Partit Socialdemòcrata

El PS proposa reduir la despesa del fons de reserva de jubilació en 1,3 milions d'euros

Crea: 01/25/2016 - 17:51
Alís i López durant la roda de premsa (M.T./ARA).

Notícia publicada a Ara.ad

Els consellers socialdemòcrates del grup parlamentari mixt han presentat cinc esmenes al projecte de llei de modificació del fons de reserva de jubilació que tenen com a objectiu reduir la despesa del fons, que creuen "excessiva i abusiva". Pere López i Gerard Alís han explicat que d'una banda, troben excessiu el volum de comissions per a la gestió del fons, que es pressuposta en gairebé 4 milions d'euros i, de l'altra, veuen injustificades algunes despeses de personal, d'estudis i d'assessoraments. Els consellers socialdemòcrates han lamentat el volum de despesa prevista en el projecte de llei quan precisament un dels objectius en la creació del fons era el de no generar més despesa de l'actual.
 
En el primer cas, López ha explicat que la llei preveu un nivell mínim de comissions del 0,15%, al qual s'afegeix una comissió variable en funció del rendiment del fons, que és d'un mínim del 0,10% encara que el rendiment sigui negatiu com actualment, tal com ha destacat. El conseller general ha lamentat que la partida fregui els 4 milions d'euros, cosa que considera "un volum altíssim", tenint en compte que les entitats gestores, que són majoritàriament entitats bancàries del país, "actuen pràcticament com a custodis dels valors, ja que la manera com cal invertir ja ve donada pel mandat de gestió" i, per tant, "el risc que han de prendre és relativament poc". Amb tot, López admet que les entitats han de rebre una retribució, però ha recordat que durant el govern socialdemòcrata aquestes comissions eren més baixes.
 
L'objectiu del PS és que es generi un debat sobre aquestes despeses que es carreguen sobre el fons, i tot i que no han establert exactament quina reducció seria la idònia, proposen una rebaixa del 25%, per aconseguir un estalvi de com a mínim 1 milió d'euros.
 
D'altra banda, Gerard Alís ha explicat que les esmenes també van encaminades a aconseguir un estalvi de 350.000 euros en les despeses de funcionament. En primer lloc, el PS proposa eliminar la creació d'una nova plaça de tècnic júnior pressupostada en 41.600 euros. El motiu és que veuen innecessària la nova contractació "perquè la feina de gestió ja la fan les entitats gestores".
 
També volen eliminar una partida destinada a peritatges i auditories de 72.000 euros i reduir a la meitat la partida d'estudis i treballs tècnics, xifrada en 336.000 euros, tenint en compte que aquesta inclou les auditories legalment previstes, que no es poden suprimir. Finalment, també volen reduir a la meitat la partida de convenis per serveis de gestió que es preveu que pugui fer la CASS, pressupostada en 250.000 euros.