Partit Socialdemòcrata

Pere López retreu al Govern la “poca preocupació” per la defensa del català

Crea: 12/14/2017 - 16:30
Alís, Gili i López, durant una sessió anterior.
El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha lamentat la “poca preocupació” del Govern de Demòcrates per Andorra (DA) per la defensa del català. Ho ha fet durant la sessió de control a l’executiu celebrada al Consell General i en la qual ha demanat al ministre d’Educació, Èric Jover, pels motius de la reducció d’una hora lectiva setmanal (de tres a dues) d’ensenyament de la llengua oficial d’Andorra al batxillerat. El parlamentari ha posat en relleu que aquesta mesura pot afectar de forma important al coneixement que tenen els alumnes tant de l’idioma com de la literatura catalana. 
 
“Abans del canvi, es feien tres hores; ara se’n fan només dues. A la resta de sistemes educatius es continuen fent tres”, ha posat en relleu López durant la sessió. També ha volgut remarcar que aquesta nova situació genera preocupació entre “pares i integrants del sistema docent”, ja que “no es podran assolir totes les competències necessàries en català i no hi haurà temps tampoc per estudiar la literatura”. 
 
El parlamentari socialdemòcrata ha alertat que el català, “la nostra llengua oficial”, no es troba en la mateixa situació que altres idiomes com ara el francès, l’espanyol o l’anglès. “Està amenaçada per la comunicació global i cal defensar-la amb totes les forces. Per nosaltres, el seu coneixement ha de ser un objectiu ineludible”, ha afirmat. 
 
El conseller general del PS ha lamentat que aquesta manca de protecció vingui d’un Govern que “moltes vegades s’embolica amb la bandera i acusa qui el critica de ser menys andorrans; sobta que tinguin tan poca preocupació per una qüestió identitària clau com la nostra llengua”. López ha indicat que el català mereix una protecció especial” i ha avisat que si l’executiu “creu que la seva situació és la mateixa que el francès a França, tenim un problema”. Per això, el parlamentari ha avançat la voluntat de presentar esmenes en aquest sentit –protegir millor el català- a la llei d’ordenament del sistema educatiu que Govern preveu entrar properament al Consell General. 
 
López també ha demanat a Govern una valoració sobre les darreres dades fetes públiques en relació als casos de violència de gènere. En aquest sentit, ha expressat que “ens preocupa el volum detectat i creiem que hi ha molta feina a fer, sobretot pel que fa a la formació i la sensibilització”. El president del grup mixt ha alertat especialment el fet que la majoria de casos responen a fets dins de l’àmbit familiar quan, en canvi, “en altre, com ara en el laboral, també n’hi ha molts”. 
Des del PS es considera que “en molts àmbits de la lluita contra la violència de gènere, els recursos són insuficients, més que quantitat que per qualitat”. A més, López ha manifestat que, tres anys després de la seva aprovació, “el desplegament de la llei és encara feble”. Com a exemple ha posat el fet que no es tingui apunt la guia de col·laboració entre administracions i organismes públics prevista al text. 
 
Polèmica amb la llei d’urbanisme
Per la seva banda, la consellera general Rosa Gili ha demanat a Govern que retiri la modificació de la Llei General d’Ordenament del Territori i Urbanisme –coneguda popularment com la Llei del sòl- per treballar en una reforma més profunda i que pugui recollir les propostes formulades pels grups de l’oposició durant el treball a la comissió legislativa. Gili ha recordat que el ministre Jordi Torres Falcó es va comprometre a realitzar un treball d’anàlisis sobre possibles nous canvis, promesa que, ha lamentat, “no ha complert i ara ens explica excuses de mal pagador”. 
 
La parlamentària del PS ha apuntat que “no comparteixo que haguem de tancar la modificació de la llei que hi ha a tràmit per després tornar-la a obrir”, tot recordant que “estem a final de legislatura i no hi hauria temps”. Per tant, entén que la proposta feta des de Govern “sembla més dir un ‘sí’ quan en realitat no es vol fer”. A més, ha avisat que “si realment la voluntat és fer una reforma global, aquesta forma de fer pot obrir la porta a inseguretat jurídica”. Per això, ha defensat que “seria millor retirar la llei a tràmit, torna-la a treballar, recollir les coses que queden pendents i presentar-ne una de nova”.
 
El futur de les pensions
López també ha volgut intervenir en el debat generat arran de la pregunta sobre les accions que preveu prendre Govern per garantir la sostenibilitat de la branca jubilació de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). En aquest punt, s’ha mostrat molt crític amb la inacció de Govern, malgrat els escenaris preocupants que s’han presentat des del consell d’administració. “En altres temes, vostès passen el rodet; aquí traspassen la responsabilitat als consellers generals”, ha denunciat, per després lamentar que “es jugui al doble joc de per un costat, ficar por, i per l’altre, no fer res”. També ha recordat que, en l’única reforma impulsada de la seguretat social, “només es van atrevir a anar pels febles i van tocar les pensions de jubilació més baixes i les d’invalidesa”.