Partit Socialdemòcrata

L'oposició força un consell per tenir més informació sobre l'acord amb Saetde

Crea: 02/19/2016 - 11:30
Sans i Marsenyach, a la dreta, voten en una sessió de consell.

Article publicat al Bon Dia

El silenci a l’entorn de l’acord d’intencions signat entre el Comú d’Encamp i Saetde a finals de setembre preocupa els consellers de l’oposició. Per aquest motiu, liberals i socialdemòcrates s’han unit per sol·licitar la celebració d’una sessió extraordinària de la corporació amb l’objectiu de conèixer en quin estat es troba aquest pacte, una petició que es va entrar ahir mateix. Segons van afirmar tant el conseller del PS, Joan Sans, com el d’LdA, Jordi Troguet, la informació del cas de què ara disposen és nul·la. Cap informe tècnic ni jurídic. Ni la “més mínima manifestació” per part de la majoria comunal. Davant d’això –i un cop exhaurit el termini de tres mesos previst en el document per tenir encarrilada l’ampliació de la concessió fins al 2065, la incorporació de nous terrenys al domini i la modificació dels estatuts–, els grups de la minoria s’han “vist obligats” a utilitzar aquesta via, inèdita fins avui.

En aquest sentit, Sans va destacar que “és trist haver de recórrer a aquesta fórmula però més trist és l’acord, que és una presa de pèl”. Al mateix temps es va referir a les declaracions fetes dimecres pel cònsol major, Jordi Torres, en què acceptava les dificultats per aplicar certs punts del pacte i apuntava la possibilitat de convocar una reunió i fins i tot una consulta popular, indicant que “la presa de pèl és avui més gran perquè ara es veuen incapacitats per fer allò que van signar”. El conseller socialdemòcrata va recordar que el dia de l’aprovació de l’acord ell mateix s’hi va mostrar molt crític perquè no se sustentava en cap informe tècnic ni jurídic i va demanar que s’exposés públicament. Davant de tot plegat va concloure que al seu moment “ja vaig dir que l’acord era una maniobra electoral i ara es demostra”.  

També “electoralista i precipitat” veu el pacte el conseller liberal. Troguet es va mostrar preocupat pel contingut del document i el fet que no es tingués en compte la legislació vigent. “Un acord amb Saetde, sí, però no a qualsevol preu”, va remarcar. A més va criticar la manca d’informació. “El poble ha de saber què es vol fer”, va declarar, recordant que LdA i PS representen el 58% de la població al mateix temps que va afegir que “volem que se’ns informi i convidem tot el poble a la sessió de comú”.

La petició de l’oposició per celebrar un consell extraordinari ha estat possible després que un terç dels consellers de comú ho hagi demanat (els quatre de l’oposició), tal com recull el reglament d’organització i funcionament dels comuns. La sessió s’ha de celebrar dins els vint dies hàbils següents a la demanda, i la majoria comunal ja va confirmar ahir que així ho farà. En la sol·licitud feta pels membres de les minories també es demana una còpia del conveni, els annexos corresponents, inclosos els informes tècnics i jurídics que se’n deriven, i de l’expedient de Saetde de què disposa el Comú —és a dir, tota la documentació sobre el cas—, amb els estatuts i propostes de modificacions i les actes dels consells d’administració.

Tal com van exposar els consellers de l’oposició, si bé es coneix que la societat ha iniciat els compromisos contrets no es té cap notícia sobre quins aspectes de l’acord ha pogut tirar endavant la corporació fins ara. En relació a les conseqüències que podria tenir un eventual incompliment del pacte, el conseller del Partit Socialdemòcrata va recordar que l’excònsol Jordi Mas va assegurar que cap, i que així ho havien indicat els assessors de la corporació. Amb tot, Sans va indicar que sobta que sobre aquest aspecte demanessin informació legal i, en canvi, sobre el contingut del l’acord d’intencions no.  

Alguns terminis del pacte ja s’han exhaurit

L’acord d’intencions amb Saetde es va signar a finals de setembre i preveu un termini de tres mesos per analitzar tècnicament com es desenvolupen alguns dels punts que hi ha recollits (l’ampliació de la concessió fins al 2065, la incorporació de nous terrenys dins l’explotació del domini esquiable i la modificació dels estatuts). Aquest termini ja ha transcorregut sense que es conegui si s’ha trobat una via per fer-ho possible. El pacte també incloïa inversions de Saetde al Pas de la Casa per un import d’uns 12 milions d’euros, la reducció de l’1% del cànon i la rebaixa del 10% en la gestió del Funicamp.  

Territori: