Partit Socialdemòcrata

PS+I reclama “buscar alternatives” per optimitzar la despesa al centre de congressos abans que privatitzar-lo

Crea: 09/22/2016 - 20:01
Carmona i Samarra saluden un dels nous agents de circulació.
Les conselleres de PS+Independents (PS+I) al comú d’Andorra la Vella, Dolors Carmona i Lídia Samarra, han defensat la necessitat de “buscar altres alternatives” abans de tirar endavant la privatització del centre de congressos anunciada per la majoria de Demòcrates per Andorra (DA). Així ho han reclamat durant la sessió de la corporació celebrada aquest dijous després de remarcar que tirar endavant el projecte, i en funció de l’ús que s’acabi donant a la instal·lació, suposaria un dur cop per a la cultura no només de la capital sinó de tot el país. 
 
En resposta a la pregunta formulada per les dues representants de PS+I, la majoria demòcrata ha argumentat que donar en concessió les dependències és l’única sortida tot posant sobre la taula el fet que, des de la seva obertura, dels 968 actes celebrats, només 32 han estat congressos i únicament set han portat més de 500 persones. Als números, però, no s’ha explicat quants actes que no fossin congressos havien aplegat una xifra tan important de gent. També han admès que el cost de funcionament de la instal·lació és de 233.000 euros l’any i no els 700.000 apuntats fa uns dies en roda de premsa. Aquesta darrera, i molt més alarmant, xifra surt d’afegir-hi l’amortització de la inversió realitzada en el seu dia, prop de 12 milions d’euros.
 
Carmona ha defensat que aquesta despesa és perfectament “sostenible” i “assumible”. Tot i això, entén que sigui necessari mirar de cobrir-la o reduir-la però no pas amb la privatització. “Som partidaris de buscar altres alternatives abans de refusar l’ús actual d’aquesta infraestructura que dóna serveis a tots els ciutadans de la parròquia”, ha afirmat la consellera de PS+I.
 

Durant la sessió, la majoria ha assegurat que gran part dels actes que ara es fan a les instal·lacions que es volen privatitzar es podrien derivar cap a altres espais de la parròquia, afirmació que des de la formació socialdemòcrata no es comparteix. “Coneixem les altres instal·lacions i no tenen l’equipament de la sala gran del centre de congressos”, ha advertit, tot apuntant que “si es fa un ús diferent, perdrem en qualitat i en cultura, perquè molts esdeveniments i actes difícilment es podran fer”. A més, ha avisat, “serà un privat qui ho gestionarà i, per tant, les condicions i l’accés per a la ciutadania no seran el mateix”. 
 
I és que, ha recordat, fins ara “al centre hi ha pogut accedir tothom independentment de la seva condició econòmica”. Això pot canviar de forma radical si s’acaba privatitzant i, especialment, si se cedeix per ubicar, com s’ha comentat, el futur casino. “Parlem d’una concessió de les instal·lacions i l’ús es posa en dubte que sigui el mateix que es fa fins ara”, ha indicat, tot remarcant que “és el ressò que ens han fet arribar associacions i particulars”. Per això, ha reclamat, “ens ho hem de replantejar tots plegats”. 
 
 
Carmona ha deixat clar que, al seu entendre, la despesa de funcionament del centre és perfectament assumible. I més si es compara amb un altre cost aprovat aquest dijous en sessió de comú: el del nou enllumenat de Nadal. “Si podem assumir una ornamentació per 200.000 euros per un mes i mig, un any de gestió d’una instal·lació d’aquest tipus aporta molt més que l’enllumenat”, ha indicat. 
 
Justament, sobre les llums de Nadal PS+I també ha expressat els dubtes que genera el seu elevat cost: 220.000 euros de lloguer anual, segons estima el comú, que ha donat el vistiplau al concurs per contractar aquests elements de cara a l’hivern vinent. “Això durant 4 anys és gairebé un milió d’euros”, ha posat en relleu Samarra, tot recordant que “l’ornamentació dura tot just un mes i mig”. En aquest sentit, Carmona ha volgut tirar d’ironia en indicar que “volem que la parròquia brilli, però no que ens enlluerni”. 
 
 
La sessió de comú també ha servit per aprovar l’adjudicació de diverses obres d’importància tant a la capital com a Santa Coloma. A aquesta darrera població es tirarà endavant els mesos vinents una nova fase del projecte de desguàs de les aigües pluvials, que ha de servir per evitar inundacions. El cost de l’actuació ascendeix a 278.000 euros. També s’ha adjudicat la primera fase de la construcció de la xarxa separativa de recollida d’aigües als carrers de la Creu Grossa, Closes de Guillemó i Bisbe Príncep Iglesias (237.000 euros) i la instal·lació d’una passarel·la, unes escales i un ascensor a la Quirola (200.000 euros). 
 
Territori: