionadores i que pugui informar a la fiscalia perquè actuï”. El parlamentari ha afirmat que “la situació ha arribat a un punt insostenible i inacceptable”, com evidencia, per exemple, que el mateix Govern hagués de reconèixer el passat diumenge que han obert expedient per les irregularitats detectades al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). El conseller general del PS ha advertit que faran un seguiment d’ aquesta investigació. “Si es tanca sense conseqüències, només s’haurà anunciat per fer-nos callar en la sessió de control”, ha manifestat, circumstància que no estan disposats a acceptar.
 
Sanitat i CASS
El parlamentari del PS ha estat especialment crític amb una de les reformes anunciades contínuament i encara aturada: la de la sanitat. “En cinc anys, les decisions han estat pràcticament nul·les”, ha assegurat, el que fa que “no acabem de veure clara la línia que vol impulsar el ministre”. Sobre la proposta de pacte d’Estat, ha recordat que el PS està obert a estudiar-la però que la informació aportada fins ara és insuficient. “Sembla que vulguin que vinguin a salvar des de fora el que no són capaços d’engegar”, ha apuntat, a la vegada que ha indicat que “hem de veure si al Debat d’Orientació el cap de Govern és capaç de començar a concretar cap a on vol anar”. 
 
López ha recordat la moció presentada pels consellers socialdemòcrates per instar el Govern a adequar el consell d’administració de la CASS al que estableix la llei. “No s’està complint ni la lletra ni l’esperit”, ha remarcat, a la vegada que s’ha mostrat totalment contrari a què aquesta parapública sigui “només economicista”, ja que “també cal sensibilitat social, laboral i sanitària”. 
 
L’acord d’associació i BPA
No tot han estat retrets cap al Govern de DA. López ha volgut reconèixer l’avenç fet amb la proposta de pacte d’acord per la negociació amb la Unió Europea per l’acord d’associació. “Estem molt satisfets que s’hagi pogut concretar”, ha indicat, tot lamentant que, en canvi, des del Partit Liberal no hi ha un posicionament clar. “No puc entendre que, ara per ara, no tinguin projecte europeu”, ha manifestat, tot argumentant que “és difícil mantenir una indefinició tan gran sobre un tema tan important”. El conseller general ha posat en relleu la importància d’assolir un bon acord, tot recordant una crisi ben present encara: “Una lliçó del cas BPA és que una Andorra aïllada seria més fràgil que el que ja és un petit Estat”.
 
Justament, on també ha expressat satisfacció és amb l’anunci de venda de Vall Banc, que ha de permetre superar la crisi desfermada ara fa més d’un any per la intervenció de BPA. “Amb la informació que tenim, es compleixen les tres condicions que teníem fixades al PS”, ha comentat, tot recordant que aquestes eren que “els clients recuperin els diners, que es mantinguin bona part dels llocs de treball i que no hi hagi cap cost per a l’Estat”.