Partit Socialdemòcrata

Pacte d'Estat per avançar en l'acord amb la UE sense el grup liberal

Crea: 02/03/2016 - 17:22
Els signants del pacte, al final de l'acte.

Article publicat al Bon Dia

El Govern i dos dels tres grups parlamentaris, DA i el grup mixt (PS i SDP), van signar ahir un acord per emprendre una nova metodologia de treball en les negociacions amb l’acostament a Europa, que es va  voler qualificar de pacte d’Estat. Un pacte en què el gran absent va ser el grup parlamentari liberal, que abans de firmar res prefereix rebre els informes sobre tot el que pot significar aquest acord d’associació.  

Els protagonistes d’aquest pacte d’Estat van mostrar satisfacció perquè és un pas endavant molt important en l’acostament a Europa, i el van equiparar fins i tot amb la signatura de la Constitució, també el 2 de febrer, ara fa 23 anys. Una signatura, la de la Carta Magna, que tampoc va ser unànime en un principi però a la qual després es van afegir els que havien estat reticents inicialment. Amb aquest símil, els sotasignants del pacte d’Estat esperen la incorporació dels Liberals, en un futur.  

Contingut del pacte d’Estat

El text recull els antecedents de la present negociació i la trajectòria d’Andorra pel que fa al procés d’acostament d’Andorra a la Unió Europea. Aquest acord redacta una nova metodologia, més eficient, “amb què es preveu reunions de tècnics, de grups parlamentaris i de grups amb el Govern i, paral·lelament, la comissió legislativa amb el ministre d’Afers Exteriors, on també hi haurà els liberals i on anirà informant de totes les negociacions que estan duent-se a terme”, va explicar el president del grup de DA, Ladislau Baró. “Aquest acord aporta més eficàcia perquè els nostres assessors, els dels grups parlamentaris, puguin parlar directament entre ells”, va explicar el socialdemòcrata Pere López, president del grup mixt.

De fet, el text esmenta que s’ha de mantenir reunions de treball periòdiques entre els assessors designats pels signataris del pacte i també preveu les compareixences dels responsables polítics davant de la comissió legislativa de Política Exterior del Consell General, i reunions bilaterals puntuals, per debatre elements específics de la negociació. A més el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, informarà els signataris del pacte d’Estat i també els membres de la comissió de Política Exterior sobre la posició de la delegació andorrana en cada àmbit de la negociació, de les reunions amb altres estats i de les mantingudes amb els col·lectius sectorials, així com de les que tindrà amb els representants de la Unió Europea. Seran trobades que es faran abans i amb temps per construir la posició de la delegació andorrana en cada àmbit, i després per saber com han anat els contactes.

A més d’una nova metodologia en el treball de les negociacions per a l’acord d’associació, aquest pacte d’Estat també inclou “el compromís de la celebració d’un referèndum, en què l’última paraula sempre la tindrà el poble”, va puntualitzar el conseller d’SDP Víctor Naudi. El text del pacte d’Estat referma la importància de tenir un màxim suport a la tramitació parlamentària de l’acord i a més d’“aconseguir una àmplia adhesió del poble andorrà a aquest nou embrancament amb la Unió Europea en el posterior referèndum”, diu el text.  

Se signa ara el pacte d’Estat, en aquest moment, i sense esperar la posició final dels Liberals, és a dir sense que sigui unànime,  “perquè aquest mes de febrer ja comencen les negociacions de la primera de les llibertats, la de mercaderies, en què Andorra haurà de defensar l’acord duaner per mantenir-lo”, va manifestar Antoni Martí, cap de Govern. A finals d’any es preveu la negociació de la circulació de persones, en què l’especificitat de les quotes d’immigració també es vol conservar, i després tocarà la negociació per mantenir el règim de monopoli dels serveis públics de l’energia i les telecomunicacions.  

Martí va destacar que el que està fent-se amb el nou pacte “és una continuació de la feina feta pels governs anteriors”, i va fer una crida als Liberals perquè “s’agafin a la via europeista a què ja es van agafar els excaps de govern Pintat i Forné”.  En consonància amb la resta dels sotasignants, Naudi espera que els Liberals “s’agafin el temps que necessitin per decidir i espero que sigui un acord d’unanimitat”.  

D’altra banda, el president d’SDP, Jaume Bartumeu, que va lamentar que “el cap de Govern no hagi volgut o sabut trobar un acord amb tot l’arc parlamentari”, va dir que “no es pot parlar de pacte d’Estat si els liberals no hi són” i va dir que Martí “no ha fet els esforços necessaris”.

Els liberals consideren que tenen un ‘timing’ diferent

El cap de Govern va advertir el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, que aquesta setmana se signaria el pacte d’Estat. Els liberals van informar que estaven a l’espera d’uns informes que han demanat a experts sobre què pot suposar aquest acord d’associació amb la UE i que els tindrien el 15 de febrer. El Govern i els dos grups parlamentaris van decidir, però, tirar endavant la signatura del pacte d’Estat, tretze dies abans, i el grup liberal ho interpreta com “una diferència en el timing; ells tenen una agenda i nosaltres una altra, ells han decidit no esperar”, va explicar ahir la consellera liberal, Judith Pallarés.  La consellera liberal va explicar que desconeixien el text del pacte d’Estat i que continuaran treballant en aquest sentit en la comissió d’Exteriors. A més va dir que, quan tinguin tota la informació que esperen, si ho consideren oportú no descarten afegir-se a aquest acord. Pallarés va criticar la manera com s’ha qualificat. “No és un pacte d’Estat. És un acord entre alguns grups”, va assenyalar.

Quant a les al·lusions del cap de Govern que aquest acord és una continuïtat de la feina feta per altres excaps de Govern, esmentant Pintat i Forné, Pallarés va apuntar que Europa no és la de fa vint anys i “no sé què farien aquests excaps de Govern ara, en aquests moments”. El grup liberal considera que el que s’ha de tenir clar és el contingut de l’acord d’associació.