Partit Socialdemòcrata

Pere López, de ministre a candidat

Crea: 12/29/2016 - 10:52
El conseller general del PS, Pere López (ARA).

Article publicat a Ara.ad (29-12-2016)

Al llarg d'aquest darrer any ha protagonitzat intensos debats amb el cap de Govern, Toni Martí, que li ha retret en més d'una ocasió la seva bel·ligerància. Pere López ocupa la presidència del grup parlamentari mixt des de fa un any i mig després que la llista que ell encapçalava aconseguís només tres consellers generals. Al llarg d'aquest temps, des de les files del PS López ha intentat mantenir l'equidistància entre la majoria demòcrata, l'oposició encapçalada pels Liberals i els seus excompanys de files amb els quals ara ha de compartir grup parlamentari, Socialdemocràcia i Progrés.
 
Si bé és un home de números (la seva carrera professional està lligada a les finances, la qual cosa el va portar fins i tot a ser ministre d'Economia i Finances amb el PS entre els anys 2009 i 2011 després d'haver estat també director de finances al Comú d'Andorra la Vella), aquest darrer any ha abanderat la defensa de les causes socials i, de fet, insisteix en el fet que van ser ells, des del PS, els que van impulsar un debat sobre polítiques socials. És més, el conseller del PS ha remarcat en més d'una ocasió que aquesta iniciativa "pot servir com a precedent" per altres sessions del mateix tipus. Aquest debat va constatar la contraposició de dos models diferents, tal com va destacar el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, davant les crítiques de López retraient-li que certs canvis aplicats amb la Llei de serveis socials i sociosanitaris no feien sinó generar situacions injustes. De fet, ha criticat durament el fet que des del Govern de DA es vulgui prioritzar "la inversió en carreteres" en detriment d'altres necessitats i ha estat especialment crític amb el fet que es facin servir els beneficis d'Andorra Telecom i que aquests diners no es destinin al benestar dels ciutadans.
 
El seu coneixement de les finances l'han portat a debats intensos no només amb el cap de Govern sinó també amb el tiular de la cartera, Jordi Cinca, darrerament molt centrats en BPA i les seves conseqüències. Així, si bé van donar suport a la llei que va permetre una sortida a la situació de BPA en els primers mesos de crisi (una cosa que el cap de Govern no es cansa de recordar com també el suport que han donat al pacte d'Estat per a l'acord d'associació amb la UE) el cert és que ara han assumit un rol més crític.