Partit Socialdemòcrata

Pacte d'Estat per Europa sense els liberals

Crea: 02/02/2016 - 17:43
Un instant de l'acte de signatura (ANA)

Article publicat a Ara.ad

El Govern i els grups parlamentaris demòcrata i mixt han materialitzat aquest dimarts la signatura del pacte d’Estat per a la Unió Europea amb la voluntat que el grup liberal s’hi acabi afegint ja que tal com ha recordat el cap de Govern, Toni Martí, el fet que no hi sigui ara ‘no vol dir que no hi seran’. El pacte estipula el plantejament, els objectius i la metodologia de treball a seguir en la negociació amb la Unió Europea. Martí diu que es tracta d’un document exhaustiu en què s’aborda la qüestió de les quatre llibertats i les especificitats que es vol que la negociació respecti. Tant el president del grup parlamentari demòcrata com del mixt, Ladislau Baró i Pere López, respectivament, com el president suplent del grup mixt, Víctor Naudi, han coincidit en la importància d’aquest pacte d’Estat.
 
La signatura ha tingut lloc al desptax en què se celebra el Consell de Ministres i en una data que el cap de Govern, Toni Martí, remarca ja que fa tot just 23 anys que es va aprovar la Constitució al Consell General. El cap de Govern ha agraït "l’actitud constructiva" dels grups parlamentaris que signen l’acord recordant que representen "el 72% dels vots" i que, de totes maneres, no es "renuncia" al 28% restant.
 
El document posa per escrit el que s’espera de la negociació amb la Unió Europea i així, Martí ha detallat que es vol un accés al mercat intern amb resultats equivalents a l’Espai Econòmic Europeu; el manteniment de l’acord duaner; mantenir també durant un període transitori el sistema de quotes d’immigració; assumir el cabal comunitari de manera gradual com la llibertat d’establiment i lliure circulació de serveis, tal com ha esmentat Martí i una "consideració particular" sobre els monopolis d’Estat de l’energia i les telecomunicacions.
 
Martí ha destacat que aquest pacte d’Estat és "un pas més" en l’avançament cap a l’encaix a Europa i que amb el suport dels grups parlamentaris signants el Govern se sent "encara més legitimat" i amb suport per continuar les negociacions iniciades.
 
El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha mostrat la "satisfacció per l’acord" alhora que ha incidit que el progrés del país passa per la "incardinació" en la Unió Europea. De la seva banda, el president del grup mixt, Pere López, ha destacat el fet que una de les aportacions del pacte d’Estat és el treball conjunt que se’n deriva, la qual cosa ha de suposar una major "eficàcia" ja que s’estipula una nova metodologia de treball. A més, ha afegit el fet que es posin per escrit les línies vermelles. El president suplent del grup mixt, Víctor Naudi, de la seva part, ha remarcat la importància que els diferents grups comparteixin les grans línies a seguir i les especificitats que es volen preservar i també ha posat en relleu el fet que en el redactat s’estipuli "el compromís" de fer un referèndum.
 
Tant des de l’Executiu com des dels grups parlamentaris es recorda que el procés per aconseguir un acord d’associació serà llarg i Martí, fins i tot, ha exposat la voluntat que es pugui concloure en aquesta legislatura, tot i que si no és així considera que amb l’acord signat "s’escenifica" la línia de continuïtat. Ara com ara, segons ha recordat Martí, s’està en la fase de negociació de la lliure circulació de mercaderies i s’espera que a finals d’any es pugui començar a negociar la de persones.