Partit Socialdemòcrata

Gili denuncia la retallada de drets laborals que vol impulsar Demòcrates per Andorra

Crea: 04/19/2017 - 17:57
Gili, durant l'entrevista (RTVA).
La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS) Rosa Gili ha lamentat la retallada de drets que, per les informacions que han transcendit, suposaran les tres proposicions de llei laborals impulsades per Demòcrates per Andorra (DA), textos que, ha advertit, s’han accelerat en bona part gràcies a la presentació per part de la formació d’una llei de llibertat sindical que, justament aquest dijous, ha de ser debatuda en el parlament en motiu de la seva presa en consideració. La política escaldenca ha volgut defensar aquest darrer text tot recordant que, a diferència de la proposta ‘taronja’, sí que aposta de forma decidida per convertir els sindicats en interlocutors potents amb la patronal.
 
Gili ha fet aquestes valoracions durant l’entrevista concedida al programa ‘Ara i aquí’ de Ràdio Nacional d’Andorra. La parlamentària ha explicat que, malgrat no haver tingut encara accés a les tres lleis laborals impulsades per DA, el que han pogut conèixer d’elles els genera una gran inquietud. I és que, ha afirmat, “amb aquesta reforma es perden drets dels assalariats i s’escolta només la veu de la patronal”, a la vegada que ha avisat que pot comportar “precarietat” per a molts treballadors.
 
Davant d’aquesta situació, la consellera general ho ha volgut contrastar amb la proposició de llei de llibertat sindical presentada pel PS. “Dóna més força als sindicats perquè hi hagi un interlocutor fort amb els empresaris”, ha apuntat, tot remarcant que aquest aspecte “és essencial” i recordant que “als països del voltant hi ha organitzacions sindicals amb aquest potencial d’interlocució”. Al mateix temps, ha volgut posar en relleu que “ha estat la nostra llei sindical el que ha fet accelerar a DA amb les seves lleis laborals”.
 
Heliport
En l’entrevista, Gili ha valorat també l’oposició veïnal sorgida a la zona ubicació de l’heliport nacional, a la zona de Tresoles. Ha admès que “no m’estranya”, ja que, simplement, “passa el mateix que els altres dos cops” quan, ha recordat, “les cònsols afectades van tenir un posicionament clar i fort en contra”. Sobre el projecte en si, ha reconegut que “pel país pot ser un plus” però, a la vegada, ha lamentat que “ens falta tenir sobre la taula xifres de viabilitat econòmica”. 
 
Al seu entendre, el que cal és “una balança on posem el que ens costa i el que guanyem”. També, ha indicat, fa falta veure què diuen els nous estudis que encara s’han de realitzar. “Estem a l’espera de veure què diuen els informes que falten i la població”, ha explicat. 
 
Gili també ha remarcat que la postura del PS en la negociació pel nou marc competencial passa per aconseguir “una optimització de recursos”. En aquest sentit, ha recordat que “actualment hi ha moltes duplicitats; a la comissió d’Urbanisme ens hi trobem contínuament”. També ha lamentat que el Consell General “ha començat massa tard a participar en la negociació” i ha volgut deixar clar que, si el tema s’ha accelerat els darrers mesos “ha estat gràcies al ‘no’ del PS a congelar les transferències”. A la vegada, ha advertit que el PS vol una reforma real: “No volem que es maregi la perdiu perquè, al final, tot quedi igual; el canvi ha de beneficiar a tots”.