Partit Socialdemòcrata

El PS troba “injustificable” que els rendiments distribuïts per Organismes d’Inversió Col·lectiva no tributin

Crea: 04/16/2018 - 18:11
Alís i López, durant la roda de premsa.
El Partit Socialdemòcrata (PS) considera necessari que les persones que obtinguin dividends o plusvàlues a través d’Organismes d’Inversió Col·lectiva (OIC) –conegudes a altres països com SICAVs- tributin via l’IRPF. De fet, es considera “injustificable” la situació actual, que fa que estiguin exempts de qualsevol fiscalitat i, per això, era un dels canvis proposats pels consellers generals de la formació a la modificació de la llei de l’Impost de Societats que, però, no ha estat acceptat durant el treball del text a la comissió de Finances i Pressupost. Els parlamentaris, però, volen que aquesta possibilitat es debati al ple i, per això, ha formulat diverses reserves d’esmenes de cara a la sessió de dijous vinent. 
 
Gerard Alís i Pere López han comparegut aquest dilluns en roda de premsa per explicar les cinc reserves d’esmena presentades de cara a la votació de la llei que es farà en la sessió de dijous. Dues d’elles estan vinculades a la tributació dels beneficis i les plusvàlues que els socis de les OIC perceben. Actualment, aquestes entitats estan incloses a l’impost de societats, però tributen al 0%. És a dir, no paguen res. Això, combinat amb l’excepció que l’IRPF preveu per a dividends o plusvàlues d’operacions de compravenda en el cas de les persones físiques, provoca que l’Estat no percebi ni un sol euro per l’activitat d’aquests organismes, situació que el PS considera injusta. 
 
Així, la proposta de modificació de la llei presentada pels socialdemòcrates permetria que l’IRPF gravés aquests dividends. Es tracta d’una situació similar a la que ja succeeix a Espanya, França o altres països de l’entorn europeu. Les esmenes al text, però, han estat refusades a la comissió de Finances i, ara, el PS les vol debatre al ple.
 
López ha explicat que “entenem que hi hagi aquest règim especial per les OIC com a una qüestió d’atractiu, però no podem compartir que les persones beneficiàries no tributin res al llarg de tot el procediment”. Així, ha afirmat que “aquesta estructura fiscal trenca el principi constitucional que diu que tots hem de contribuir a les finances públiques en funció de les nostres possibilitats” i, a més “suposa un tracte de favor cap a persones que tenen un volum de renda elevat”. Per últim, ha apuntat López, també “representa una pèrdua de diners pel conjunt de l’Estat”. El conseller general ha posat un símil per fer entendre la injustícia de l’actual sistema. “Hem construït un edifici en què tothom contribueix però el veí de l’àtic luxós està exempt de pagar les despeses comunitàries”. En definitiva, ha indicat que aquesta situació “és injustificable”. 
 
 
Les altres tres reserves d’esmena presentades pels consellers socialdemòcrates fan referència als règims especials de l’Impost de Societats que la llei suprimeix per complir amb les exigències en matèria de competitivitat fiscal promogudes des de l’OCDE. Des del PS es demana allargar el termini transitori durant el qual encara estaran vigents de tres a quatre anys. “Hi ha inversors que han escollit Andorra per beneficiar-se d’ells i que d’un dia per l’altre els hi tallem pot suposar un risc, una manca de confiança i de seguretat jurídica de la nostra plaça, ha justificat Alís.