Partit Socialdemòcrata

Aprovada la proposta d’acord del PS que insta el Govern a revisar el pla nacional de residus

Crea: 05/26/2016 - 19:03
Els tres consellers generals del PS al ple del Consell.
El ple del Consell General ha aprovat per unanimitat la proposta d’acord presentada pels parlamentaris del Partit Socialdemòcrata (PS), Gerard Alís, Rosa Gili i Pere López, mitjançant la qual s’insta el Govern a revisar l’actual pla nacional de residus. López ha posat en relleu la necessitat de fer canvis “urgents” però també “profunds” en el document tot afirmant que s’està per sota dels països de l’entorn en la política de gestió de brossa, fet greu en un país de natura i petit on caldria una major eficiència en aquesta tasca.
 
El conseller general del PS s’ha mostrat crític a l’hora de definir la política actual en aquest àmbit. L’ha qualificat directament de “fosca”, tot lamentant la dificultat per trobar informació i dades sobre com evoluciona la gestió de residus, i “d’ineficient”. En aquest sentit, ha remarcat que “els indicadors són pitjors als dels nostres veïns” i que “els resultats de la recollida selectiva estan per sota del que marca el pla actual”. 
 
La situació, ha lamentat, dista molt de la que s’hauria de viure a Andorra, al seu entendre. “Hauríem d’estar al capdavant internacionalment parlant, no com ara”, ha indicat, tot apuntant que les característiques del Principat fan que “estigui obligat a fer polítiques de consum eficient en l’impacte ambiental i en la generació de residus”. Per això, ha reclamat, “cal actualitzar de forma urgent la política” en aquesta matèria. 
 
López ha defensat que la revisió del pla, ara demanada ja per tot el Consell General, ha de comportar, per una banda, “l’aposta per altres fórmules més saludables i més pol·luents de gestió de residus”. En aquest sentit, ha recordat l’oposició a la idea de cremar brossa al forn incinerador i ha posat com a exemple d’alternativa el compostatge de matèria orgànica. També ha insistit en la necessitat de fer campanyes de sensibilització per reduir els residus generats o lluitar contra el malbaratament alimentari. 
 
Refusada l’esmena a la totalitat a la llei de carreteres
Un altre punt clau de la sessió matinal al Consell General ha estat el debat a la totalitat del projecte de llei de designació de carreteres i de gestió de la xarxa viària. El text ha estat durament atacat per Gili, que ha criticat tant “el contingut”  com “moltes coses que es volen fer d’amagatotis” com ara la validació “d’un pla sectorial publicat per un Govern en funcions”. Per tot això, ha titllat la llei de “veritable presa de pèl”.
 
La parlamentària socialdemòcrata també ha lamentat que el text vulgui “excloure” el Consell General de qualsevol decisió futura sobre la xarxa viària, ja que permet a Govern fer canvis, com ara en les amplades de les carreteres, sense que aquests hagin de ser ratificats a Casa de la Vall. “Els arguments utilitzats per justificar-ho”, ha afirmat, “són un atemptat contra la intel·ligència i un insult a la feina que fem en aquesta casa”. Gili també ha apuntat que, més enllà de les motivacions esgrimides des de l’executiu, cal buscar la raó d’aquest canvi radical en un altre lloc: “Seguir el procediment legislatiu segurament demana més feina... i també haver de donar més explicacions”, ha manifestat.
 
L’esmena a la totalitat ha tingut, PS a banda, el suport dels consellers del grup liberal. En canvi, els quinze parlamentaris de DA i els dos de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) hi han votat en contra. 
 
El Consell General també ha aprovat, en tots dos casos per unanimitat, dos convenis internacionals. El primer, el que servirà per evitar la doble imposició amb Liechtenstein. El segon, el referent a la cibercriminalitat, acompanyat d’un protocol especial per lluitar contra el racisme i la xenofòbia en mitjans electrònics. En canvi, el ple, únicament amb els vots de la majoria de Demòcrates, no ha permès prosperar una proposta d’acord, presentada pel grup liberal, que volia instar el Govern a facilitar als consellers generals la documentació que demanin en el termini més breu de temps possible. Durant el debat del text, López ha posat en relleu que el retard o, fins i tot, la negativa a facilitar informació als parlamentaris “és una problemàtica que tenim per fer la nostra feina” i ha reclamat “un canvi d’actitud de Govern i d’algunes entitats que s’estan acostumant a aquestes formes”.