Partit Socialdemòcrata

El pacte d’Estat per la UE fixa un referèndum per validar l’acord

Crea: 02/03/2016 - 17:08
Un moment de la signatura del pacte d'Estat

Article publicat al Diari d'Andorra

Demòcrates per Andorra, el Partit Socialdemòcrata i Socialdemocràcia i Progrés van escenificar ahir el consens per abordar les negociacions amb la Unió Europea.
 
El cap de l’executiu, Toni Martí, el president del grup parlamentari de DA, Ladislau Baró, i el president i el president suplent del grup parlamentari mixt, Pere López i Víctor Naudi, respectivament, van signar ahir al matí a l’edifici del Govern el pacte d’Estat per a l’acord d’associació. Un document que estableix que qui tindrà la darrera paraula serà la ciutadania. El pacte, tal com van defensar totes les formacions durant la campanya de les eleccions generals, preveu que l’acord d’associació haurà de ser sotmès a referèndum. 
 
Els que no hi són, si més no de moment, són els liberals. “Representem més del 72% dels vots de les eleccions del març i no renunciem al 28% que falta”, va posar de manifest Toni Martí. El cap de Govern va explicar que divendres s’havia posat en contacte amb el  president del grup liberal, Josep Pintat, i que aquest li havia argumentat que estaven en espera d’uns informes. En aquest sentit, la consellera general de Ld’A Judith Pallarés va explicar que esperen tenir-los a mitjan mes, i no va tancar la porta a sumar-se amb posterioritat a l’acord. En tot cas, va treure ferro al fet que no els hagin esperat per signar. “Ells porten la seva agenda”, va indicar. Martí va insistir, però, que confia que s’hi sumin. Hi va coincidir Ladislau Baró. “El fet que no estiguem tots no vol dir que no acabem sent-hi”, va asseverar. Víctor Naudi, al seu torn, va expressar el  desig que el principal partit de l’oposició també hagués rubricat el text. A la tarda, el president del seu partit, Jaume Bartumeu, va ser crític amb aquesta qüestió. “Lamentem que el cap de Govern no hagi sabut o no hagi volgut trobar l’acord de tot l’arc parlamentari”, va afirmar.
 
Les línies vermelles
El pacte d’Estat recull la voluntat comuna que Andorra accedeixi al mercat interior europeu amb especificitats respecte a les quatre llibertats: mantenir l’acord duaner, conservar les quotes d’immigració almenys durant un període transitori, assumir el cabal comunitari de manera progressiva i que es considerin les particularitats quant als monopolis d’energia i telecomunicacions. El document també estableix quina serà la metodologia de treball a partir d’ara, amb un vessant tècnic i un altre de polític. “Hi haurà un treball conjunt tant de les forces polítiques com dels seus assessors”, va assenyalar el conseller del PS Pere López. 
 
Martí no es va estar de destacar la feina de governs precedents, que és la que ha dut fins al moment actual. “Nosaltres som continuadors de la feina feta en legislatures anteriors”, va incidir, i hi va emfasitzar la rellevància d’un pacte d’Estat en una qüestió cabdal com el marc de relacions amb Europa. “Units som més forts, Govern se sent avui més recolzat”, va assenyalar. Tots els signants comparteixen la rellevància de l’acord d’associació per al futur del país. “Estem convençuts que el camí de la modernització i el progrés social passa per l’accés al mercat interior de la UE”, va assenyalar el president del grup demòcrata. Pere López va assegurar sentir “emoció i responsabilitat”, i també “una gran satisfacció” de fer un pas endavant en un projecte fermament defensat des de les files socialdemòcrates. “Hi haurà riscos però el risc més important és no fer res”, va manifestar. I Naudi va recordar que “ja ens havíem posicionat que el futur d’Andorra passa per aquest acord”. 
 
El cap de Govern li va donar simbolisme a la signatura tot recordant que també un 2 de febrer, però 23 anys enrere, el Consell General va aprovar la Constitució. La voluntat és que l’acord d’associació es pugui tancar aquesta legislatura. Ara es negocia la lliure circulació de mercaderies. La de persones podria arribar a final d’any.