Partit Socialdemòcrata

Vendrell demana donar més protagonisme als comerciants en la planificació de les accions a Vivand

Crea: 10/13/2016 - 17:05
Vendrell, durant l'entrevista a SER Andorra (SER Andorra).
La consellera de Partit Socialdemòcrata + Independents (PS+I) a la minoria del comú d’Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell considera necessari que els comerciants agafin més protagonisme a l’hora d’impulsar esdeveniments especials a Vivand i promocionar l’eix per a vianants. Al seu entendre, és necessari que siguin els mateixos botiguers qui duguin una iniciativa que, des de l’inici, està liderant-se des de la corporació.
 
Així ho ha comentat la política socialdemòcrata durant l’entrevista concedida aquest dijous al programa ‘Hora Andorra’ de SER Principat. Vendrell ha deixat clar que l’èxit del projecte Vivand és indiscutible i que esdeveniments, com ara el del passat cap de setmana, serveixen per potenciar encara més la zona. Tot i això, entén que ara “és el comú qui més està apostant perquè això funcioni” quan, en canvi, al seu entendre caldria que “en algun moment es passi el relleu als comerciants”.
 
La consellera entén que amb l’associació ja engegada, és un bon moment perquè, des del comú, es deixi més la iniciativa als empresaris a l’hora d’impulsar esdeveniments. Al seu entendre, des de la corporació s’hauria d’adoptar un paper més secundari en benefici dels comerciants, que han de tenir més llibertat a l’hora d’engegar iniciatives. 
 
L’aigua a l’hospital
Durant l’entrevista, Vendrell també ha volgut posar en relleu les contradiccions existents entre la versió del comú d’Andorra la Vella i l’escaldenc sobre la decisió de retirar la connexió que es va instal·lar l’estiu del 2015 per subministrar aigua a l’hospital. Així, ha remarcat que “des de la capital es va dir que es va retirar la connexió a petició d’Escaldes i, en canvi, Marc Calvet diu que va ser Andorra la Vella qui ho va fer”. Per tant, davant aquestes dues versions, al seu entendre queda clar que “a algú se li allarga el nas”.
 
Per a Vendrell, s’ha de treballar per tenir una doble connexió cap al centre sanitari. “No demano que Capesa no subministri a l’hospital, sinó que hi hagi dues xarxes de connexió”, ha indicat, tot argumentant que la possibilitat de fer el servei amb camions en cas d’emergències no seria, viable degut al volum d’aigua que necessita a diari.
 
A Vendrell se li ha preguntat també per l’anunci, fet per part del comú d’Andorra la Vella, d’apujar el preu de l’aigua per als ciutadans. En aquest sentit, ha admès que “potser el que es paga ara a Escaldes és un pèl baix” i s’ha mostrat partidari “d’un cost just”. Una alternativa que ha posat sobre la taula passaria per unes tarifes socials fins als 200 primers litres per habitant i, a partir d’aquesta xifra, “sí que es podria donar un augment significatiu”. 
 
Sobre els problemes de subministrament viscuts a la parròquia, Vendrell ha admès que els nous dipòsits han ajudat a pal·liar-los, però ha advertit que “sempre he dit que eren part de la solució, però no l’única” i, per tant, “calen altres actuacions”. Entre elles, ha destacat “la recerca de fonts alternatives, la millora dels punts de la xarxa amb fuites i la necessitat de conscienciar sobre el consum a la població”. També ha reiterat que “el comú ha de tenir el 51% de les accions de Capesa i capitalitzar la gestió”, tot posant en relleu que “som l’única parròquia amb una xarxa privada”. La consellera ha defensat que tenir una empresa amb 800 socis “no és una mala idea” però sempre i quan “el comú tingui més protagonisme”. 
 
L’entorn de l’antic CIAM
Vendrell ha tornat a comentar la degradació que pateix la zona propera a l’antic CIAM, ara reconvertit en la sala d’exposicions provisional del Govern. Ha advertit que aquesta “deixadesa” està fent que “les botigues properes encara se sentin més perjudicades”. Una sortida, al seu entendre, passa per “arribar a un acord amb Govern perquè es fes càrrec de les reparacions de l’entorn, ja que hem de tenir present que el comú els cedeix l’espai a cost zero”.
 
La consellera de PS+I també ha donat la seva valoració dels possibles canvis en el pla d’urbanisme pel que fa la zona del Clot d’Emprivat, que podrien passar per incrementar l’alçada permesa dels edificis a canvi de mantenir lliure més superfície. “Jo he demanat que continuï sent un lloc agradable per viure”, ha apuntat Vendrell, que considera que “si es manté el pla actual, no seria així”. Per això, ha indicat que “no veig malament la proposta que s’ha fet; per deslliurar espai en superfície, s’ha de créixer en alçada”. Això sí, ha puntualitzat que el tema no està tancat i que “hem de tornar a seure majoria i minoria per parlar”.
 
Per últim, la representant de PS+I també ha lamentat que el Govern i els comuns de DA segueixin “sense agafar el brau per les banyes” amb la reforma de les competències, fet que li fa témer que “es torni a fer un pedaç”. Per això, ha reclamat que “tots mirem quin model de país volem” i, a partir d’aquest exercici, “es faci el que aquí sí que fa falta, un pacte d’Estat”. 
 

 

Territori: