Partit Socialdemòcrata

Rosa Gili insta a DA a assumir la demanda del Consell d’Europa per despenalitzar l’avortament

Crea: 12/06/2017 - 20:31
Un instant de l'entrevista vist des de la sala de control (RTVA).
La consellera general del Partit Socialdemòcrata Rosa Gili ha instat a la majoria demòcrata que assumeixi la demanda feta pel Consell d’Europa i aposti per despenalitzar l’avortament en els tres supòsits considerats bàsics –malformació del fetus, perill per la vida de la mare i violació-. Ho ha fet després de les dures crítiques que, des de l’organisme, s’han fet a Andorra pel fet de ser un dels pocs països europeus que encara mantenen com a delicte la interrupció voluntària de l’embaràs. En aquest sentit, ha deixat clara la postura favorable del PS a aquesta possibilitat des de ja fa molts anys, tot remarcant que es tracta d’un tema de drets humans.
 
Gili ha fet aquestes valoracions durant l’entrevista concedida al programa ‘Ara i aquí’ de Ràdio Nacional d’Andorra, on també ha abordat altres aspectes de l’actualitat. Sobre l’avortament, ha indicat que “el que diu el Consell d’Europa no ens sorprèn” i ha volgut recordar que des del PS “ja hem intentat arreglar aquesta anomalia dos cops i les dues vegades no s’ha acceptat”. Sobre aquest segon intent –a la passada legislatura-, ha lamentat especialment que no prosperés per l’oposició de la majoria demòcrata “malgrat tenir una paritat entre homes i dones al parlament”. 
 
La consellera general escaldenca ha apuntat que el fet que “ara ens ho diguin des de fora”, el que fa és “refermar el nostre posicionament”. Gili ha retret que al país “hi ha molta hipocresia” tot recordant que “s’acaba avortant fora”. Per tant, al seu entendre, “és ridícul i absurd que continuï aquesta situació”. Per això, ha intentat fer una crida a DA. “Estaria molt bé que la majoria assumís això i volgués fer avançar Andorra amb un tema que és de drets humans”.
 
La parlamentària del PS també ha parlat del fet que la Unió Europea hagi inclòs Andorra en una llista de països que, malgrat no ser considerats com a paradisos fiscals, sí que han de modificar aspectes de la seva legislació tributària. “Val més estar a una llista grisa que no a la negra, però amb el temps que estem posats amb això, lamento que no ho haguem pogut arreglar abans”, ha indicat, tot posant en relleu que “no ens beneficia en res sortir com a ‘cooperants però no del tot’”. 
 
Gili també ha defensat que el PS hagi acordat amb els representants parlamentaris de Liberals i Socialdemocràcia i Progrés (SDP) fer un recurs conjunt perquè el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre si la reforma comunal s’adequa o no a la Carta Magna, després dels dubtes sorgits arran de l’informe jurídic encarregat pel comú de Sant Julià de Lòria. “Amb unes lleis de la transcendència de la de transferència i competències, hem d’estar molt segurs que no són inconstitucionals”, ha argumentat, tot avisant que “si ara no es fa [el recurs], algú ho podria reobrir més endavant amb un procés judicial; ens cal seguretat jurídica”. En aquest sentit, ha apuntat que “tots, al final, volem que s’aclareixin aquests dubtes i tenim la sort de tenir un organisme, el Tribunal Constitucional, que ho pot fer. Entenem que el recurs s’ha de fer”.